Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπέγραψαν σήμερα μια συμφωνία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «άνευ προηγούμενου συμφωνία για την ασφάλεια».
«Χαίρομαι που υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο… Αυτή είναι η βάση για την συνεργασία με άλλους εταίρους», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία, η οποία μάχεται την επί σχεδόν δύο χρόνια την ρωσική εισβολή, και η Βρετανία, θα είναι σε θέση να συνάψουν πρόσθετες, ειδικές ανά τομέα συμφωνίες, εάν είναι αναγκαίο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι είναι πιο θετικός τώρα για το ότι η Ουκρανία θα εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι ήταν τον περασμένο μήνα.
«Το βλέπω αυτό ακόμη πιο θετικά από ό,τι τον Δεκέμβριο, νομίζω ότι θα την πάρουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα θεωρήσει οποιαδήποτε κίνηση της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία ως κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε το σχόλιο αυτό αποκρινόμενος στην επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο κατά την οποία ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής χρηματοδότησης για να βοηθήσει την Ουκρανία να αγοράσει νέα στρατιωτικά drones.
«Ελπίζω οι αιώνιοι εχθροί μας -οι υπερόπτες Βρετανοί- να καταλάβουν ότι η ανάπτυξη μιας επίσημης στρατιωτικής αποστολής στην Ουκρανία θα είναι κήρυξη πολέμου κατά της χώρας μας», έγραψε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Μεντβέντεφ, του οποίου οι συχνές και σκληρές δημόσιες δηλώσεις συνιστούν μια ένδειξη της σκέψης των γερακιών στο Κρεμλίνο, ρωτήθηκε επίσης πώς θα αισθανόταν η δυτική κοινή γνώμη αν η αντιπροσωπεία του Σούνακ δεχόταν πυρά από πυρομαχικά διασποράς στο κέντρο του Κιέβου, κάτι το οποίο πρόσφατα συνέβη σε Ρώσους αμάχους στην πόλη Μπέλγκοροντ.
Το Μπέλγκοροντ το οποίο βρίσκεται στη νότια Ρωσία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, έχει πληγεί από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)τους τελευταίους μήνες.
Στο περιστατικό της 30ής Δεκεμβρίου στο οποίο αναφέρθηκε ο Μενβέντεφ, η τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, περιλαμβανομένων δύο παιδιών, και 11 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία, η οποία το περιέγραψε ως «άνευ διακρίσεων» ουκρανική επιδρομή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά διασποράς.
Το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης RBC-Ukraine, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Μπέλγκοροντ απαντώντας στους μαζικούς ρωσικούς βομβαρδισμούς που έγιναν την προηγούμενη μέρα.
Ο Μεντβέντεφ εμφανίσθηκε ως φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής όταν ήταν πρόεδρος την περίοδο 2008-2012, αλλά τώρα παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο σκληρά γεράκια του Κρεμλίνου κατά της Δύσης.
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ακινητοποιήθηκε ξανά συρμός στο “πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης”
- Γαλλία: Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μπαϊρού
- Iron Dome: Σε λειτουργία από τον Φεβρουάριο του 2026
- Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS): Πώς το 2024 άλλαξε τη Μέση Ανατολή
- Παντρεύτηκε ο Σ. Φάμελλος – Ποια είναι η σύζυγός του