Η Ελλάδα θα βρεθεί σήμερα Τετάρτη (17/1) για μία ακόμα φορά απολογούμενη για τις υποκλοπές, την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και τη διαφθορά.
Αυτή τη φορά η συζήτηση θα γίνει με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής της ΕΕ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά στη χώρα μας:
«Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα, για παράδειγμα σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού και τις καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις στις σχετικές έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των ΜΜΕ και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ιδίως λόγω της έλλειψης προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021».
Παράλληλα, στη συζήτηση, αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, θα γίνει αναφορά «στις επαναπροωθήσεις στα σύνορα και τη μεταχείριση των μεταναστών, την κατάσταση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.
Κ. Αρβανίτης: Τι θα σημαίνει ένα καταδικαστικό ψήφισμα για την Ελλάδα
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι «υπάρχει η βεβαιότητα πλέον στην πλειοψηφία του #ευρωκοινοβουλίου ότι στην Ελλάδα υπάρχει θέμα με το κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι σήμερα (Τετάρτη 17/1) το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια και δεν είναι η πρώτη φορά.
«Το νέο είναι ότι θα υπάρχει ψήφισμα. Αν βγει καταδικαστικό δεν είναι κάτι απλό για τη χώρα μας», τονίζει ο Κ. Αρβανίτης και επισημαίνει:
– Να θυμίσουμε ότι μερικές μέρες μετά απο το έγκλημα των Τεμπών, ήρθε στην Ελλάδα η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Libe) του ευρωκοινοβουλίου και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει τον τότε αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή να εξηγήσει πως προχωράνε οι διαδικασίες.
– Είναι έγκλημα στο έγκλημα αυτό, να μη μάθουμε ποτέ ποιος έχει την ευθύνη.
– Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου. Και είναι πολλές οι ιστορίες αυτές.
Και ο Κ. Αρβανίτης προσθέτει: «Πριν από τις εκλογές είχαμε τη σύλληψη δυο ανθρώπων για τη δολοφονία Καραιβαζ και ακόμη σχεδόν τρία χρόνια τη δολοφονία μετά δεν έχουμε μάθει τίποτε. Η υπόθεση του Ζακ Κωστοπουλου έχει την κάλυψη του ευρωκοινοβουλίου, αλλά η Ελληνίδα και ο Έλληνας νιώθει ότι στη χώρα του δε θα βρει το δίκιο του. Δεν είναι αυτά θέματα πολυτελείας. Ποια εθνικά ζητήματα υπερασπίζονται οι ευρωβουλευτές;»
«Εμείς είμαστε η ομάδα που θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των πολλών και για αυτό έχει μεγάλη αξία η μάχη των ευρωεκλογών», καταλήγει ο Κ. Αρβανίτης.
- Μυστηριώδης ρήξη στο υποθαλάσσιο καλώδιο Φινλανδίας – Γερμανίας
- Η Μόσχα προειδοποιεί για «ριζική κλιμάκωση» της σύγκρουσης
- Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στους δρόμους αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων
- Ουκρανία: Δώρο-άδωρο η «άδεια» Μπάιντεν για πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
- «Περιγελώντας τον Θεό» — Διεθνής διαγωνισμός γελοιογραφίας από το Charlie Hebdo #RireDeDieu #MockingGod