Στη σημαντικότητα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρονται στο κοινό τους άρθρο οι δύο αντιπρόεδροι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Ζίγκφριντ Μουρεσάν.
Το άρθρο δημοσιεύεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την εκδήλωση «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη» που διοργανώνεται από το ΕΛΚ και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και πραγματοποιείται στην Αθήνα, την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, και στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου.
Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν μέλη της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τα κράτη μέλη, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι. Στην Αθήνα, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κ. ά., ενώ θα συμμετέχουν, με παρεμβάσεις τους, υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του κοινού άρθρου των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Ζίγκφριντ Μουρεσάν:
των Βαγγέλη Μεϊμαράκη & Ζίγκφριντ Μουρεσάν*
Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ): Μην χαθεί η ευκαιρία. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη ξεκινά από το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
Στην εκδήλωση «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη», υπό την αιγίδα της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συναντιόμαστε στην Αθήνα με δημάρχους, κοινωνικούς εταίρους και ευρωπαϊκούς φορείς λήψης αποφάσεων για να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) στην Ελλάδα. Η Ελλάδα 2.0 είναι το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και είναι ένα θεμελιώδες σχέδιο οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού, που επηρεάζει όχι μόνο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και τις τεχνολογίες, τις συμπεριφορές και τους θεσμούς. Μια μετάβαση που συνδυάζει την οικονομική αποδοτικότητα με την καινοτομία και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και τη δικαιοσύνη.
Η συνολική αξία του ελληνικού σχεδίου είναι περίπου 36 δισ. ευρώ, 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Θα δημιουργήσει 180.000 νέες θέσεις εργασίας. Το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7% έως το 2026. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα – οικονομία, κοινωνία και θεσμούς – σε μια νέα εποχή. Να πυροδοτήσει μια θεμελιώδη αλλαγή οικονομικού παραδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποδοτικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερο γραφειοκρατικό, με δραστικά μειωμένη παραοικονομία, με ένα φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και με ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, προσβάσιμο σε όλους.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ισχυρό -άνευ προηγουμένου- μέσο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εφαρμόζεται σωστά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της συνοχής και της βιωσιμότητας των κρατών-μελών. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει να συμπεριλάβουν τους εξής κύριους παράγοντες: περιφερειακές κυβερνήσεις, δημάρχους, κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών. Ο ΜΑΑ είναι ένα εξαιρετικό μέσο που ενισχύει την ανθεκτικότητα και τον εκσυγχρονισμό των κρατών μελών. Παρέχει χρηματοδότηση για το μετασχηματισμό των οικονομιών, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την περιβαλλοντική και ψηφιακή μετάβαση.
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο ρόλος τους είναι κρίσιμος στις προσπάθειες ανάκαμψης. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειακές κυβερνήσεις γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει επί τόπου, κατανοούν ποιες είναι οι επενδυτικές προτεραιότητες των κοινοτήτων τους. Ελέγχουν, επίσης, κατά πόσον οι προτεραιότητες αυτές λαμβάνονται υπόψη κατά την υλοποίηση. Επομένως, θέλουμε να ακούσουμε από αυτούς για να βελτιώσουμε την απόδοση του ΜΑΑ.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό το ισχυρό -άνευ προηγουμένου- μέσο ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εφαρμόζεται σωστά για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της συνοχής και της βιωσιμότητας των χωρών. Η χρήση των πόρων του ταμείου απαιτεί λιγότερη γραφειοκρατία, διαφάνεια και συμμετοχή των δικαιούχων. Η αρχή της πρόσθεσης πρέπει να τηρείται: τα κονδύλια δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Η υλοποίηση των κονδυλίων απαιτεί μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που επιτρέπει την υλοποίηση ποιοτικών έργων που ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπήρξε η πηγή και αγωνίστηκε για την ενίσχυση αυτών των κονδυλίων. Τα δισεκατομμύρια ευρώ προέκυψαν από τη συλλογική προσπάθεια των πολιτών της Ευρώπης. Απαιτείται διαφάνεια με θετικά αποτελέσματα για να διασφαλιστεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να χάσουμε τη μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει ο ΜΑΑ. Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ είναι χρήματα από τους λαούς της Ευρώπης προς τους λαούς της Ευρώπης και αποτελεί την πιο ουσιαστική μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία και ότι τα χρήματα δαπανώνται σωστά. Διοργανώνουμε επισκέψεις στα κράτη μέλη της ΕΕ για να δούμε πώς εφαρμόζονται τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και, πάνω απ’ όλα, για να στηρίξουμε τους δημάρχους και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στην υλοποίηση σημαντικών έργων και μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι επισκέψεις θα μας βοηθήσουν επίσης να κατανοήσουμε σαφέστερα ποιες είναι οι νέες προτεραιότητες που δημιουργούνται από τις τρέχουσες κρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε επίσης ότι οι φωνές των δημάρχων και των περιφερειακών ηγετών μας ακούγονται και ότι η πολύτιμη συμβολή τους συμβάλλει στη βελτίωση του ΜΑΑ. Οι δήμαρχοι και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Πρέπει να διαβουλευόμαστε με τις τοπικές αρχές για σημαντικές αποφάσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή τους και, ανεξάρτητα από τη στάση των κεντρικών κυβερνήσεων, να τις υποστηρίζουμε σε όλα τα στάδια για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και έργων.
* Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
* Ο Ζίγκφριντ Μουρεσάν είναι αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο