Το ιλιγγιώδες ποσό των 36 εκατ. δολαρίων κατέβαλε η JPMorgan Chase στον επί σειρά ετών διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντίμον για το 2023. Το ποσό είναι αυξημένο κατά περίπου 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αποτελεί μεγαλύτερη αμοιβή του στην αμερικανική τράπεζα.
Η αύξηση του μισθού του Ντίμον, ο οποίος ηγείται του πιστωτικού ιδρύματος από τα τέλη του 2005, έρχεται μετά από ένα έτος κατά το οποίο η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ σχεδόν 50 δισ. δολαρίων και ήταν σημαντικά πιο κερδοφόρα από τους ανταγωνιστές της.
«Η ετήσια αποζημίωση για το 2023 αντικατοπτρίζει την καθοδήγηση της επιχείρησης από τον κ. Ντίμον, με ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους που ηγούνται της αγοράς, οικονομικά αποτελέσματα ρεκόρ και έναν συμπαγή ισολογισμό», ανέφερε η JPMorgan σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.
Η αμοιβή των 36 εκατ. δολαρίων για τον 67χρονο Ντίμον είναι αυξημένη από τα 34,5 εκατ. δολάρια του 2022. Περιλαμβάνει 1,5 εκατ. δολάρια σε βασικό μισθό και μπόνους 34,5 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καταβάλλεται σε μετοχές.
Πόσα παίρνουν κορυφαία στελέχη
Τα κορυφαία στελέχη της τράπεζα που βρίσκονται κοντά στον Ντίμον έλαβαν επίσης αυξήσεις στις αποδοχές τους πέρυσι. Ο μισθός του προέδρου της JPMorgan Daniel Pinto αυξήθηκε κατά περίπου 5% στα 30 εκατ. δολάρια. Η Jennifer Piepszak και η Marianne Lake, συν-επικεφαλής των επιχειρήσεων που θεωρούνται ως οι επικρατέστερες υποψήφιες για να αντικαταστήσουν κάποια μέρα τον Ντίμον, αμφότερες αμείφθηκαν με 18,5 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά σχεδόν 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Ο Ντίμον βρίσκεται συχνά στην κορυφή της λίστας των υψηλότερα αμειβόμενων διευθύνοντων συμβούλων στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Το Forbes υπολογίζει την καθαρή του περιουσία σε περίπου 1,9 δισ. δολάρια, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται σε μετοχές της JPMorgan.
Επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο Ντίμον δεν πούλησε καμία από τις μετοχές της JPMorgan. Αλλά πέρυσι δήλωσε ότι σχεδίαζε να πουλήσει ένα κομμάτι των μετοχών του, το οποίο κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης θα του απέφερε περισσότερα από 140 εκατ. δολάρια.
Η αμοιβή του στην JPMorgan αποτέλεσε κατά καιρούς ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για τους μετόχους. Πριν από δύο χρόνια, οι επενδυτές διαφώνησαν με μια εφάπαξ ειδική αμοιβή του Ντίμον, η οποία προβλεπόταν να ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. δολάρια για πολλά χρόνια.
Η πλειοψηφία των μετόχων κατέληξε να ψηφίσει κατά του σχεδίου αμοιβής για πρώτη φορά σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία, κατά την ετήσια συνέλευση των επενδυτών της τράπεζας το 2022.
Οι επαφές με Μητσοτάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την επίσκεψη στις ΗΠΑ, αφενός για επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη (24 Ιανουαρίου) ώστε «να παρουσιάσουμε στους αμερικανούς επενδυτές την επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις» αφετέρου για επαφή με τους ομογενείς στο Σικάγο (25 Ιανουαρίου) προκειμένου να προωθηθεί «ένα πάγιο αίτημα του παγκόσμιου ελληνισμού», δηλαδή η επιστολική ψήφος. Ο Μητσοτάκης μεταξύ άλλων θα συζητήσει με τον επικεφαλής της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον ενώ σχεδιάζει ομιλία στο Columbia.
Σε ένα note που ενδεχομένως να συνδέεται και με το roadshow της JP Morgan στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, η επενδυτική τράπεζα, εξακολουθεί να βλέπει τον τραπεζικό κλάδο σε χαμηλότερες αποτιμήσεις έναντι του ευρωπαϊκού, αν και βραχυπρόθεσμα υπάρχουν κάποια ερωτήματα. Μεσο-μακροπρόθεσμα όμως δεν αλλάζει τις προοπτικές της», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, σε ένα πλαίσιο πολύ καλών επιδόσεων της οικονομίας.
Παράλληλα, η JP Morgan αφήνει και μια αιχμή, αναφορικά με τις διαθέσεις αρκετών επενδυτών έναντι της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, όποιος πίστευε ότι θα μπορούσε να αποκτήσει θέσεις στην Ελλάδα σε πολύ χαμηλές τιμές, θα απογοητευτεί. Η επενδυτική ζήτηση είναι ισχυρή, κάτι που φαίνεται στη ζήτηση που υπάρχει για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Πρόσφατα παραδείγματα η αγορά του 9,9% της Alpha Bank από την Unicredit και η υπερκάλυψη του ποσοστού που διέθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.
Κοινή απόβαση σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη
Στο μεταξύ, κοινή «περιοδεία» επενδυτών οργανώνει σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη η JP Morgan, η οποία σε κάθε ευκαιρία δηλώνει την εμπιστοσύνη της στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η τράπεζα οργανώνει επισκέψεις επενδυτών σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη από τις 15 έως τις 19 Απριλίου, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη της στις δυνατότητες αυτών των αναδυόμενων αγορών για επενδύσεις υψηλής απόδοσης με χαμηλό κίνδυνο.
Ενώ οι οικονομικές ανησυχίες πλανώνται πάνω από την Τουρκία, ο τραπεζικός της τομέας συνεχίζει να ευημερεί, παρέχοντας ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα, που κάποτε θεωρούνταν επικίνδυνη επένδυση, τώρα αναδεικνύεται σε μια πολλά υποσχόμενη αγορά.
Αυτές οι προγραμματισμένες επισκέψεις έρχονται σε μια περίοδο που οι δυνατότητες βελτίωσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μεγάλες. Η πρωτοβουλία της JP Morgan αναμένεται να προωθήσει ισχυρότερες οικονομικές συμμαχίες μεταξύ των δύο χωρών, με τους μεγαλύτερους πελάτες της να συνεργάζονται με τοπικές τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, επόπτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Η επίσκεψη των επενδυτών στην Αθήνα περιλαμβάνει συναντήσεις με βασικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού και ενεργειακού τομέα, καθώς και με κυβερνητικούς εκπροσώπους. Αυτό αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, η οποία έχει εντυπωσιακές αποδόσεις. Το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο 38% το 2023, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες αύξησης των επενδύσεων το 2024.
Πηγή: OT.gr