ΗΠΑ και Βρετανία χτύπησαν περισσότερους από 73 στόχους σε 16 τοποθεσίες επικαλούμενες το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Οι αντάρτες Χούθι προειδοποιούν ότι “θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”.
Οι επιθέσεις των Χούθι, των ανταρτών της Υεμένης, σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα έχουν ξεκινήσει από τις 19 Νοεμβρίου. Όμως οι αναταραχές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα και με αφορμή την αρχή του πολέμου στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Άλλωστε οι αντάρτες έχουν δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη τους στη Χαμάς και είχαν προειδοποιήσει ότι θα στοχοποιούν οποιοδήποτε πλοίο κατευθύνεται προς το Ισραήλ.
Στο διάστημα αυτό 27 πλοία έχουν δεχθεί επίθεση, με την τελευταία προσπάθεια να είναι την Τρίτη στις 9 Ιανουαρίου. Την ημέρα εκείνη το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Diamond μαζί με αμερικανικά πλοία ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν με επιτυχία μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι εξελίξεις σε διάστημα λίγο περισσότερο των 48 ωρών ήταν καταιγιστικές σε σύγκριση με αυτό που διαδραματίζεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Αμερική και Βρετανία από κοινού ζήτησαν σε αυστηρό τόνο από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις καθώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Η επίθεση των βρετανοαμερικανικών δυνάμεων και το παρασκήνιο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κινήθηκε σχεδόν αμέσως, μετά τις πρώτες ενδείξεις της πρόθεσης των δύο δυτικών δυνάμεων να επιτεθούν στην Υεμένη. Μόλις χθες Πέμπτη, στις 19:50 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός Σούνακ συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο διάρκειας μιας ώρας. Η πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ανοιχτή μάλιστα για ενημέρωση, για έμπειρους βουλευτές, για τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ αλλά και τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον σκιώδη υπουργό Άμυνας των Εργατικών.
Τρεις ώρες μετά το τέλος της συνάντησης, τα πρώτα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF Typhoons) πέταξαν από τη βρετανική στρατιωτική βάση στην περιοχή Ακρωτήριο της Κύπρου, με κατεύθυνση προς την Υεμένη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περισσότεροι από 73 στρατιωτικοί στόχοι σε 16 τοποθεσίες χτυπήθηκαν. Συγκεκριμένα, αεροπορικές επιδρομές των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων αναφέρονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, στο λιμάνι των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα Χουντάιντα, στο Ντάμαρ και στο βορειοδυτικό προπύργιο των Χούθι στη Σάαντα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την επίθεση στην Υεμένη έκανε λόγο για μια “περιορισμένη, αναγκαία και ανάλογη των περιστάσεων πράξη αυτοάμυνας”. Σε αυστηρό τόνο σήμερα και οι δηλώσεις του υφυπουργού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, ο οποίος τόνισε στο BBC “ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους Χούθι να χρησιμοποιούν το διεθνές εμπόριο ως εκβιασμό για να πετύχουν οποιοδήποτε πολιτικό ή διπλωματικό τους στόχο”.
Οι βρετανικές και παγκόσμιες αντιδράσεις μετά την επίθεση
Σήμερα, αν και η απόφαση σχολιάζεται ως στιγμή ορόσημο της πρωθυπουργίας Σούνακ, αναλυτές αναδεικνύουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης. Στο εγχώριο σκηνικό της χώρας τα αντίπαλα κόμματα, εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούν εξηγήσεις γιατί δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση και γιατί δεν συζητήθηκε εντός του Γουέστμινστερ.
Να επισημανθεί βέβαια ότι δεν είναι υποχρέωση της κυβέρνησης Σούνακ να ενημερώσει τα υπόλοιπα κόμματα σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης είχε επιβεβαιωθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που εμπλέκεται άμεσα στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου των ανταρτών υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις και απείλησε ότι Αμερική και Βρετανία “θα πληρώσουν βαρύ τίμημα”. Παράλληλα δε, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι υπήρξαν 5 νεκροί.
Αν και οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες χαιρέτησαν την ενέργεια, οι επιπτώσεις και σε οικονομικό επίπεδο μετά την επίθεση είναι χαρακτηριστικές, καθώς η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε τουλάχιστον 2%.
Πηγή: Deutsche Welle