Για τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην περιοχή σε συνάρτηση με τις αμερικανικές εκλογές, μίλησε μεταξύ άλλων σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης.
Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση του κ. Φίλη, είναι ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα αν δεν αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα του. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε, ακόμα και αν το Ισραήλ κατορθώσει να εξουδετερώσει τη Χαμάς επιχειρησιακά, επειδή έχει βαθιές ρίζες το παλαιστινιακό στοιχείο και λόγω των όσων συμβαίνουν στην Γάζα, οι ιδέες της οργάνωσης δεν πρόκειται να πεθάνουν. Αντιθέτως αναζωπυρώνεται το αντι-ισραηλινό αίσθημα στον παλαιστινιακό λαό με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα, όπως συμβαίνει αυτό και στις αραβικές ηγεσίες.
«Πιστεύετε ότι δεν θα έχουμε μια Χαμάς νούμερο 2, με κάποιο άλλο όνομα ή με το ίδιο όνομα, η οποία θα είναι ακόμα πιο επιθετική; Εγώ βλέπω σε επίπεδο αραβικών κοινωνιών και των Παλαιστινίων, γαλουχείται ήδη μια επόμενη γενιά, δεν θα πω τρομοκρατών, θα πω ανθρώπων οι οποίοι θα είναι ήδη ριζοσπαστικοποιημένοι γιατί βλέπουν και βιώνουν αυτές τις εικόνες» ανέφερε ο κ. Φίλης.
https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/19-01-24-filis.mp3&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/RADIO-prwto.jpg
Την ίδια ώρα, σε μια συνθήκη σύγκρουσης συνήθως ενισχύονται τα άκρα, σημείωσε ο καθηγητής. Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή το Ισραήλ έχει μια κυβέρνηση ακραίων με πρωθυπουργό τον Νετανιάχου, μια μοιραία προσωπικότητα, οποίος ουσιαστικά προκάλεσε μια πολιτική αστάθεια, με πέντε εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το 19 μέχρι 23, «μόνο και μόνο γιατί αυτός ήθελε να σώσει, θα μου επιτρέψετε τον όρο, το τομάρι του σε σχέση με τη δικαιοσύνη και τις ανοιχτές υποθέσεις που είχε».
«Κατάφερε λοιπόν, μετά από πέντε χρόνια παλινωδιών να κάνει μια κυβέρνηση πέρσι, μετά από τέσσερα χρόνια, έχει 15 μήνες σχεδόν η κυβέρνησή το,υ ακραίων και ακραίων ριζοσπαστών Εβραίων, οι οποίοι λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τους εποικισμούς, δηλαδή να παίρνουμε παλαιστινιακά εδάφη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στους Παλαιστινίους. Δεν πρέπει οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στην τωρινή επικράτεια του Ισραήλ. Ας δημιουργηθεί μια ομοσπονδία της Ιορδανίας, η οποία θα συμπεριλάβει Παλαιστινίους. Ας φύγουν οι Παλαιστίνιοι της Γάζας να πάνε στην Αίγυπτο. Δεν θέλουμε κανένα Παλαιστίνιο εδώ. Υπάρχει υπουργός της κυβέρνησης, ο οποίος είπε πριν από ενάμιση μήνα, να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά εναντίον της Γάζας. Ακόμα κι αν αποδοκιμάστηκε, δεν αποπέμφθηκε να το κρατήσουμε αυτό. Δεν αποπέμφθηκε απ’ την κυβέρνηση» επισήμανε ο κ. Φίλης.
«Άρα, λοιπόν, οι ακραίες φωνές αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο από την πλευρά των Παλαιστινίων που σκοτώνονται καθημερινά, είναι και στην πλευρά των Ισραηλινών. Και το ακόμα χειρότερο λοιπόν, για να πάω στο κομμάτι των Αμερικάνων, επειδή υπάρχει μια αντικειμενική αδυναμία από πλευράς Μπάιντεν, γιατί πάει σε εκλογές σε λιγότερο από δέκα μήνες, εκλογές που με βάση τις δημοσκοπήσεις, αν τελικά είναι ο Μπάιντεν με τον Τραμπ, πιθανότατα θα τις χάσει όπως έχουν τα πράγματα σήμερα. Μπορεί και να τις κερδίσει, αλλά πάντως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Συνεπώς, θέλει να έχει το αμερικανο-εβραϊκό λόμπι, που είναι πάρα πολύ ισχυρό στις Ηνωμένες Πολιτείες, κοντά. Τώρα είναι που πέφτουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτήσεις των υποψήφιων γερουσιαστών βουλευτών, γιατί ταυτόχρονα έχουμε εκλογές και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία. Άρα λοιπόν, είναι προφανές ότι είναι δεμένα τα χέρια του Μπάιντεν. Δεν μπορεί να κάνει αυτά που θα ήθελε ενδεχομένως σε σχέση με το Ισραήλ. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι βλέπει παράθυρο ευκαιρίας ο Νετανιάχου αυτή τη στιγμή για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα, εκτιμώντας ότι ο Μπάιντεν είναι αδύναμος και θέλοντας να προκαταλάβει και τον επόμενο σε περίπτωση που είναι ο Τραμπ. Γιατί ο Τραμπ δεν ξέρουμε ποια πολιτική θα ακολουθήσει. Πιθανολογούμε ότι θα είναι πιο αποφασιστικός, γιατί είναι και πιο πεισματάρης σε σχέση με τον Μπάιντεν» συμπλήρωσε.
«Κανείς δεν ξέρει τι έχει στο μυαλό του αυτή τη στιγμή ο Τραμπ, πιθανόν να μην ξέρει ούτε καν ο ίδιος, αλλά πάντως αυτή τη στιγμή για μένα το ανησυχητικό είναι ότι ναι μεν το Ιράν δεν πρόκειται να εμπλακεί σε άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ, το κάνει όμως με υβριδικό τρόπο, με τους Χούτι στην Υεμένη, επιτιθέμενος σε βάσεις στο Ιράκ, στη Συρία και ούτω καθεξής. Δείχνει δηλαδή ότι είναι μία περιφερειακή υπερδύναμη. Τι σημαίνει αυτό, ότι έχοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια φάση αδυναμίας, με έναν πρόεδρο που είναι ακόμα πιο εξασθενημένος λόγω του ότι επίκεινται εκλογές και δεν μπορεί να πάρει σκληρές αποφάσεις, όλοι οι παίκτες στην περιοχή προσπαθούν να τοποθετηθούν, ακόμα και να κάνουν διευθετήσεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τις έκαναν. Αυτό για μένα είναι το πιο ανησυχητικό για τους επόμενους δέκα μήνες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές για να μην πω μέχρι τον Γενάρη του 25, όταν θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Φίλης.
- Τέμπη – «Δεν έχω οξυγόνο»: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα και 110 πόλεις της Ελλάδας
- Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Το Συνέδριο του Μαΐου σηματοδοτεί την επανεκκίνηση και τη νέα σελίδα
- Δεσπόζει το ντέρμπι κορυφής των «αιωνίων»
- Γερμανία: Το Ασάφενμπουργκ αλλάζει τα πάντα στον προεκλογικό αγώνα
- Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Οι σύγχρονες προκλήσεις είναι πολλές, κυρίως λόγω της τεχνολογικής προόδου