Η οικονομία της Ρωσίας θα επεκταθεί πολύ πιο γρήγορα φέτος σε σύγκριση με ό,τι αναμενόταν ως τώρα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς οι στρατιωτικές δαπάνες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τροφοδοτούν την ευρύτερη ανάπτυξη.
Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% φέτος, υπερδιπλάσιο από τον ρυθμό που είχε προβλέψει το ΔΝΤ μόλις τον Οκτώβριο, και ελαφρώς πιο αργό από την επέκταση 3% που εκτιμάται για το 2023.
Η ρωσική αναβάθμιση κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις οικονομίες που περιλαμβάνονται στις παγκόσμιες προβλέψεις της φετινής έκθεσης του Ταμείου.
Τα στοιχεία εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολλαπλών γύρων δυτικών κυρώσεων που στοχεύουν στη μείωση των εσόδων του Κρεμλίνου, ώστε να μην μπορεί να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφουν οι Financial Times.
Η πρόβλεψη παρουσιάζει ισχυρότερη εικόνα για τις άμεσες προοπτικές της ρωσικής οικονομίας ακόμη και από τις εκτιμήσεις του ίδιου του Κρεμλίνου. Η συντηρητική κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προέβλεψε ανάπτυξη μόλις 0,5-1,5% για το 2024 τον περασμένο Νοέμβριο, έναντι 2,2-2,7% για το 2023.
Το πιο εμπροσθοβαρές υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2023 μπορεί να φτάσει το 3,5%, αναμένοντας μικρότερη άνοδο 2,3% φέτος.
Ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, διευκρίνισε ότι οι νέες προβλέψεις είναι «σχετικά προκαταρκτικές», καθώς οι οικονομολόγοι του Ταμείου προσπαθούν να διασταυρώσουν τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία.
«Σίγουρα η ρωσική οικονομία τα πάει καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε εμείς και πολλοί άλλοι», είπε στους Financial Times.
Εξήγηση θα μπορούσαν να αποτελούν τα ισχυρά κίνητρα που παρέχουν οι κρατικές δαπάνες στη ρωσική «πολεμική οικονομία», είπε. Οι σταθερές τιμές των εμπορευμάτων συνέβαλαν στη συγκράτηση των εσόδων από εξαγωγές που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και συνεισέφεραν σημαντικά στη συνολική δραστηριότητα.
Όμως ο Γκουρίνχας προειδοποίησε ότι μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας πιθανώς θα είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Πούτιν, ο οποίος παραδοσιακά αφήνει τη μακροοικονομική πολιτική στους τεχνοκράτες του, ιδίως μετά την εισβολή, έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη θα αυξηθεί ακόμη και πάνω από τις επίσημες προβλέψεις της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το 2023 θα μπορούσε να κυμανθεί πάνω από την πρόβλεψη 3,5%, ξεπερνώντας ενδεχομένως το 4%.
Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας είναι «καταπληκτικές», ανέφερε προ ημερών ο πρόεδρος, μιλώντας σε επιχειρηματίες. «Υποτίθεται ότι μας πνίγουν απ’ όλες τις πλευρές».
Η ανάπτυξη της Ρωσίας το 2023, ισχυρίστηκε ο ίδιος, «βασίστηκε κυρίως στην εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση», η οποία είπε ότι περιλάμβανε δαπάνες ρεκόρ για τις κατασκευές, τη βιομηχανία, τη γεωργία, τον τουρισμό και τις εμπορευματικές μεταφορές.
Ωστόσο, ανώτεροι οικονομικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι οι δαπάνες μπορεί να υπερθερμάνουν την οικονομία. «Αν προσπαθεί κανείς να οδηγεί πιο γρήγορα απ’ ό,τι επιτρέπει η σχεδίαση του αυτοκινήτου και πατά γκάζι όσο πιο πολύ μπορεί, τότε αργά ή γρήγορα ο κινητήρας θα υπερθερμανθεί και δεν θα φτάσουμε μακριά. Μπορεί να πάμε γρήγορα, αλλά όχι για πολύ», δήλωσε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα τον Δεκέμβριο.
Οι προβλέψεις του Ταμείου για την οικονομία της Ρωσίας είναι ισχυρότερες απ’ αυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία νωρίτερα αυτό τον μήνα δήλωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 1,3% το 2024 και 0,9% το 2025.
Κινητήρια δύναμη της ρωσικής οικονομίας είναι η βιομηχανία, όπου οι τεράστιες στατιωτικό-βιομηχανικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα κερδοφόρες.
Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει αντικαταστήσει τα δυτικά προϊότνα με κινεζικά και ασιατικά γενικότερα.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει αρνηθεί να χρησιμοποιεί το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές της, επιλέγοντας το κινεζικό γουάν.
H γαλλική Le Figaro αμφισβητεί ευθέως τις επιδράσεις στη ρωσική οικονομία των δυτικών κυρώσεων, από τις οποίες ολόκληρη η Ευρώπη έχει βυθιστεί σε ύφεση.
- Αμοργός 1956: Στο φως το μυστήριο του μεγάλου σεισμού με το τεράστιο τσουνάμι των 20 μέτρων
- Η πρώτη αντίδραση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ»
- ΑΝΑΛΥΣΗ Libre.gr/ Γιατί ο Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του
- Νίκος Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»