Το βασικό χαρακτηριστικό των κρυπτονομισμάτων είναι πως λειτουργούν εκτός του κεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι νόμιμα αλλά ενέχουν ρίσκο, διευκρίνισε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS η Νατάσα Στάμου, Αντιπρόεδρος Β΄της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Δεν έχουν εγγενή αξία και δεν συνδέονται με την πραγματική οικονομία, γι΄αυτό συχνά χρησιμοποιούνται για παράνομες δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν και με το ξέπλυμα χρήματος» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στους τρεις τρόπους που μπορεί κάποιος να αποκτήσει κρυπτονομίσματα με αφορμή και το μηχάνημα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, που ήταν και ένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι του 31χρονου που έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας στο Μεσολόγγι, τις πρώτες κρίσιμες ώρες μετά την εξαφάνισή του όταν κανείς δεν γνώριζε τι είχε συμβεί.
Όπως σημείωσε «είναι μία ψηφιακή αναπαράσταση αξίας, η οποία μεταφέρεται, διακινείται, αποθηκεύεται με ηλεκτρονικό τρόπο, με τεχνολογία (DLT) που ονομάζεται «κατανεμημένου καθολικού». Δεν εκδίδονται από κεντρική τράπεζα ή άλλο επίσημο φορέα, γι αυτό και δεν είναι αυτό που λέμε χρήμα. Χρησιμοποιούνται όμως σε συναλλαγές, μέσω της ανταλλαγής, με βάση την ελευθερία των συμβάσεων, σε σχέσεις όπου οι δύο αντισυμβαλλόμενοι δέχονται το κρυπτονόμισμα ως μέσο συναλλαγής τους».
Όσο για την αξία του κρυπτονομίσματος διευκρίνισε πως «η αξία του είναι αυτή που τα μέρη θεωρούν ότι είναι. Δεν έχουν εγγενή αξία, δεν τα πιάνουμε, δεν είναι στο φυσικό κόσμο και επίσης δεν συνδέονται με την πραγματική οικονομία.
Αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους και γι αυτό η τιμή τους, η αξία τους, προσδιορίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Με βάση ό,τι εξωτερικοί παράγοντες θεωρούν ότι είναι η αξία τους διεθνώς».
Για το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, το Bitcoin είπε πως «Υπολογίζεται ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων διεθνώς σήμερα είναι γύρω στο 1,7 τρις.
Με ποιους τρόπους αποκτάς κρυπτονομίσματα
Η κα Στάμου απαρίθμησε τους τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να αποκτήσει κρυπτονομίσματα:
«Ο ένας τρόπος έχει να κάνει με την εξόρυξη, γιατί ακούστηκε ότι βρέθηκαν μηχανήματα εξόρυξης (στο σπίτι του 31χρονου θύματος στο Μεσολόγγι). Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω πλατφόρμας και ο τρίτος τρόπος είναι αυτός που ονομάζουμε καταχρηστικά ΑΤΜ που είναι σαν τα ΑΤΜ των τραπεζών».
Τι είναι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και πώς λειτουργεί – «Είναι ενεργοβόρος και κοστοβόρος πολύ, δεν κερδίζει κάποιος από αυτό»
Για τον πρώτο τρόπο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων εξήγησε με απλά λόγια:
«Όποιος έχει την κατάλληλη τεχνική υποδομή, υπολογιστική δύναμη δηλαδή, συνεισφέρει σε ένα σύστημα, σε μια αλυσίδα, γιατί όπως είπαμε βασίζεται στην τεχνολογία DLT όλο το σύστυμα των κρυπτονομισμάτων. Όλοι αυτοί που κάνουν εξόρυξη χρησιμοποιούν υπολογιστές και συμβάλλουν με υπολογιστική δύναμη, δηλαδή παρέχοντας ρεύμα στην ουσία στην επίλυση ενός προβλήματος το οποίο είναι μαθηματικό, ένας δύσκολος αλγόριθμος, για να επικυρώσουν μια συναλλαγή.
Επειδή το σύστημα των κρυπτονομισμάτων είναι αποκεντρωμένο. Δεν μεσολαβεί κάποιος κεντρικός φορέας ώστε να επιβεβαιώσει ότι μια συναλλαγή υπάρχει και έγινε και ολοκληρώθηκε. Αυτό το κάνουν οι χρήστες μεταξύ τους.
Για να το κάνουν πρέπει να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ισχύ. Η εξόρυξη είναι ενεργοβόρος, κοστοβόρος πολύ. , Άρα δεν μπορεί κανείς να κερδίσει από αυτό. Γι αυτό και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή όποιος προμηθεύεται τέτοια μηχανήματα να προσέχει πάρα πολύ στο τι πράγματι είναι αυτό που αγοράζει και αν θα έχει κέρδος από αυτό».
«Ο άλλος τρόπος είναι απόκτηση κρυπτονομισμάτων μέσω πλατφόρμας. Μπαίνεις στην πλατφόρμα, ανοίγεις έναν λογαριασμό σε ευρώ και από τον λογαριασμό αυτό που θα ανοίξεις σε ευρώ, εκτός αν έχεις ήδη κρυπτονομίσματα από άλλη συναλλαγή, θα ανταλλαγούν τα ευρώ με κρυπτονομίσματα».
«Και ο τρίτος τρόπος είναι μέσω αυτών που λέμε ΑΤΜ. Δηλαδή να πας σε ένα από αυτά τα δεκάδες που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές στην Αθήνα, να καταθέσεις ένα μικρό ποσό σε ευρώ και να λάβεις τα κρυπτονομίσματα».
Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κρυπτονομίσματα
Όπως εξήγησε «μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος το κρυπτονόμισμα είτε ως μέσο πληρωμής, δηλαδή να αγοράσει αγαθά για τα οποία ο πωλητής τους δέχεται κρυπτονόμισμα ως αμοιβή ή να το διατηρήσει ως περιουσία, ως περιουσιακό στοιχείο, ως επένδυση επένδυσης, ως επένδυση. Αυτή είναι η διττή φύση του κρυπτονομίσματος».
Επιπλέον σημείωσε πως τα κρυπτονομίσματα έχουν πολύ μεγάλη μεταβλητότητα στην τιμή τους.
Όπως σημείωσε λόγω του ότι βρίσκεται το κρυπτονόμισμα εκτός του κεντρικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «συχνά χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν και με το ξέπλυμα χρήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που διεθνώς η πρώτη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι μέσω της νομοθεσίας για το ξέπλυμα. Και στην Ελλάδα αυτό έχει συμβεί. Έχουμε υιοθετήσει διατάξεις που είναι διατάξεις του ξεπλύματος προκειμένου να εποπτεύουμε αυτή τη δραστηριότητα και η εποπτεία αυτή ανήκει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».
Τα κρυπτονομίσματα όπως υπογράμμισε πρέπει να δηλώνονται στην Εφορία, εάν έχουν κρατηθεί ως περιουσιακό στοιχείο.