Απαντήσεις σε πολλές, διαφορετικές πλευρές του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Σκάι.
Με αφορμή, δε, τη σημερινή ονομαστική εορτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού του ευχήθηκε δημοσίως «χρόνια πολλά», είπε ότι «κράτησε (τη χώρα) στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε μία δύσκολη περίοδο, 2012-2014».
Ξεκινώντας από τον απολογισμό των συζητήσεων με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «πήγαν καλά», υπό την έννοια, όπως εξήγησε στη συνέχεια, ότι «ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο μίας δημοκρατίας, ενός δημοκρατικού κόμματος. Πιστεύουμε ότι πρόκειται σίγουρα για ένα θέμα δύσκολο, όπου εύλογα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα, κόμμα εξουσίας, είναι ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χτίζουμε χαρακώματα ή στρατόπεδα γύρω από το θέμα αυτό».
«Αυτό που λέμε -και είπε και ο πρωθυπουργός- είναι ότι προφανώς η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση. Πρόκειται για ένα κοινωνικό ζήτημα, για ένα ζήτημα που αφορά ταυτόχρονα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε την αντίθετη άποψη σε καμία περίπτωση. Πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε ποια είναι τα προβλήματα που πάμε να λύσουμε με την παρέμβαση αυτή. Η οποία είναι λελογισμένη, λιτή, ισορροπημένη και πατάει πάνω στο κεκτημένο και την εμπειρία, τουλάχιστον δύο δεκαετιών, που υπάρχει στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια. Γιατί είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», πρόσθεσε.
Εξάλλου, «σε μία αστικού τύπου σύμβαση, όπως είναι ο πολιτικός γάμος -μιλάμε αποκλειστικά για τον πολιτικό γάμο- δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού». Και, «πάνω στο πολιτικό, αστικό δικαίωμα του πολιτικού γάμου υπάρχει και ένα επακόλουθο. Όποιος παντρεύεται […] είναι εύλογο να θεωρεί ότι μπορεί -δεν είναι απαραίτητο- ότι μπορεί να αποκτήσει και παιδιά. Τέτοια παιδιά σήμερα, στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα υπάρχουν», ανέφερε ο κ. Σκέρτσος διευκρινίζοντας:
«Δεν πάμε να επιβάλουμε ένα πρότυπο ζωής ή οικογενειακής οργάνωσης. Πάμε, όμως, να αναγνωρίσουμε, να κάνουμε ορατά και να κατοχυρώσουμε δικαιώματα γονιών και παιδιών, που υπάρχουν σήμερα και που δυστυχώς στα μάτια της ελληνικής πολιτείας αντιμετωπίζονται ως αόρατοι ή ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας». Παιδιά, τα οποία, δημιουργούνται είτε εκτός Ελλάδας είτε εντός, όπως σημείωσε. «Ο κοινός τόπος σε όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην αντίθετη άποψη ήταν ότι πάνω από όλα αυτό που μας ενώνει είναι η έγνοια, η αγωνία να προστατέψουμε τα παιδιά», τόνισε.
Σε ερώτηση εάν το θέμα θα μπορούσε να διευθετηθεί με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, απάντησε ότι «αυτή είναι η κυρίαρχη εναλλακτική πρόταση». Όμως, συμπλήρωσε, «ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια είναι για να αρθεί το στίγμα, η διάκριση, η περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού».
Αντιθέτως, «αν κάνουμε μία ρύθμιση εντός του συμφώνου συμβίωσης, θα παραμείνει ή θα εισαχθεί μία νέα διάκριση για αυτήν την κατηγορία συμπολιτών και συνανθρώπων μας, που είναι μία μειοψηφία και δεν πρόκειται να γίνει πλειοψηφία ποτέ. Ωστόσο και οι μειοψηφίες έχουν δικαιώματα και αναγνωρίζω ότι για την πλειονότητα των πολιτών τα θέματα αυτά δεν είναι στην προτεραιότητά τους. Είναι εύλογο και πάρα πολύ σεβαστό. Έχουμε όλοι αγωνίες για την ασφάλειά μας, για την ακρίβεια, για τα εισοδήματά μας, για την υγεία, για την εκπαίδευση».
Όμως, επέμεινε, «μία κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που έχει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει υποχρέωση να συμπεριλάβει στη συλλογική πρόοδο, ευημερία και ευτυχία […] όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Πάντα με λελογισμένο τρόπο και σεβασμό στα δικαιώματα και τους κανόνες που θέτουν το κράτος δικαίου και η φιλελεύθερη δημοκρατία».
Ένα άλλο επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι «υπάρχουν θαυμάσιες μονογονεϊκές οικογένειες, που είτε από επιλογή είτε από τυχαία γεγονότα έχουν προκύψει ως μονογονεϊκές και καταφέρνουν μόνοι άντρες ή μόνες γυναίκες να μεγαλώνουν με αξιοθαύμαστο τρόπο τα παιδιά τους. Δεν πληρούν το πρότυπο της πυρηνικής οικογένειας, που παραμένει το κυρίαρχο. Όμως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις στοχοποιούμε ή να τους βάζουμε ένα στίγμα ότι κάνουν κάτι λιγότερο καλά από τις υπόλοιπες οικογένειες. Κανείς μας δεν γεννιέται με πιστοποιητικό ή επάρκεια γονεϊκότητας. Όλοι παλεύουμε με τις αδυναμίες μας για να γίνουμε καλύτεροι γονείς και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό στα παιδιά μας. Η επιστημονική κοινότητα λέει ότι τα παιδιά χρειάζονται τρία βασικά πράγματα: Ένα σταθερό περιβάλλον, απεριόριστη αγάπη και φροντίδα, και φυσικά, πρόσβαση σε βασικά βιοτικά αγαθά».
Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας επικαλέστηκε και τα αποτελέσματα της «εξαντλητικής έρευνας» της κυβέρνησης ως προς το τι λέει η διεθνής βιβλιογραφία σε χώρες όπου «τα ζητήματα αυτά έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει εκτενής επιστημονική έρευνα, που συνηγορεί χωρίς καμία εξαίρεση ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εντός ομόφυλων ζευγαριών δεν παρουσιάζουν καμία στατιστική απόκλιση ή διαφοροποίηση ως προς την ψυχική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ανάπτυξή τους ή ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι ομοφυλόφιλοι συνάνθρωποί μας γεννιούνται από ετερόφυλες οικογένειες».
Επιπλέον, «το δικαίωμα που απολαμβάνει ένας Έλληνας πολίτης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, άνθρωποι που έφυγαν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και έχουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τους λέμε ότι θέλουμε να επιστρέψουν στην Ελλάδα […] αλλά επιστρέφοντας στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί -μια μειοψηφία είναι, συμφωνούμε- δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Σου λένε: “Εγώ γιατί να επιστρέψω σε μια χώρα που δεν μου δίνει τα ίδια δικαιώματα;”».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ερωτηθείς για τις ενστάσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, εν πρώτοις ο κ. Σκέρτσος τού ευχήθηκε, «και δημόσια, χρόνια πολλά». Ταυτόχρονα με τις ευχές επεσήμανε πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, πρέπει να αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά του στη χώρα, στην πατρίδα. Την κράτησε στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε μια δύσκολη περίοδο, το 2012-2014. Πρέπει να σεβόμαστε το δικαίωμά του να διατυπώνει τις θέσεις του με θάρρος, δημόσια».
Σε ερώτημα εάν στα ομόφυλα ζευγάρια θα δίδεται και σύνταξη χηρείας, ξεκαθάρισε ότι «θα αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματα, τα οποία απορρέουν από μία σχέση πολιτικού γάμου, είτε αυτά αφορούν την εργασία είτε την ασφάλιση, τα πάντα».
Με αφορμή, δε, το γεγονός ότι «φέτος η δημοκρατία μας μετρά μισό αιώνα», σχολίασε πως «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις κατακτήσεις αυτής της δημοκρατίας, που αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική απέναντι στις ορδές και το κύμα του λαϊκισμού, που ζήσαμε με τόσο επώδυνο τρόπο την προηγούμενη δεκαετία. Είναι μία δημοκρατία ευρύχωρη, με αυτοπεποίθηση. Αν μη τι άλλο, μία δημοκρατία με αυτοπεποίθηση, που κοιτάει μπροστά, πάντα ευρωπαϊκά και δυτικά -όπως έχει πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για την Ελλάδα ότι ανήκει στη Δύση- δεν μπορεί να φοβάται την επέκταση δικαιωμάτων που προστατεύουν τις μειοψηφίες. Όλοι μαζί γινόμαστε πιο δυνατοί και μπορούμε να πάμε πιο μακριά και πιο ψηλά. Αυτό πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό θέλει να πετύχει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία». «Δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε πολιτικές ή ιδεολογικές διαμάχες, είναι καθαρά ανθρώπινο ζήτημα», πρόσθεσε.
Σε άλλο θέμα, εκείνο της προστασίας του πολίτη, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «η ασφάλεια είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και της ελευθερίας […] έχουμε ξεπεράσει την εποχή εκείνη που υπήρχε αυτή η απερίσκεπτη στοχοποίηση και ενοχοποίηση της ασφάλειας. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε κοινωνική συνοχή. Χωρίς ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική αστυνομία, δεν υπάρχει προστασία των πιο ευάλωτων. Την αστυνομία την έχουν ανάγκη οι ευάλωτοι συνάνθρωποί μας. Οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη την αστυνομία, μπορούν να έχουν security».
Ειδικά, δε, για την αποστολή του νέου υπουργού, δήλωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε και έχει ανατεθεί στον κ. Χρυσοχοΐδη, με τη μεγάλη εμπειρία και αξιοπιστία που διαθέτει, είναι η ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή, δημοκρατική, αποτελεσματική, διαφανής. Έχει την απόλυτη στήριξή μας για να κάνει αυτό το μεγάλο μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος. Να τονώσει το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε κοινότητα της χώρας μας».
Τέλος, για τα πανεπιστήμια και τις καταλήψεις σε κάποια από αυτά υπογράμμισε ότι η δημόσια παιδεία και εκπαίδευση είναι «ο κοινωνικός ιμάντας που επίσης βοηθάει τους πιο ευάλωτους. Ένα κλειστό πανεπιστήμιο, αυτόν που βλάπτει είναι τον φτωχό συμπολίτη μας, τα φτωχά παιδιά που δεν έχουν επιλογή να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αυτοί που απερίσκεπτα θεωρούν ότι μπορούν να κλείνουν τα πανεπιστήμια, πρέπει να σκεφθούν ποιον βλάπτουν με αυτό. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτές τις καταλήψεις και θεωρούμε ότι και η κοινωνία είναι απέναντι», σημείωσε υπενθυμίζοντας πως «από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε η κυβέρνηση ήταν η άρση των ρυθμίσεων γύρω από το περίφημο άσυλο του πανεπιστημίου, αυτά πλέον δεν ισχύουν. Οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να λειτουργεί απρόσκοπτα το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτονόητες και θα γίνουν».
- Γιάνις Τίμα: Νεκρός βρέθηκε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού
- Ευάγ. Βενιζέλος: Η κρίση της Δύσης δεν είναι απλώς στρατηγική είναι υπαρξιακή
- Σκέρτσος: Μέτρα προστασίας της ανηλικότητας από τον ψηφιακό εθισμό
- Σεισμός 7,3 στα Βανουάτου: Η προειδοποίηση για τσουνάμι άρθηκε
- Μόσχα: Νεκρός από έκρηξη βόμβας ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων πυρηνικής προστασίας