Σαν πυρκαγιά εξαπλώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη με βασικό στόχο τις εθνικές κυβερνήσεις «που δεν λαμβάνουν μέτρα» για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, το οποίο εν μέρει προκύπτει από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά κυρίως τις Βρυξέλλες και την «Πράσινη Συμφωνία» για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Μία συμφωνία που με τον τρόπου που γίνεται, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη οι ανάγκες των κοινωνιών και το ενεργειακό κόστος που προκύπτει, ουσιαστικά σκοτώνει την πρωτογενή παραγωγή πριν αυτή καταφέρει να προσαρμοστεί.
Ήδη οι κινητοποιήσεις έχουν φουντώσει στη Γερμανία απ’ όπου και ξεκίνησαν, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία κ.ά.
Το γεγονός ότι στη Γερμανία κινητοποιήθηκε σχεδόν από κοινού τόσο ο αγροτικός τομέας όσο και ο τομέας των μεταφορών θυμίζει τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία όπου πρωταγωνιστές ήταν οι δύο αυτές επαγγελματικές κατηγορίες.
Προς το παρόν στη Γαλλία οι κινητοποιήσεις των αγροτών (με βασικά αιτήματα τη μείωση του κόστους της ενέργειας, φορολογικές απαλλαγές και μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών), έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό μόνο ενός αυτοκινητόδρομου, του Α64.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δέχτηκε πριν λίγες ημέρες στο Παρίσι εκπροσώπους συνδικάτων των αγροτών, αναβάλλοντας εκ παραλλήλου τις συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση επί ενός νομοσχεδίου που αφορά τον γαλλικό γεωργικό τομέα.
Η γαλλική εφημερίδα Les Echos επισημαίνει ότι ο υψηλός επισιτιστικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, που έφτασε ακόμη και στο 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2023, μπορεί να ωφέλησε ορισμένους αγρότες αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Σημειώνεται ότι η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,8% στη Γαλλία πέρυσι, ενώ η Eurostat αναφέρει ότι οι τιμές των γεωργικών προϊόντων μειώνονται απότομα, με το τρίτο τρίμηνο να έχουν παρουσιάσει στην ΕΕ μείωση κατά 9%.
Επίσης, η εφημερίδα Figaro σημειώνει ότι «από το Βερολίνο στο Παρίσι και από τη Βαρσοβία στο ‘Αμστερνταμ, τα στοιχεία των συνθηκών διαφέρουν αλλά η δομή της κρίσης είναι η ίδια. Είναι η συνέπεια μιας ανησυχητικής λογικής, μιας ευρωπαϊκής αγροτικής αποανάπτυξης που δεν λέει το όνομά της».
O νέος Πόλεμος των Χωρικών: Γιατί οι Γερμανοί κατέβασαν τα τρακτέρ στους δρόμους
Οι μαζικές, παρατεταμένες όσο και οργισμένες κινητοποιήσεις των Γερμανών αγροτών έχουν προκαλέσει συγκρίσεις με τον Πόλεμο των Χωρικών του 1524-1525, τη μεγαλύτερη εξέγερση στη Δυτική Ευρώπη πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.
Σε όλη τη χώρα, καλά διατεταγμένες πομπές τρακτέρ, πολλών εκατοντάδων αγροτών, κινούνται κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων καθ’ οδόν προς τα αστικά κέντρα, καταλαμβάνοντας κεντρικές πλατείες σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη. Σε ορισμένα σημεία, οι αγρότες συγκρούστηκαν με την αστυνομία – κάτι που η χώρα είχε πολλά χρόνια να δει.
Τη Δευτέρα, τα «καραβάνια» κατέβηκαν από όλες τις κατευθύνσεις στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας. Υπολογίζεται ότι 10.000 αγρότες παρέλασαν στην πόλη, αψηφώντας το χιόνι και τους παγωμένους ανέμους. Οι σειρήνες, οι κόρνες και τα κουδούνια των διαδηλωτών δημιούργησαν ένα θόρυβο που ακουγόταν πολλά τετράγωνα μακριά. Οι περιστατικοί τους χειροκροτούσαν, εκδήλωναν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους.
Στα τρακτέρ ήταν στερεωμένα πανό με συνθήματα όπως «Αν πεθάνει ο αγρότης, πεθαίνει και η χώρα», «Καλύτερα θάνατος παρά σκλαβιά», «Ο θάνατος της γεωργίας = πείνα» και «Αν οι Γερμανοί αγρότες καταστραφούν, θα εισάγετε το φαγητό σας».
Ο Πόλεμος των Χωρικών: Η μεγαλύτερη κοινωνική εξέγερση της Ευρώπης πριν από τη Γαλλική Επανάσταση
Η επιδότηση
Τι είναι αυτό όμως που έχει προκαλέσει την «εξέγερση» των Γερμανών αγροτών; Όπως εξηγεί το Foreign Policy, άμεσο αντικείμενο της οργής του αγροτικού τομέα ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης της 4ης Ιανουαρίου ότι θα ακυρώσει μια μακροχρόνια επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης.
Οι αγρότες βασίζονται στο ντίζελ για πολλούς τύπους μηχανημάτων και αποζημιώνονται περίπου 21 λεπτά του ευρώ (23 σεντς ΗΠΑ) ανά λίτρο, δηλαδή για το 12% της συνολικής τιμής ενός λίτρου. Η επιδότηση μεταφράζεται σε περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα για τη μέση φάρμα και στοιχίζει στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι φιλελεύθεροι της αγοράς είχαν εδώ και καιρό στο στόχαστρο τους την επιδότηση του ντίζελ, αλλά το αίτημα ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 σε μέτρα πράσινης μετάβασης. Η απόφαση άφησε μία τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό που το Βερολίνο παλεύει έκτοτε να κλείσει.
Τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε και συμφώνησε να μειώσει την επιδότηση σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.
«Οι περισσότεροι Γερμανοί αγρότες δεν είναι φτωχοί», λέει στο Foreign Policy ο Stephan Cramon-Taubadel, γεωργός οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Επισήμανε την πρόσφατη μελέτη του λόμπι των αγροτών, η οποία δείχνει ότι το μέσο εισόδημα ενός αγρότη πλήρους απασχόλησης είναι 82.000 ευρώ ετησίως — και αυτό είναι απλώς γεωργικό εισόδημα, συνήθως μόνο ένα μέρος του συνολικού εισοδήματος πολλών αγροκτημάτων.
Οι…πλούσιοι αγρότες οι πιο ευνοημένοι
Στην πραγματικότητα, το 50% του εισοδήματος, κατά προσέγγιση, προέρχεται από επιδοτήσεις. Και αυτό είναι μόνο για να είσαι αγρότης – όχι ειδικά για μικρές, οικογενειακές φάρμες ή αγροκτήματα που πλήττονται σκληρά από την ξηρασία ή αγροκτήματα που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων ή εξασφαλίζουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες για τα ζώα.
Αντίθετα, οι περισσότερες επιδοτήσεις κατανέμονται ανά εκτάριο, που σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες αγροτικές επιχειρήσεις καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος. Η κατάσταση του Γερμανού αγρότη σήμερα είναι δραματικά διαφορετική από αυτή των προκατόχων τους του 16ου αιώνα που συμμετείχαν στον πόλεμο των χωρικών, οι οποίοι έφεραν βαριά φορολογία και υπέστησαν κατάφωρη αδικία κάτω από τον ζυγό των ευγενών.
Οι γενναίες ενισχύσεις
Οι σχεδόν 270.000 αγρότες της Γερμανίας είναι αποδέκτες ενός τεράστιου αριθμού άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες επισκιάζουν την ενίσχυση για ντίζελ – και μάλιστα αυξήθηκαν συνολικά πέρυσι κατά 200 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2022.
Αν κάτι ανησυχεί τους Γερμανούς αγρότες είναι πως μετά την κατάργηση της επιδότησης για το ντίζελ θα ακολουθήσει και απόσυρση άλλων ενισχύσεων του κλάδου. Ενός κακού… μύρια έπονται.
Τα τρακτέρ σε θέσεις μάχης
Εδώ και μέρες τα τρακτέρ των ευρωπαίων αγροτών είναι σε θέσεις μάχης σε πολλές χώρες:
- Στη Γερμανία, τα τρακτέρ προκαλούν χάος στις πόλεις κι έχουν φτάσει στην καρδιά του Βερολίνοου.
- Στην Ολλανδία, όπου οι αντιδράσεις ήταν πιο έντονες, δικαστική απόφαση για τις εκπομπές αζώτου το 2019 προκάλεσε εξαγριωμένες διαμαρτυρίες για τις κυβερνητικές προσπάθειες να κλείσουν φάρμες και να μειωθεί ο αριθμός των ζώων σε αυτές.
- Στο Βέλγιο, παρόμοιες μάχες οδήγησαν χιλιάδες τρακτέρ στους δρόμους, τους οποίους έφραξαν στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτιο.
- Στην Ιρλανδία, γαλακτοπαραγωγοί εξέφρασαν την οργή τους για τον περιορισμό του αζώτου, κάνοντας πορεία τον περασμένο μήνα μαζί με τις αγελάδες τους, με τις οποίες πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία υπουργών.
- Στην Ισπανία, οι αγρότες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιανουάριο, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για να περιορίσει την ποσότητα νερού που θα μπορούσαν να πάρουν από τον ποταμό Τάγο που επλήγη από την ξηρασία.
Ένα μήνα μετά, Γάλλοι αγρότες κινήθηκαν με τα τρακτέρ τους στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων. Πλέον, ο αγώνας των αγροτών μεταφέρεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία. Πρόσφατα, εξαγριωμένοι αγρότες έριξαν κοπριά στους δρόμους του Βερολίνου, επειδή η γερμανική κυβέρνηση ακύρωσε τις επιδοτήσεις για το αγροτικό πετρέλαιο.
Ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της ένωσης των Γερμανών αγροτών, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι 100.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους. “Οι αγρότες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων”.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον».
Πολλοί αγρότες, δυσκολεύονται και αρνούνται να επωμιστούν το έξτρα κόστος της ρύπανσης μετά από την ενεργειακή και πανδημική κρίση που τους έφερε σε δεινή θέση. Ορισμένες λένε ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Γαλλία, οι αγρότες έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την πίεση από τις κυβερνήσεις να παράγουν λιγότερα μετά από χρόνια ενθάρρυνσης προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι δεν θέλουν να μειωθούν οι επιδοτήσεις στους αγρότες, αλλά να τις ξοδέψουν με λιγότερο καταστροφικό τρόπο. “Χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική επιδοτήσεων που θα λαμβάνει περισσότερα για το αγροτικό εισόδημα, την προστασία του κλίματος και τη φύση”, είπε ο Sascha Müller-Kraenner, επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας Environmental Action Germany.
- Παράλληλα, οι επιστήμονες, έχουν επισημάνει τη ζημιά που θα προκληθεί στα αγροκτήματα, καθώς η ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά το κλίμα λιγότερο φιλόξενο για τους ανθρώπους. Πάνω από το 80% των οικοτόπων στην Ευρώπη είναι σε κακή κατάσταση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αποδόσεις για ορισμένες καλλιέργειες έχουν ήδη πληγεί από φτωχά εδάφη, έλλειψη νερού και ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και πιο ακραία.
Την ίδια ώρα, για ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η μεγαλύτερη απειλή αυτού του φαινομένου είναι η προσοχή που έχουν προσελκύσει οι διαμαρτυρίες των αγροτών από ακροδεξιά κόμματα και συνωμοσιολόγους.
- Στην Ολλανδία, η κρίση αζώτου οδήγησε στη δημιουργία του Farmer-Citizen Movement, ενός αγροτικού λαϊκιστικού κόμματος που σημείωσε μεγάλες νίκες στις επαρχιακές εκλογές τον Μάρτιο, αλλά ήρθε έκτο στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Guardian, οι διαμαρτυρίες έχουν κερδίσει υποστήριξη από την ακροδεξιά AfD.
Επίσης, θεωρίες συνωμοσίας έχουν εξαπλωθεί ακόμη και από αγροτικές φάρμες στη βόρεια Ευρώπη. Την περασμένη Δευτέρα, η Ολλανδή πολιτικός Eva Vlaardingerbroek ενώθηκε με αγρότες για να διαμαρτυρηθεί εναντίον “των παγκόσμιων ελίτ που διεξάγουν πόλεμο ενάντια στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους που βάζουν φαγητό στα τραπέζια μας”. Η ίδια, σε συνέντευξή της στο Fox News πέρυσι, είχε προωθήσει μια δημοφιλή θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζοντας ότι ομάδες όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προσπαθούν να αναγκάσουν τους Ολλανδούς να τρώνε ζωύφια καταστρέφοντας αγροκτήματα και ανοίγοντας εργοστάσια εντόμων. Το σχετικό βίντεο στο YouTube έχει προβληθεί περισσότερες από μισό εκατομμύριο φορές. “Δεν θέλουμε να τρώμε έντομα, θέλουμε τη μπριζόλα μας”, είχε δηλώσει.
Παρόμοιες δηλώσεις, ωστόσο, έχουν γίνει και από συνωμοσιολόγους με ακόμη περισσότερους ακόλουθους. Πιο χαρακτηριστική, η φράση της Léonie de Jonge που μελετά την ακροδεξιά στο Πανεπιστήμιο του Groningen: “Τα ζητήματα των αγροτών μπορούν να αποδειχτούν πρόσφορα στην ακροδεξιά ιδεολογία μέσω της νοσταλγίας για… αίμα και χώμα”.
Οι αγρότες στη Γαλλία βγαίνουν ξανά στους δρόμους
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Γαλλία, οι οποίοι προχώρησαν σε κλείσιμο δρόμων με στόχο να προβάλουν δυναμικά τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Κύρια αιτήματα είναι η μείωση της φορολογίας στα αγροτικά καύσιμα, η ευκολότερη πρόσβαση σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειες, η αύξηση των τιμών πώλησης γεωργικών προϊόντων και η μείωση περιορισμών που επιβάλλει η χώρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου για περιβαλλοντική προστασία. Οι αγρότες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα υπό πίεση τόσο από τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς για χρήση φυτοφαρμάκων όσο και από προσπάθειες αλυσίδων τροφίμων όπως είναι τα σουπερμάρκετ για να πέσουν οι πολύ υψηλές τιμές λόγω του πληθωρισμού.
Οι διαδηλώσεις των αγροτών στη Γαλλία έρχονται έπειτα από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γερμανία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για παρόμοιους ουσιαστικά λόγους.
Ενας από τους λόγους που οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες αυτές ανησυχούν τη γαλλική κυβέρνηση είναι ότι πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν επίσης την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο τοποθέτησε πρόσφατα στη θέση αυτή ο Μακρόν.
Μπλόκο με νεκρή και τραυματίες
Επειτα από σύγκρουση αυτοκινήτου με αγροτικό μπλόκο στην επαρχία Ariege στα νοτιοδυτικά της χώρας, που είχε μια νεκρή και δύο σοβαρά τραυματίες, όλες οι πλευρές επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.
Ο Αρνό Ρουσό, πρόεδρος της μεγάλης ένωσης αγροτών της χώρας FNSEA, ζήτησε από όλους «να παραμείνουν ήρεμοι και λογικοί» την ώρα που συνεχίζονταν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο Ατάλ από την πλευρά του υποσχέθηκε πως οι αγρότες θα έχουν «δίκαιες αποδοχές» ως παραγωγοί βασικών τροφίμων και ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει για να υπάρξουν διευκρινίσεις για τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και ειδικά για τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Οι σχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης με τον κλάδο των αγροτών δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα παρά τις συνεχείς αναβολές που έχει δώσει το Παρίσι στην εφαρμογή αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές είχαν ανακοινωθεί από τον Μακρόν πριν από περίπου έναν χρόνο. Ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φρεσνό ανακοίνωσε πρόσφατα μια ακόμη αναβολή σε πακέτο τέτοιων περιβαλλοντικών και άλλων μεταρρυθμίσεων που επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτές τις ημέρες στην κυβέρνηση.
«Ακατανόητη ευρωπαϊκή πολιτική»
Η ένωση αγροτών FNSEA θεωρεί ότι το Παρίσι απλά αντιγράφει ευρωπαϊκές προτάσεις χωρίς να τις προσαρμόζει στις ανάγκες της χώρας και ζητά να σταματήσει αυτό. Επίσης η ένωση ζητά την πλήρη εφαρμογή νόμου του 2021 που αποσκοπεί στην προστασία των αποδοχών των αγροτών.
Οπως σχολιάζει το Reuters, η γεωργική πολιτική ήταν ανέκαθεν ευαίσθητο ζήτημα στη Γαλλία, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Γαλλία, χιλιάδες ανεξάρτητοι παραγωγοί κρέατος, γαλακτοκομικών, κρασιού και άλλων προϊόντων βγαίνουν ιστορικά στους δρόμους όταν θεωρούν ότι θίγονται δικαιώματά τους. Προς το παρόν, με την κυβέρνηση να έχει θέσει το νομοσχέδιο για τη γεωργία σε αναμονή, οι ελπίδες είναι ότι θα βρεθεί μια κοινή λύση για να αποφευχθούν νέες κινητοποιήσεις και έντονες αντιδράσεις.
Οπως ανέφερε στο Politico ο Αρνό Ρουσό, μέρος των αντιδράσεων προέρχεται από την «ακατανόητη ευρωπαϊκή πολιτική», όπως τη χαρακτήρισε. Η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων και να κάνει πιο «πράσινη» την αγροτική παραγωγή και οι αγρότες διαμαρτύρονται επειδή αυτό τους πλήττει οικονομικά. Ανάμεσα σε όσα αλλάζουν όσον αφορά τους κανονισμούς είναι και πιο αυστηροί όροι στη χρήση γεωργικών φαρμάκων όπως είναι τα φυτοφάρμακα.
Γαλλία: Διαδηλωτές αγρότες καταστρέφουν εισαγόμενα φρούτα
Γάλλοι αγρότες κατέστρεψαν τρόφιμα που εισέρχονταν στη Γαλλία με φορτηγά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο BFM TV, καθώς οι πανεθνικές διαμαρτυρίες τους για καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης δεν δείχνουν το παραμικρό σημάδι υποχώρησης.
Το BFM TV έδειξε εικόνες από φρούτα που ανέφερε ότι είχαν εισαχθεί από την Ισπανία και ήταν κατεστραμμένα στην πλευρά του αυτοκινητόδρομου Α7 στη νότια Γαλλία.
Πολλά φορτηγά ακινητοποιήθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Α7 κοντά στον οικισμό Μοντελιμάρ, στην περιφέρεια Οβέρνιε-Ρον-Αλπ. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, τα περισσότερα από τα λαχανικά και τα φρούτα δωρίστηκαν στον φιλανθρωπικό σύλλογο Heart Restaurants, ο οποίος παρέχει επισιτιστική βοήθεια στους κατοίκους της χώρας. Τα υπόλοιπα εμπορεύματα πετάχτηκαν στη μέση του δρόμου ή κάηκαν.
Πολλοί Γάλλοι αγρότες παραπονιούνται ότι πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
«Δεν θέλουμε πλέον να βλέπουμε ξένα προϊόντα που δεν παράγονται με τους ίδιους όρους με αυτούς που μας επιβάλλονται. Ολα αυτά τα προϊόντα μπορούν να παραχθούν στη Γαλλία, αλλά αυτό περιορίζεται από ένα μεγάλο αριθμό κανονισμών», είπε ένας από τους αγρότες στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι.
Μια άλλη ομάδα αγροτών ξεκίνησε με συνοδεία τρακτέρ σήμερα το πρωί να κινείται στην κύρια οδική αρτηρία RN12 κοντά στο Παρίσι, καθώς οι διαδηλωτές διατήρησαν την απειλή τους να συγκλίνουν μαζικά στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι διαμαρτυρίες, που ξεκινούν για δεύτερη εβδομάδα κατόπιν του παραδείγματος από γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία, πραγματοποιούνται καθώς εντείνεται η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η αναταραχή αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ.
Οι διαδηλώσεις έχουν μπλοκάρει πολλά σημαντικά δίκτυα μεταφορών στη νότια Γαλλία αυτή την εβδομάδα και υπήρξαν ενδείξεις ότι εξαπλώνονται.
Οι αγρότες στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα σε γεωργικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά και πνίγονται από την υπερβολική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως για τον ανταγωνισμό από φθηνότερες εισαγωγές και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, τις συμμερίζονται οι παραγωγοί στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ άλλες, όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων, αφορούν περισσότερο τη Γαλλία.
Κινητοποιήσεις αγροτών και στην Ιταλία
Την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και της χρήσης αλεύρων από έντομα ζητούν οι αγρότες στην Ιταλία, οι οποίοι προχωρούν σε κινητοποιήσεις.
Περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν σήμερα πάνω στα τρακτέρ τους στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, έξω από την πόλη της Ασίζης. Παράλληλα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο. Βόρεια της Ρώμης, στην περιοχή Όρτε, δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ, διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.
Στη Σικελία, περίπου 50 αγρότες ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα του νησιού, το Παλέρμο, και έφτασαν μέχρι την περιοχή της Σιάκα. «Η κινητοποίησή μας είναι ουσιαστικά μια μορφή αυτοάμυνας. Η σιωπή των πολιτικών και των συνδικάτων είναι εκκωφαντική: λέμε όχι στο κρασί με ζάχαρη, στα οπωροκηπευτικά από τη βόρεια Αφρική, στο αλεύρι από έντομα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία διαμαρτυρίας.
Περισσότεροι από 60 αγρότες πήραν μέρος σε πορεία που οργανώθηκε στην Λούκα της Τοσκάνης, με συνθήματα όπως «δεν θέλουμε συνθετικό φαγητό, θέλουμε μόνο να σώσουμε το φαγητό μας». Τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανό να υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ελλάδα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Βγαίνουν τα τρακτέρ στα Γρεβενά
Στον χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν για τα καλά και οι έλληνες αγρότες
Οι αγρότες των Γρεβενών έβγαλαν την Πέμπτη τα τρακτέρ στους δρόμους. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί πορεία στην πόλη των Γρεβενών με κατεύθυνση τον νότιο κόμβο της Εγνατίας οδού, στην περιοχή Πατώματα. Από εκεί αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία μέσα στην Εγνατία οδό μέχρι και τον ανατολικό κόμβο τον οποίο θα κλείσουν συμβολικά για περίπου μία ώρα.
Παράλληλα, αναμένεται να στηθεί μπλόκο διασταύρωση της Νάουσας, ενώ προγραμματίζονται νέες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στην Επανομή οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Παρασκευή με πορεία προς τον κόμβο του αεροδρομίου.
Επεισόδια την Τετάρτη στον Πλατύκαμπο
Την Τετάρτη ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών του νόμου Λάρισας, οι οποίοι κατέφθασαν με τα αγροτικά μηχανήματα στον κόμβο του Πλατυκάμπου. Οι αγρότες επιχείρησαν να βγουν συμβολικά στην εθνική οδό για να προχωρήσουν σε συνέλευση.
Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ ωστόσο δεν τους το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να έχουμε σπρωξίματα, αποδοκιμασίες και ένταση για λίγη ώρα.
Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
- Αμοργός 1956: Στο φως το μυστήριο του μεγάλου σεισμού με το τεράστιο τσουνάμι των 20 μέτρων
- Η πρώτη αντίδραση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ»
- ΑΝΑΛΥΣΗ Libre.gr/ Γιατί ο Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του
- Νίκος Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»