Στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Κύπρου, απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου τα βρετανικά αεροσκάφη τύπου Typhoon FGR4 που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι.
Μιλώντας στο Sky News είπε πως τα τέσσερα μαχητικά τύπου Typhoon συνοδεύονταν εν τέλει από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager.
Όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν «με ασφάλεια» στη βρετανική βάση στην Κύπρο στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Χίπι η μέχρι τώρα αξιολόγηση δείχνει πως και οι δύο στόχοι τους οποίους έπληξαν τα βρετανικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν «επιτυχώς», όπως και οι υπόλοιποι από τους συνολικά οι 14 στόχους κατά των οποίων επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, τα Typhoon έπληξαν κτίρια στην περιοχή Μπάνι στη ΒΔ Υεμένη από όπου οι Χούθι απογείωναν drone για αναγνωριστικές πτήσεις και για επιθέσεις, καθώς και στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Αμπς, από όπου εκτοξεύονταν πύραυλοι κρουζ και drone προς την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές (μερικές από αυτές από τις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου) εναντίον 16 θέσεων μαχητών Χούθι στην Υεμένη, χτυπώντας εγκαταστάσεις ραντάρ, χώρους αποθήκευσης και εκτοξευτές πυραύλων. Η δράση ακολούθησε επιθέσεις εβδομάδων στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, των οποίων τα drones και οι πύραυλοι κατά πλοίων έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει να κατευθύνει περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως είναι απαραίτητο». Η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία παρείχαν αυτό που ένας Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλεσε μη επιχειρησιακή υποστήριξη.
Οι Χούθι χαρακτήρισαν τις αεροπορικές επιδρομές «ανόητες». Πριν από τα χτυπήματα, ο ηγέτης των Χούθι Αμπντούλ Μαλίκ Αλ-Χούθι υποσχέθηκε μια «μεγάλη» απάντηση εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της ομάδας του, οι πρόσφατες ενέργειες της οποίας αποτελούν αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.
Το Ιράν δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ η Σαουδική Αραβία είπε ότι παρακολουθεί τις ειδήσεις με «μεγάλη ανησυχία», τονίζοντας την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.
“Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους”, σημείωσε ο Χίπι.
Η Ρωσία καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι
Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύκτας Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, κάνοντας λόγο για μια ενέργεια που οδηγεί “στην κλιμάκωση”, ενώ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
“Τα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα της στρέβλωσης από τους Αγγλοσάξονες των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου στο όνομα μιας κλιμάκωσης στην περιοχή προκειμένου να πετύχουν τους καταστροφικούς τους στόχους”, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.
Η Μόσχα ζήτησε εξάλλου την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.
Πηγή: SigmaLive