Την ίδρυση της «Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών» (ΕΕΙ), έναν σύλλογο που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τους/τις ιστορικούς που εργάζονται ως πανεπιστημιακοί ή ερευνητές/τριες ή έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στην ιστορία, ανακοίνωσε εκ μέρους της πρωτοβουλίας, το Διοικητικό της Συμβούλιο.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι πήραμε την πρωτοβουλία να ιδρύσουμε την «Ελληνική Ένωση Ιστορικών» (ΕΕΙ), έναν σύλλογο που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τους/τις ιστορικούς που εργάζονται ως πανεπιστημιακοί ή ερευνητές/τριες ή έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στην ιστορία και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους.
Οι ιστορικές σπουδές γνωρίζουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων ιστορίας, τη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη διεθνή παρουσία των Ελλήνων και των Ελληνίδων ιστορικών, τα συνέδρια που διοργανώνονται και το υψηλό επίπεδο της ιστορικής έρευνας.
Πάρα πολλοί και πολλές ιστορικοί νιώθουν την ανάγκη να υπάρξει ένας συλλογικός φορέας που να είναι ανοικτός, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά ιστορικών, να διεκδικεί βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αποτελεί τη «φωνή» των ιστορικών στη δημόσια συζήτηση για την ιστορία και στη χάραξη πολιτικών σχετικών με την ιστορική εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα.
Με αυτές τις σκέψεις πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός συλλόγου, ένα χρόνιο αίτημα το οποίο, παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες, δεν είχε μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί. Η ΕΕΙ φιλοδοξεί να δώσει δυνατότητα συγκροτημένης δημόσιας παρέμβασης στους/στις ιστορικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ασχολούνται με τη μελέτη της Ιστορίας.
Σας προσκαλούμε να διαβάσετε τους σκοπούς της Ένωσης και το καταστατικό μας, καθώς και να κάνετε αίτηση εγγραφής στην ιστοσελίδα μας.
Εκ μέρους της πρωτοβουλίας,
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Ιστορικών
Πολυμέρης Βόγλης (Πρόεδρος)
Δέσπω Κριτσωτάκη (Αντιπρόεδρος)
Χρήστος Τριανταφύλλου (Γραμματέας)
Δανάη Καρυδάκη (Ταμίας)
Σοφία Ανεζίρη (Μέλος)
Τζένη Λιαλιούτη (Μέλος)
Γιάννης Στογιαννίδης (Μέλος)
Κωνσταντίνος Ηροδότου (Αναπληρωματικό μέλος)
Άγγελος Παληκίδης (Αναπληρωματικό μέλος)
Ταυτότητα ΕΕΙ
Η Ελληνική Ένωση Ιστορικών (ΕΕΙ) είναι ένας σύλλογος που έχει ως στόχο να συγκεντρώσει τους/τις ιστορικούς που εργάζονται ως πανεπιστημιακοί ή ερευνητές/τριες ή έχουν ολοκληρώσει τις διδακτορικές τους σπουδές στην ιστορία και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της σταδιοδρομίας τους. Οι ιστορικές σπουδές γνωρίζουν μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα την τελευταία εικοσαετία. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό διδακτόρων και υποψηφίων διδακτόρων ιστορίας, τη δημιουργία νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη διεθνή παρουσία των Ελλήνων και των Ελληνίδων ιστορικών, τα συνέδρια που διοργανώνονται και το υψηλό επίπεδο της ιστορικής έρευνας. Πάρα πολλοί και πολλές ιστορικοί νιώθουν την ανάγκη να υπάρξει ένας συλλογικός φορέας που να είναι ανοικτός, ιδιαίτερα στη νεότερη γενιά ιστορικών, να διεκδικεί βελτίωση των επαγγελματικών προοπτικών και αξιοπρεπείς όρους εργασίας, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να αποτελεί τη «φωνή» των ιστορικών στη δημόσια συζήτηση για την ιστορία και στη χάραξη πολιτικών σχετικών με την ιστορική εκπαίδευση και έρευνα στην Ελλάδα.
Με αυτές τις σκέψεις πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός συλλόγου, ένα χρόνιο αίτημα το οποίο, παρά τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες, δεν είχε μέχρι σήμερα ικανοποιηθεί. Η ΕΕΙ φιλοδοξεί να δώσει δυνατότητα συγκροτημένης δημόσιας παρέμβασης στους/στις ιστορικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ασχολούνται με τη μελέτη της Ιστορίας.
Ειδικότερα, σκοποί του σωματείου είναι:
1. Η κατοχύρωση του επαγγέλματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των ιστορικών στην Ελλάδα.
2. Η προώθηση των ιστορικών σπουδών και της ιστορικής έρευνας στην Ελλάδα.
3. Η υπεράσπιση της ελευθερίας της ιστορικής έρευνας και της ελευθερίας της έκφρασης.
4. Η επικοινωνία και οι κοινές δράσεις με Έλληνες και Ελληνίδες ιστορικούς του εξωτερικού.
5. Η ενίσχυση και η βελτίωση της ιστορικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. 6. Η συνεργασία με αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού.
7. Η παρέμβαση σε ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν κεντρικά τις/τους ιστορικούς, τόσο για τον ερευνητικό όσο και για τον δημόσιο ρόλο της ιστορίας, όπως είναι η διάσωση και η πρόσβαση σε ιστορικά αρχεία, οι δράσεις δημόσιας ιστορίας, ο διάλογος πάνω σε ζητήματα της επικαιρότητας με ιστορικό ενδιαφέρον κ.ά.
Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή από ιστορικούς διαφορετικών γενεών και ειδικοτήτων να συναντήσει ανταπόκριση ώστε να εκφράζει όλο τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει το επάγγελμα του/της ιστορικού στην Ελλάδα σήμερα.
Web Site: greekhistorians.com