Ως γνωστόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες τη θέσπιση πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους του βρεφικού γάλακτος μετά την (ξαφνική!) αποκάλυψη πως πωλείται στην Ελλάδα σε πολύ υψηλότερη τιμή (που φτάνει ακόμα και το 213%) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πολύ καλά έκανε!
Ολοι βέβαια -και κυρίως οι γονείς- θέλαμε να μάθουμε πόσο θα μειωθεί η τιμή του. Περιμέναμε λοιπόν πως θα ανακοινωθεί κατά την εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Και ανακοινώθηκε! Όχι το πόσο θα μειωθεί τη τιμή αλλά το πως θα υπολογιστεί το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Δηλαδή ο μαθηματικός τύπος ο οποίος λέει ότι «το μεικτό περιθώριο αφορά στο άθροισμα του λειτουργικού κόστους και του εμπορικού κέρδους έως 7%».
Καταλάβατε; Οχι;
Ούτε κι εμείς. Γι αυτό και ρωτήσαμε λογιστές και οικονομολόγους, googlάραμε και βρήκαμε ότι το λειτουργικό κόστος -δηλαδή τα καθημερινά έξοδα που πληρώνει μια επιχείρηση για να λειτουργεί – περιλαμβάνει:
- Κόστος πωληθέντων αγαθών (COGS)– το ποσό που απαιτείται για την αγορά ή την κατασκευή, τη συσκευασία και την πώληση ενός προϊόντος (οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συνήθως δεν έχουν καθόλου ή έχουν πολύ χαμηλό COGS)
- Ενοίκια, πληρωμές μισθώσεων εξοπλισμού και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας
- Υπηρεσία τηλεφώνου και internet
- Ασφάλιση
- Έξοδα marketing, όπως διαφημίσεις, αμοιβές εμπορικών εκθέσεων και γραφιστική
- Έξοδα πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών
- Μισθοδοσία και άλλα έξοδα ανθρώπινου δυναμικού
- Έξοδα γραφείου
- Επεξεργασία πιστωτικών καρτών και άλλες τραπεζικές προμήθειες
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα πάει στις εταιρείες που παράγουν ή εισάγουν που πωλούν βρεφικό γάλα και θα τσεκάρει μέχρι το πόσο πληρώνουν για υπηρεσίες τηλεφώνου και internet αλλά και πόσο χαρτί καταναλώνουν για… φωτοτυπίες και μετά ΟΛΑ αυτά θα τα προσθέσουν στο εμπορικό κέρδος της κάθε εταιρείας. Κι όλα αυτά έως το 7%!
Κατανοητό;
Οσο και το να υπολογίσεις αν σε συμφέρει ο πράσινος, ο κίτρινος ή ο μπλε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος…
Ευτυχώς δηλαδή που δεν είμαστε “μπανανία” και όλοι (εμείς οι ιθαγενείς) γνωρίζουμε τι είναι το «COGS»! Άγιο είχαμε!