Οι Ρεπουμπλικανοί δεν κατάφεραν να παραπέμψουν σε δίκη στη Γερουσία τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Την πρόταση καταψήφισαν ακόμη και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.
“214 ψήφοι υπερ και 216 ψήφοι κατά. Το σχέδιο ψηφίσματος απορρίπτεται” Με αυτά τα λόγια ο Μάικ Τζόνσον, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από τη Λουϊζιάνα και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε το μάλλον απρόσμενο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη διαδικασία impeachment εναντίον του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, που είχαν εκκινήσει οι Ρεπουμπλικανοί, θέλοντας να επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Με απλά λόγια: Οι Ρεπουμπλικανοί όχι μόνο επέκριναν τους χειρισμούς του Μαγιόρκας στο μεταναστευτικό – και ιδιαίτερα στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό – αλλά και ήθελαν να παραπέμψουν τον υπουργό σε δίκη στη Γερουσία, κηρύσσοντάς τον έκπτωτο από το αξίωμά του. Θα ήταν η πρώτη φορά μετά από 148 χρόνια που ένας υπουργός απομακρύνεται με τη διαδικασία του impeachment. Το 1876 ο τότε υπουργός Πολέμου Γουίλιαμ Μπέλκναπ είχε υποβάλει την παραίτησή του λίγο πριν διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Τσιπ Ρόι, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την πολιτεία του Τέξας, “ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας παραβιάζει εμφανώς τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Έχει ορκιστεί να εκτελεί πιστά τα καθήκοντά του, αλλά επιδεικνύει αμέλεια. Και αυτό έχει οδηγήσει στον θάνατο Αμερικανών πολιτών, αλλά ακόμη και στον θάνατο μεταναστών, τους οποίους υποτίθεται ότι ο υπουργός προσπαθεί να προστατεύσει. Χίλιους νεκρούς είχαμε στα νοτιοδυτικά σύνορά μας την περασμένη χρονιά…”
Στην προεκλογική ατζέντα το μεταναστευτικό
Με την ενεργό στήριξη του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη Γκρεγκ Άμποτ, τον Δεκέμβριο, η πολιτεία του Τέξας ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο, που ποινικοποιεί την παράνομη είσοδο στην πολιτεία αυτή. Θεωρητικά μόνο οι ομοσπονδιακές αρχές διαθέτουν σχετική αρμοδιότητα, αλλά ο Άμποτ ισχυρίζεται ότι o πρόεδρος Μπάιντεν έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από την εκτέλεση των καθηκόντων του και κατά συνέπεια επικαλείται συνταγματική ρήτρα, που προβλέπει ότι σε αυτή την περίπτωση οι πολιτειακές κυβερνήσεις μπορούν “να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους”.
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Τεξανοί συγκεντρώθηκαν στην παραμεθόρια πόλη Ιγκλ Πας, διαδηλώνοντας την αγανάκτησή τους για τη μεταναστευτική πολιτική του Λευκού Οίκου. Κάποιοι φορούσαν μάσκες με τη μορφή του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος ο Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι, ως πρόεδρος, θα παράσχει νομική, αλλά και στρατιωτική συνδρομή, ώστε το Τέξας να “σφραγίσει” τα σύνορά του. Η απομάκρυνση και παραπομπή σε δίκη του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας θα ήταν το “κερασάκι στην τούρτα” για τους Ρεπουμπλικανούς. Αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. “Η διαδικασία του impeachment είναι ένα από τα πιο σοβαρά και στιβαρά όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας σε αυτό το Σώμα” επισημαίνει ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέιμς Μακ Γκάβερν από την πολιτεία της Μασσαχουσέτης. “Δεν είναι κάτι που μπορούμε να επικαλούμεθα με ευκολία ή οποτεδήποτε διαφωνούμε με κάποιον ή επικρίνουμε την πολιτική του ή θεωρούμε ότι δεν κάνει καλή δουλειά – παρά μόνο για κατάφωρες παραβιάσεις του Συντάγματος, για εγκλήματα εναντίον της ομοσπονδιακής συνταγματικής τάξης”.
Θα “επανέλθουν” οι Ρεπουμπλικανοί
Την ίδια άποψη είχαν προφανώς και τέσσερις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, οι οποίοι δεν θέλησαν να στηρίξουν την διαδικασία του impeachment, με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί η πρόταση που είχε καταθέσει το ίδιο τους το κόμμα. Στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων εκτυλίχθηκαν μάλλον ασυνήθιστες σκηνές, με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να πολιορκούν τους “αντιρρησίες”, για να τους αναγκάσουν να αλλάξουν γνώμη.
“Είναι απογοητευτικό αυτό που συνέβη” δηλώνει ο Μαρκ Γκριν, Ρεπουμπλικανός βουλευτής από την πολιτεία του Τενεσί και επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, για να συμπληρώσει ωστόσο: “Θα επανέλθουμε στο ζήτημα αυτό…”
Πηγή: Deutsche Welle