Πέρασε το ψήφισμα που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα 7 Φεβρουαρίου το ψήφισμα-καταπέλτη των Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Πρασίνων και Αριστεράς που κατατάσσει τη χώρα μας στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.
Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος ήταν 330 ευρωβουλευτές, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκαν 254. Επίσης 26 ευρωβουλευτές απείχαν.
Σημειώνεται ότι ήταν ευρέως γνωστό ότι το κείμενο θα εκφράζει ξεκάθαρα έντονες ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ψήφισμα θα γίνεται αναφορά στα εξής ντροπιαστικά για τη χώρα:
-Στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που σχεδόν τρία χρόνια μετά δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, αλλά και στις απειλές, επιθέσεις, παρακολουθήσεις με spyware και αγωγές τύπου SLAPP, τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλοί δημοσιογράφοι στην Ελλάδα
-Στην υπερβολική χρήση βίας από την ΕΛΑΣ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και μειονοτικών ομάδων. Μάλιστα, θα κάνουν συγκεκριμένη αναφορά στις δολοφονίες τριών νεαρών Ρομά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ενώ θα υπενθυμίσει την αθώωση των αστυνομικών στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου
-Στην απειλή του πλουραλισμού του Τύπου, καθώς η ιδιοκτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα κατανέμεται κυρίως σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δραματικά ανεπαρκή αναφορά σε ορισμένα θέματα, όπως στις ανησυχίες για το σύστημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη
-Στο σκάνδαλο των υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator. Το Ευρωκοινοβούλιο, μεταξύ άλλων, θα καταδικάσει την αθέμιτη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» ως δικαιολογία για την απαράδεκτη υποκλοπή και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γεώργιου Κύρτσου και του πρώην βουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Θα εκφράσει τη σοβαρή ανησυχία για την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται υπό την άμεση αρμοδιότητα και εποπτεία του γραφείου του, ενώ θα τονίσει ότι πρέπει να διερευνηθούν ανεμπόδιστα όλες οι καταγγελίες και να κληθεί η Europol να συμμετάσχει στις έρευνες.
-Στη μεγάλη ανησυχία από το γεγονός ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις λόγω του έργου τους σχετικά με τις παράνομες υποκλοπές της ΕΥΠ. Μάλιστα, θα ζητείται από την κυβέρνηση να αποσύρει επειγόντως τη ρύθμιση που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων.
-Στην καταδίκη του εκφοβισμού σε βάρος δικαστικών λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση, όπως η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ.
-Στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους πάνω από 600 μετανάστες, στηλιτεύοντας την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα. Οι ευρωβουλευτές θα θίξουν γενικότερα τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό, κάνοντας αναφορά στα συστηματικά push backs, αλλά και στις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής.
Κώστας Αρβανίτης: Επισφραγίζεται η οικτρή κατάσταση του κράτους δικαίου
«Με τον πλέον επίσημο τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαλεί την χώρα μας για τον εκτροχιασμό του κράτους δικαίου, με έναν και μόνο υπεύθυνο: την κυβέρνηση Μητσοτάκη» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης και προσθέτει:
«Με 330 ψήφους ΥΠΕΡ, 254 ΚΑΤΑ και 26 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα-κόλαφος, που επιστεγάζει την θλιβερή κατάσταση του κράτους δικαίου στη χωρά μας, μετά από πέντε χρόνια θεσμικής κατάπτωσης.
Παρά τις παρασκηνιακές απόπειρες της ευρωπαϊκής Δεξιάς να καλύψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το Ευρωκοινοβούλιο καταδίκασε τις πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης, που αντιτίθενται σε θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης και πλήττουν την πολιτική και θεσμική αξιοπρέπεια της χώρας μας.
Το Ευρωκοινοβούλιο συντάσσεται με τους συγγενείς και τους οικείους του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών και ζητά από κοινού απαντήσεις και απόδοση ευθυνών για αυτό το μαζικό έγκλημα. Το μήνυμα είναι σαφές: η κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης αιτίων και προσώπων δεν θα περάσει.
Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από κοινού από τις 4 προοδευτικές πολιτικές ομάδες του ΕΚ (Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλδημοκράτες Renew) αναφέρεται εκτενώς και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τη ραγδαία υποβάθμιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ, τις διώξεις δημοσιογράφων μέσω καταχρηστικών αγωγών (SLAPP) και εγκλήσεων, τη δολοφονία Καραϊβάζ, τον πρωθυπουργικό υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών, τις απευθείας αναθέσεις, και τις επανειλημμένες επιχειρήσεις χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και υπονόμευσης των Ανεξαρτήτων Αρχών, που έφεραν την χώρα μας σε αυτή την δυσχερή θέση.
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά με κάθε θεσμική επισημότητα ευθύνες και απαντήσεις για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών της Ένωσης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μοναδική υπεύθυνη για τον διασυρμό της χώρας μας, οφείλει να λογοδοτήσει και επιτέλους να σεβαστεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης, το Κράτος Δικαίου.
Εμείς μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τις οικογένειες των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Τη χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ. Την Ελένη Κωστοπούλου. Τους έντιμους δικαστικούς, τους δημοσιογράφους που δίνουν τη μάχη απέναντι στις διώξεις, τους λειτουργούς των Ανεξάρτητων Αρχών.
Μας είναι αδιάφορη η λασπολογία της Δεξιάς και των κύκλων της. Την Ελλάδα την εκθέτουν εκείνοι που συνειδητά την ευτελίζουν με την κυβερνητική τους πρακτική, όχι εκείνοι που απαρέγκλιτα επιδιώκουν τη νομιμότητα και την διαφάνεια. Η εικόνα της χώρας μας αμαυρώνεται ανεπανόρθωτα με αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι οι άνθρωποι να δικαιωθούν. Γιατί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν φωνή».
- Τα πήρε όλα κι… έρχεται ο Τραμπ – Ελέγχει και τη Βουλή των Αντιπροσώπων
- Έρχονται έντονα φαινόμενα στην Αττική
- Λεπέν: Η Εισαγγελία του Δικαστηρίου του Παρισιού ζήτησε τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Στο 6,6% ο ΣΥΡΙΖΑ
- Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 3,6% ο ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα Κασσελάκη στο 6,5%μετά τη διάσπαση