Ακόμη ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στην Καλλιθέα. Συγκεκριμένα, ένας 13χρονος μαθητής το απόγευμα της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου δέχτηκε επίθεση από άλλους τέσσερις ανηλίκους οι οποίοι τον απείλησαν, λέγοντάς του – μεταξύ άλλων – «πάρε τον πατέρα σου, να έρθει να τον σκοτώσουμε».
To νέο περιστατικό βίας ανηλίκων έγινε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής έξω από φροντιστήριο στην Καλλιθέα.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην αστυνομία, μετά το τέλος των μαθημάτων τέσσερις ανήλικοι πλησίασαν έναν 13χρονο. Ο ένας από την παρέα του ζήτησε να πάνε πιο δίπλα σε μια γωνία για να μιλήσουν, ωστόσο αυτό δεν έγινε. Στην συνέχεια ο ίδιος ανήλικος φέρεται να τον απείλησε λέγοντάς του: «γιατί κρύβεσαι; Πάρε τον πατέρα σου τηλέφωνο να τον σκοτώσουμε». Όταν ο 13χρονος έβγαλε το κινητό του για να τηλεφωνήσει ένας άλλος από την παρέα πήγε να το αρπάξει χωρίς να τα καταφέρει.
Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία ο 13χρονος έβαλε το τηλέφωνο στην τσέπη του και επιχείρησε να απομακρυνθεί από το σημείο δέχθηκε επίθεση με γροθιές στο πρόσωπο.
Στην συνέχεια οι τέσσερις δράστες έσπευσαν να εξαφανιστούν.
Για το περιστατικό υποβλήθηκε μήνυση στο Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας ενώ σε βάρος των 4 ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας και σωματικές βλάβες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ένας εμπλεκόμενος είναι ηλικίας 16 ετών ενώ άγνωστα παραμένουν τα στοιχεία των υπολοίπων 3 της παρέας.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε το πρόβλημα ως το σημαντικότερο της σύγχρονης εποχής και προανήγγειλε τη χρήση τεχνολογίας για την αντιμετώπισή του, με ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του λεγόμενου panic button.
Μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε τη δημιουργία εφαρμογής για τη βία ανηλίκων.
«Σήμερα υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν“. Σημείωσε ακόμη ότι «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».
Το AnatropiNews άνοιξε πέρσι τον Νοέμβριο τον Φάκελο της Νεανική βίας που τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις και ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία αλλά και επιστημονικές απόψεις τις οποίες έχουμε ζητήσει από ειδικούς και παραπέμποντας στη σχετική αρθρογραφία. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε επιχειρώντας να φωτίσουμε τις αιτίες του φαινομένου και να συμβάλουμε στο άνοιγμα της σχετικής συζήτησης.
Σχετικά άρθρα:
Δρ. Άννα Κανδαράκη / Ο έφηβος χρειάζεται τα υγιή όρια
Ματαλιωτάκη Αγγελική / Ελλάδα: Η νέα ευρωπαϊκή ζούγκλα
Εγκληματικότητα και παραβατικότητα ανηλίκων: To fight or to flight!
Το ψυχολογικό προφίλ των βίαιων εφήβων
Της Μανουσίας Κυπραίου (Ψυχοθεραπεύτρια – Κοιν. Ψυχολόγος – Κοινωνιολόγος)
Ο Παναγιώτης Βουτυράκος είναι ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, διευθυντής Δομής Ψυχικής υγείας Πειραιά Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε., δημοτικός σύμβουλος Πειραιά
Παραβατικότητα ανηλίκων: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο
Όσα είπαν η Έλενα Συρμαλή, εγκληματολόγος και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά στην ΕΡΤ
Η Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και Επ. Υπεύθυνη Crime & Media Lab (ΚΕ.Μ.Ε.), Συγγραφέας-Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια E-Learning ΕΚΠΑ, μιλάει στο AnatropiNews για το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας και πώς έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.
Νεανική εγκληματικότητα: Η ψυχολογία της ομάδας και η κουλτούρα του ανταγωνισμού
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την ΕΛΑΣ και τα δικαστήρια ανηλίκων
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το μέγεθος και τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο. Από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο, οι Αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σωρεία υποθέσεων με δράστες ανήλικους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρώτο 8μηνο του 2023 καταγράφηκαν 155 υποθέσεις που αφορούσαν στο αδίκημα της σωματικής βλάβης και 59 που αφορούσαν στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, είχαν καταγραφεί 102 για σωματική βλάβη και 35 υποθέσεις για επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Στην πλειονότητά τους οι ανήλικοι παραβάτες –όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας– επιδίδονται σε κλοπές. Ειδικότερα, το πρώτο οκτάμηνο του 2023 η ΕΛ.ΑΣ. χειρίστηκε συνολικά 623 υποθέσεις κλοπών με δράστες 824 ανηλίκους, ενώ τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 συνελήφθησαν 565 ανήλικοι για κλοπές.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι μόνο τον Σεπτέμβριο του 2023 συνελήφθησαν 1.353 ανήλικοι για διάφορα αδικήματα, ενώ σχηματίστηκαν 1.201 δικογραφίες για ισάριθμες υποθέσεις.
- Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- 4,7 Ρίχτερ κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
- O ελληνικός κόσμος της ηλεκτρονικής μουσικής
- Μαγδεμβούργο: O πειρασμός των απλοϊκών «εξηγήσεων»
- Δ. Κουτσούμπας: Θα έρθει η εποχή που οι ποιητές και οι λογοτέχνες θα εμπνέονται από τη νέα κοινωνία