Ο σύζυγός της, πρίγκιπας Γουίλιαμ, επισκέφτηκε την Κέιτ Μίντλετον χθες στην ιδιωτική κλινική που νοσηλεύεται. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, είναι πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας, καθώς αναρρώνει από την χειρουργική επέμβαση, έχει στο πλευρό της όλη την οικογένειά της.
Ο Γουίλιαμ εθεάθη να αναχωρεί από την ιδιωτική κλινική στο Marylebone γύρω στις 12.35 μ.μ. χθες πριν επιστρέψει στο Ουίνδσορ. Η Κέιτ θα μείνει έως και δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο για να αναρρώσει.
Η 42χρονη Κέιτ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν, «είναι καλά», τρεις νύχτες μετά την επέμβαση. Ο Γουίλιαμ έχει πάρει άδεια τις επόμενες εβδομάδες από τα βασιλικά του καθήκοντα για να είναι κοντά στη σύζυγό του αλλά και για να φροντίζει τα παιδιά τους. Τα προγραμματισμένα ταξίδια στη Λετονία και την Ιταλία έχουν ανασταλεί μέχρι η Κέιτ να αναρρώσει πλήρως.
Πληροφορίες για τον λόγο που η Κέιτ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση δεν έχει αποκαλυφθεί, αν και το παλάτι του Κένσινγκτον ανέφερε ότι δεν πρόκειται για καρκίνο. Είναι όμως αρκετά σοβαρή ώστε ο διάδοχος του θρόνου Γουίλιαμ να αναβάλλει τα επίσημα καθήκοντά του όσο η σύζυγός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Έχει επίσης καθυστερήσει κάθε υποχρέωση όσο εκείνη αναρρώνει, αφιερώνοντας τον χρόνο του στην οικογένειά του.
Ποιό όμως μπορεί να είναι το πιο πιθανό πρόβλημα της υγείας της;
Το AnatropiNews μίλησε με ειδικούς γαστρεντερολόγους οι οποίοι με κάθε επιφύλαξη αφού δεν έχουν στοιχεία της διάγνωσης και της υποκειμενικής κατάστασης της ασθενούς, θεωρούν ότι το πιθανότερο είναι η πριγκίπισσα της Ουαλίας να είχε προσβληθεί από περιτονίτιδα.
Η περιτονίτιδα είναι οξεία φλεγμονή του περιτοναίου, το καλυπτήριο τοίχωμα του εσωτερικού της κοιλιάς, αποτελούμενο απο ειδικό επιθήλιο που στόχο έχει την προστασία των ενδοκοιλιακών σπλάχνων. Η κάλυψη με περιτόναιο αφορά το εσωτερικό τοίχωμα της κοιλιάς (περιτοναϊκή κοιλότητα) και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα.
Η περιτονίτιδα αποτελεί φλεγμονώδη αντίδραση σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον περιτοναϊκό υμένα, και για τον λόγο αυτο οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλλες.
Το περιτόναιο μπορεί να ερεθιστεί από ελεύθερη ροή εντός της κοιλιάς:
- Χολής.
- Εντερικού υγρού και κοπράνων.
- Γαστρικού υγρού και τροφών.
- Αίματος.
- Μικροβίων.
Η παρουσία υλικού εκ των αναφερθέντων στοιχείων, εντός της κοιλίας δεν αποτελεί φυσιολογική κατάσταση. Εντός της κοιλίας υπάρχει ΜΟΝΟ ελεύθερο διαυγές υγρό (ορρός), το οποίο ευρισκεται υπο διαρκή και αέναη κίνηση παραγωγής – απορρόφησης απο τα επιθηλιακά κύτταρα. Η ποσότητα του ποικίλλει, εξαρτάται απο την ενυδάτωση του οργανισμού, την στάση και συνοδό οίδημα στο φλεβικό δίκτυο της κοιλίας και του εντέρου.
Η επαφή των ως ανω στοιχείων με το περιτόναιο, προκαλεί άμεσο φλεγμονώδη αντίδραση αυτού, αύξηση αιμάτωσης, διαταραχή της ανταλλαγής των υγρών και είσοδο τοξικών ουσιών στην κυκλοφορία.
Αίτια – Παθήσεις
- Βαρεία χολοκυστίτδα
- Διάτρηση έλκους στομάχου ή 12δακτύλου
- Οξεία παγκρεατίτιδα
- Οξεία απόφραξη του εντέρου – ειλεός
- Αγγειακή εμβολή – θρόμβωση μεσεντερίων αγγείων.
- Διάτρηση σκωληκοειδούς – Μεκελείου αποφύσεως
- Οξεία εκκολπωματίτιδα
- Διάτρηση εντέρου.
- Ρήξη ή συστροφή ωοθήκης
- Οξεία σαλπιγγίτιδα
- Εξωμήτριος κύηση
Συμπτώματα περιτονίτιδος
Η συμπτωματολογία της περιτονίτιδος είναι ΟΞΕΙΑ, με αιφνίδια έναρξη και θορυβώδης.
Ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο, αιφνίδιο ο οποίος συνεχώς επιδεινώνεται και μπορεί να καταλάβει όλη την κοιλιακή χώρα.
Στην αρχή ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στην περιοχή του πάσχοντος οργάνου (πχ 12δάκτυλο, σκωληκοειδής), και σταδιακά επεκτείνεται σε όλη την κοιλιά.
Συνοδεύεται από ταχυκαρδία, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, διάταση κοιλίας, αναστολή αερίων και κοπράνων και ενδεχομένως υπόταση.
Η περιτονίτιδα αποτελεί επείγουσα κατάσταση η οποία θα πρεπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο, χωρίς καθυστέρηση.
Η αντιμετώπιση θα πρεπει να γινει σε χειρουργική κλινική, και αποσκοπεί στην άμεση υποστηριξη του ασθενούς ο οποίος μπορεί να περιπέσει σε καταπληξία (σόκ), έναρξη αντιβιοτικής ενδοφλεβίου αγωγής, επειγουσα διενέργεια εξετάσεων (αιματολογικών και απεικονιστικών), και άμεση χειρουργική επέμβαση!
Θεραπεία της περιτονίτιδος
Η θεραπεία της περιτονίτιδος είναι χειρουργική.
Ο στόχος είναι ο πλήρης καθαρισμός της περιτοναϊκής κοιλότητας απο τα τοξικά υγρά, η έκπλυση όλων των οργάνων και καθαρισμός των φλεγμονωδων στοιχείων και ψευδομεμβρανών.
Ακολουθεί η χειρουργική αποκατάσταση του οργάνου που πάσχει και αναλόγως μπορεί να χρειαστεί:
Επείγουσα σκωληκοειδεκτομή, συρραφή διατρήσεως έλκους, αφαίρεση μεκελείου αποφύσεως, χολοκυστεκτομή, αποκατάσταση ειλεού εντέρου, εκτομή πάσχοντος εντέρου και αναλόγως αναστόμωση ή εκστόμωση με ειλεοστομία ή κολοστομία, παροχέτευση πυοσαλπίγγων κλπ.
Παράλληλα ο ασθενής υποβάλλεται σε διεξοδική αποκατάσταση του σόκ, ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, χορήγηση πλάσματος ή αίματος και υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας εφ’οσον χρειαστεί.
Η πρόγνωση περιτονίτιδας εξαρτάται από την υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς, τη ταχύτητα της διάγνωσης και την επακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση, την ικανότητα του χειρουργού και άλλους παράγοντες. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η περιτονίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία.
«Οι γνώμες διίστανται αλλά το χειρότερο ενδεχόμενο που μπορεί να αφορά το πάγκρεας ή το έντερο ή κάποιο λέμφωμα, καρκίνοι που χρειάζονται μεγάλης διάρκειας νοσηλεία, δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε στην ΕΡΤ η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κική Σονίδου σχετικά με τη «μυστηριώδη ασθένεια που θα κρατήσει ως το Πάσχα την πριγκίπισσα της Ουαλίας σε ανάρρωση αφού προηγηθεί νοσηλεία 10 -14 ημερών. Η κυρία Σονίδου, επεσήμανε την εξωστρέφεια των ανακτόρων που μέσα σε δύο ώρες ανακοίνωσαν τόσο τα ανησυχυτικά νέα για την Κέιτ Μίντλετον , όσο και την «υπερτροφία του προστάτη» για την οποία θα υποβληθεί σε επέμβαση ρουτίνας ο Βασιλιάς Κάρολος.
«Για την Κέιτ, που φαινομενικά τουλάχιστον από τις φωτογραφίες που ανέβασαν τα Χριστούγεννα ήταν υγιής, θα έπρεπε για κάποιον που την παρατηρεί να ανησυχήσει ότι είναι αρκετά αδύνατη», είπε η Κική Σονίδου. Επεσήμανε παράλληλα ότι η όποια άλλη δημοσίευση για την κατάσταση της υγείας της, «δεν βοηθάει ούτε την ίδια ούτε τα παιδιά τους, γιατί πρέπει να αποτραπούν ακραίες αντιδράσεις από τον κόσμο που θα υπάρξουν σίγουρα, αν μαθευτεί κάτι αρνητικό».
«Δε θέλω να είμαστε τώρα όλοι αγγελιοφόροι κακών ειδήσεων, αλλά σίγουρα παραπέμπει σε κάτι πολύ άσχημο που μπορεί να αφορά το πάγκρεας ή το έντερο ή κάποιο λέμφωμα. Σε αυτές τις τρεις πιθανές διαγνώσεις κινούμαστε και η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι πρόκειται για κακοήθεια. Ακόμα και μια υστερεκτομή, ένα γυναικολογικό χειρουργείο, δεν είναι παραπάνω από δυο μέρες νοσηλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άρα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι πιο περίπλοκο και οι απόψεις διίστανται.
«Δεν είναι μια επέμβαση ρουτίνας όταν πας σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο του Λονδίνου, αρκετά εξειδικευμένο σε καρκίνους.
Εκεί έχουν νοσηλευτεί και μέλη της βασιλικής οικογένειας στο παρελθόν και πολλοί επώνυμοι. Έχει μια εξειδικευμένη ομάδα σε λαπαροσκοπική χειρουργική που είναι πολύ καλή σε δύσκολες περιπτώσεις και περίεργα ιατρικά περιστατικά.
Όταν μια νέα γυναίκα φαινομενικά υγιής, θα μείνει στο νοσοκομείο δύο εβδομάδες, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χρόνοι νοσηλείας είναι πάρα πολύ μικροί στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφεύγουμε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι σοβαρό. Απλώς η επιλογή τους ήταν να μην βγουν πολλά προς την δημοσιότητα», είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις», η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου .
- Νετανιάχου και Τραμπ συζήτησαν για τους ομήρους της Γάζας και τη Συρία
- Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε 2 ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Μεγάλη διαρροή πετρελαίου
- Προϋπολογισμός 2025: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι»
- Ακρίβεια: Κατά, περίπου, 10 % περίπου ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα