Στον άνθρωπο κατά ένα ποσοστό 30-40% οφείλεται η αποσταθεροποίηση του κλίματος και την υπόλοιπη «δουλειά» την κάνει η φύση, επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNEWS “Update” και τον Κώστα Λασκαράτο ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, με αφορμή τον κλιματικό «συναγερμό» που έχει σημάνει, δεδομένου ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό κελσίου.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε σχετικά:
«Δυστυχώς με την αποσταθεροποίηση του κλίματος που κάνει ο άνθρωπος στην οποία συμμετέχει κατά 30 – 40% σήμερα, πριν από 10 με 15 χρόνια, αυτό ήταν γύρω στο 20% και πριν από 50 χρόνια δεν είχε καν συμμετοχή ο άνθρωπος».
Ως προς το τι φταίει για όσα έχουν συμβεί με το περιβάλλον τα τελευταία έτη, είπε ακόμη:
«Αυτά που είχαν αποφασιστεί ήταν και είναι επαρκή ακόμη και τώρα, απλώς η υλοποίησή τους έχει επιβραδυνθεί παγκοσμίως».
«(…) Η Ευρώπη, από την άλλη μεριά, έχει ακολουθήσει τα σωστά βήματα, έχει αλλάξει το ενεργειακό της μείγμα με ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει μέχρι το 2030 η συμμετοχή αυτή να είναι 80% στο ενεργειακό μας μείγμα στην Ευρώπη.
Σε μελέτη που κάναμε πρόσφατα προέκυψε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το κάνει – και μάλιστα η Ελλάδα και η Γαλλία είμαστε από τις χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικά προικισμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τώρα η επόμενη φάση αφορά στο 2050.
Εκεί πρέπει, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων, να απαλλαγούμε τελείως από τα ορυκτά καύσιμα και να προέρχεται η ενέργεια μας κατ’ αποκλειστικότητα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
«(…) Χρειαζόμαστε προσαρμογή, που σημαίνει να κάνουμε τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά έργα ώστε να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση, στο νέο κλίμα και ταυτόχρονα να γίνει και η κατάλληλη εκπαίδευση των πληθυσμών στον πλανήτη, έτσι ώστε να ξέρουν και να μάθουν να ζουν με τη νέα κλιματική κρίση, όπως μάθανε να ζουν με τους σεισμούς».