«Όταν λέει κάτι ο πρωθυπουργός, το κάνει πράξη», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μιλώντας για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, για την ειδική περίπτωση των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία αλλά και για μέτρα που ευρύτερα έχει λάβει η κυβέρνηση όπως αυτά που αφορούν στην οικογένεια.
«Καταρχάς να πούμε ότι, όταν λέει κάτι ο πρωθυπουργός, το κάνει πράξη και τις περισσότερες φορές προσπαθεί να κάνει και περισσότερα από αυτά που έχει υποσχεθεί. Λιγότερα από όσα έχουμε πει να κάνουμε, δεν θα δείτε από εμάς. ‘Αρα, από τη στιγμή που το είπε στη Βουλή και το έχει ήδη κάνει -τι δηλαδή; την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες το έχει κάνει δύο χρονιές- το είπε και για τρίτη χρονιά και θα γίνει και για τρίτη χρονιά. Οι αγρότες, τώρα, έρχονται και λένε, αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή κάνει μία προσπάθεια να τους βοηθήσει -και θα αναφέρουμε και μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία τεσσεράμιση χρόνια- ζητάνε ουσιαστικά να καταβληθεί νωρίτερα για λόγους ρευστότητας, γιατί είναι αυξημένες οι ανάγκες και ειδικά οι αγρότες οι οποίοι βρίσκονται στη Θεσσαλία λόγω του πολύ έντονου φυσικού φαινομένου -άνευ προηγουμένου- του «ΝΤΑΝΙΕΛ». Αυτό, λοιπόν, που μπορώ να σας πω εγώ, γιατί προσέχω τα λόγια μου και δεν θέλω να λέω κάτι περισσότερο, επειδή το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τους τρόπους και είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο για να δώσει με καλύτερο τρόπο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, εξετάζουμε να δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες μας σε μία σεζόν η οποία ξεκινάει, πολύ σημαντική. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε πράγματι και μετά και τη συζήτηση που θα γίνει με τον Πρωθυπουργό και με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα – ούτως ή άλλως το κόστος είναι το ίδιο, είναι 82 εκατομμύρια ευρώ – θα δοθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όσο γίνεται πιο εμπροσθοβαρές, ούτως ώστε να μπορέσουνε να έχουνε μία ρευστότητα και μία διευκόλυνση. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τρίτη χρονιά, ότι θα φτάσει στα 82 εκατομμύρια ευρώ, όπως το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή και ενόψει των επόμενων ημερών θα δούμε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, το ξαναλέω, όπως μας υποδείξουνε και από το αρμόδιο υπουργείο. Ο πρωθυπουργός δεν παίρνει αποφάσεις μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει. Παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε συγκεκριμένη μελέτη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων».
Πρόσθεσε ότι «είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα χρήματα που έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ενισχύθηκε με 400 εκατομμύρια ευρώ και αποπληρώθηκαν οφειλές που πήγαιναν πίσω σε μία ολόκληρη δεκαετία». Επίσης, ότι στους αγρότες αφορούσαν σημαντικοί φόροι όπως είναι ο φόρος εισοδήματος που ξεκινάει πλέον από 9% και όχι από 22%.
Ανέφερε αναλυτικά: «Είναι μία φορολογική κλίμακα που ξεκινάει από 9%. Είναι ο ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που μειώθηκε, πάρα πολύ σημαντικοί και οι δύο φόροι προστιθέμενης αξίας, γιατί αφορούν ουσιαστικά το κόστος παραγωγής των αγροτών. Είναι το ρεύμα. Μην ξεχνάμε ότι στο ρεύμα στη χώρα μας δόθηκαν τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί; Γιατί οι πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες αντιμετώπισαν μία πρωτοφανή εισαγόμενη πληθωριστική κρίση. Για το ρεύμα, λοιπόν, των αγροτών όλα τα δύσκολα χρόνια στηρίχθηκαν, απορροφήθηκαν οι αυξήσεις δηλαδή, κατά 80% έως 90%. Και τώρα, που είναι πάλι αυξημένες οι ανάγκες, ο πρωθυπουργός μίλησε για μείωση 10% τους μήνες αιχμής και βέβαια για μία σειρά από άλλα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε και για τα συνεταιριστικά σχήματα αλλά και για τους υπόλοιπους αγρότες, που θα τους βοηθήσουν πολύ στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι κάτι το οποίο αποφασίστηκε τους προηγούμενους μήνες και λόγω κάποιων διακοπών ρεύματος που έγιναν εκ παραδρομής, άμεσα επενέβη το υπουργείο. Αυτό νομοθετήθηκε πλέον. Καμία διακοπή ρεύματος για τους αγρότες μας στη Θεσσαλία – αλίμονο, αν υπήρχε, θα πω εγώ- μία σωστή και αυτονόητη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μάλιστα ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα που διευκολύνει τους αγρότες που πέρασαν πάρα πολύ πιο δύσκολα εκεί, ως προς τις ρυθμίσεις των χρεών τους που φτάνει μέχρι και την επταετία. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία προφανώς δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι κάθε χρόνο έχουν πολύ σοβαρά αιτήματα. Όμως, η κυβέρνηση αυτή έχει επιλέξει από το να ανεβαίνει στα τρακτέρ, να απαντάει με πράξεις. Προφανώς χρειάζονται περισσότερα. Όταν αντιμετωπίζεις την μεγαλύτερη εισαγόμενη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας και οι υπόλοιπες χώρες, πρέπει να δίνεις τις ταχύτερες δυνατές απαντήσεις. Αλλά θεωρώ ότι με ειλικρίνεια θα γίνει και αυτή η συζήτηση. Και κάτι τελευταίο, αν μου επιτρέπετε, γιατί έχει σημασία η διάρκεια και η συνέπεια στη ζωή. Είναι σημαντική η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες την Τρίτη. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία και επειδή είχα και εγώ την ευκαιρία να βρεθώ σε πάρα πολλές περιοδείες του πρωθυπουργού και με την προηγούμενή μου ιδιότητα στη Νέα Δημοκρατία, σχεδόν κάθε φορά σε κάθε περιοδεία, ειδικά σε περιοχή που έχει έντονη πρωτογενή παραγωγή σε όλη τη χώρα, ο πρωθυπουργός είχε πάντοτε συνάντηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, άκουγε τα αιτήματά τους, επανερχόταν δια του αρμοδίου υπουργείου ή ακόμα και ο ίδιος με επίλυση πολλών εξ αυτών και αυτό θα συνεχιστεί. Είναι μία σχέση εμπιστοσύνης, η οποία χτίστηκε πολύ δύσκολα, χτίστηκε με αυτοκριτική και με παραδοχή λαθών και για μένα είναι ένα από τα πιο γερά θεμέλια για να χτίσουμε όλα τα επόμενα βήματα».
Σχετικά με το περιθώριο που έχει ο πρωθυπουργός να πει κάτι καινούργιο στους αγρότες, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είπαμε και το εννοούμε αυτό, ότι εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτό είναι κάτι το οποίο προκύπτει από όλα όσα φέρνει ως στοιχεία το υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό που λέτε για τον κ. Χατζηδάκη και συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το θεωρώ μία κατάκτηση, γιατί; Γιατί ειδικά η δική μου η γενιά και οι μικρότεροι από εμάς πλήρωσαν πάρα πολύ τις λογικές τις μαξιμαλιστικές των προηγούμενων δεκαετιών που κάποιοι έταζαν, έδιναν χωρίς να ξέρουν, αν αυτό μπορεί πραγματικά να το υποστηρίξει η χώρα μας. Το γεγονός, λοιπόν, κ. Αυτιά, ότι αυξάνουμε τα εισοδήματα με ρυθμούς οι οποίοι επιτρέπουν στη χώρα μας να μειώνει και το χρέος της ως προς το ΑΕΠ, είναι σημαντικό. Δεν θέλουμε να είμαστε προσωρινά ευχάριστοι. Θέλουμε οι πολιτικές μας να αποδώσουνε και σε βάθος».
Υπογράμμισε ότι στη συνάντηση θα πάρουν μέρος «οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, προφανώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που γυρίζει και αυτός όλη την Ελλάδα για να προσπαθήσει να λάβει και τα αιτήματα ανά περιοχή. Γιατί ξέρετε, έχει να κάνει και με το προϊόν που καλλιεργεί ο αγρότης, είναι τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Δεν είναι μονοδιάστατα τα αιτήματα του πρωτογενούς τομέα. Θα είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί και το κυριότερο, το ξαναλέω, δεν θα είναι η πρώτη με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό συνάντηση και συνολικά με τις επαγγελματικές ομάδες. Δεν θα είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία και προφανώς όλο αυτό θέλει μία διάρκεια και στη διάρκεια αυτή επενδύουμε».
Στο σημείο αυτό επανέλαβε ότι «Υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Είμαι ένας από τους ανθρώπους που δουλεύει στη ζωή του, όπως όλοι που είναι εδώ στο τραπέζι, όπως όλοι όσοι μας βλέπουν και, ειδικά, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δουλεύουν πολλές φορές κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από εμάς και για αυτό και υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Βέβαια, αυτός ο σεβασμός, για αυτό και είπε ο Πρωθυπουργός ότι “ ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους”, πρέπει να υπάρχει και στο σύνολο Ελλήνων πολιτών. Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αγωνία τους, πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα του διαλόγου και θεωρώ ότι κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη».
Ο κ. Μαρινάκης σχολίασε στη συνέχεια με αφορμή ερώτηση: «τις τελευταίες μέρες επανήλθε πάλι η τακτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εντός και εκτός των συνόρων, με τη σύμπραξη των Ελλήνων εκπροσώπων άλλων κομμάτων, της συκοφάντησης της Ελλάδος. Της συκοφάντησης της Ελλάδος για πάρα πολλά ζητήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή δεν θέλω να επεκταθώ. Μία από τις σπέκουλες οι οποίες έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή και τις κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η δήθεν κακή διαπραγμάτευση της Ελλάδος για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αυτό, λοιπόν, που έχει αξία να πούμε είναι ότι ενώ το σύνολο των χρημάτων της Ευρώπης μειώθηκε και μειώθηκε αισθητά, κατά περίπου 20 δισεκατομμύρια, η χώρα μας κατάφερε να πάρει στην τελευταία συμφωνία για την ΚΑΠ, 2019-2020-2021 δηλαδή που έγινε η διαπραγμάτευση -μια σκληρή διαπραγμάτευση και μία διαπραγμάτευση που προέκυψε μετά από διάλογο της κυβέρνησης με τους αγρότες, με την κοινωνία των πολιτών, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα- να πάρει ακριβώς τα ίδια χρήματα. Δηλαδή, ενώ μειώθηκαν τα χρήματα που πήραν και μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η χώρα μας κατάφερε να πάρει ξανά 19,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο ήταν μια επιτυχία συναρτήσει του τι συνέβη με τις υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: Αυτοί που κουνάνε το δάχτυλο, όταν ήρθε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ν.Δ. με πρωταγωνιστή τον Έλληνα πρωθυπουργό και είπε το εξής απλό: «Ναι στην πράσινη μετάβαση. Ναι, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, δεν είμαστε απέναντι, αλλά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο». Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έχουν αλλάξει οι ανάγκες, έχουν αλλάξει τα κόστη. Όταν, λοιπόν, το είπαμε αυτό, κ. Αυτιά -ήταν λίγες εβδομάδες που είχα αναλάβει την τιμή να εκπροσωπώ την κυβέρνηση- θυμάμαι τότε είχε βγει μια επιθετική ανακοίνωση και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ν.Δ. μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με σύμπραξη με την άκρα Δεξιά μπλοκάρει την πράσινη μετάβαση και είναι ενάντια στο περιβάλλον. Αν διαβάσει κανείς τα αιτήματα, τα οποία είχαν υποβληθεί πριν από περίπου -παραπάνω από έξι μήνες, δηλαδή το περυσινό καλοκαίρι- στην Ευρώπη, από τη Ν.Δ., από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα καταλάβει τι σημαίνει συνέπεια πολιτικής και ρεαλισμός. Εμείς, λοιπόν, λέμε και το λέμε και εντός και εκτός συνόρων, έχουμε την ίδια γραμμή, ότι πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση, να επιστρέψουνε πολλές εκτάσεις προς καλλιέργεια, γιατί αυτό θα έχει και μεγαλύτερη αύξηση και στις αποζημιώσεις των αγροτών».
Επεσήμανε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι η λήψη μέτρων για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωϊκής και μελισσοκομικής παραγωγής είναι «από τα πιο σοβαρά αιτήματα και από τις πιο σοβαρές συζητήσεις που θα γίνουν και θα συνεχίσουν γιατί δεν θα κρατήσει, προφανώς, μία μέρα. Οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων είναι μάστιγα για τον πρωτογενή τομέα και κρατάει πάρα πολλά χρόνια».
Είπε μάλιστα ο κ. Μαρινάκης ότι «ακολουθούμε μια πολύ αυστηρή πολιτική ελέγχου και στα σύνορα. Έχουν απόλυτο δίκιο που έχουν αγωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και, μάλιστα, είχα ακούσει και μια πολύ ωραία ανάλυση από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, τον κ. Καχριμάνη, για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί έχει ασχοληθεί και, μάλιστα, έχει παραθέσει και τις επιτυχίες των τελευταίων ετών. Όμως, προφανώς, είναι αυτό που λέμε πόσο σημασία έχει ο διάλογος, γιατί αυτοί οι οποίοι το βιώνουν, μπορούν να υποδείξουν και πολύ σημαντικές λύσεις».
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο οι αγρότες» και με αναφορά στα αιτήματα των αγροτών ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε: «Πριν μου πείτε για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, να σας πω ότι πολλά εξ αυτών που τίθενται στο κείμενο αυτό, έχουν ήδη κατά πολύ μεγάλο ποσοστό υλοποιηθεί. Σας είπα μια σειρά από παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών στο ρεύμα, για τη φορολογική μας πολιτική, τους σημαντικότερους φορολογικούς συντελεστές, όπως είναι ο Φόρος Εισοδήματος, το ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και, βέβαια, ως προς τις ενισχύσεις, προφανώς εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά το γεγονός ότι έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρήματα και από τον ΕΛΓΑ και -με τα λάθη που έχουν γίνει και διορθώνονται- οι αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και αποζημιώσεις αρωγής, μιλάμε για λεφτά που έχουν δοθεί, δεν είναι λόγια».
Ειδικά για την περίπτωση των αγροτών στη Θεσσαλία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαρινάκης τόνισε: «Είναι πραγματικά πολύ πιο μεγάλες οι ανάγκες των αγροτών στη Θεσσαλία. Είναι προφανές αυτό. Έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή ένα πολύ μεγάλο πακέτο αρωγής. Εδώ το μεγαλύτερο θέμα, νομίζω, είναι η μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος. Να πούμε κάτι: Αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία με τον Ντάνιελ δεν έχει προηγούμενο. Όπως έχουν πει πολύ πιο έμπειροι από εμένα και πολύ πιο ειδικοί από εμάς, σε ζητήματα ανάλυσης καιρικών φαινομένων, το 1/10 του νερού να είχε πέσει στην Αττική, μπορεί να είχαμε πολλαπλάσια καταστροφή. Η Ελλάδα πλέον έχει μια πολιτική αποζημιώσεων, έναν μηχανισμό αποζημιώσεων, που είναι μια κατάκτηση. Και η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τις προηγούμενες κρίσεις, πολύ μικρότερης έντασης, όπως ήταν ο Ιανός. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι τέτοιες οι ανάγκες των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων του Ντάνιελ, που, προφανώς, αυτό δεν τους αρκεί. Εργαζόμαστε, λοιπόν, πάρα πολύ σε αυτή την κατεύθυνση στο ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε και να αποζημιωθούν πιο γρήγορα -εδώ πρέπει να μπουν βέβαια στην πλατφόρμα. Αυξήθηκαν οι προκαταβολές μέχρι και 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ξέρετε είναι τόσες πολλές οι παρεμβάσεις, που κάθε εβδομάδα είναι και περισσότερες και ξεχνάμε να αναφέρουμε και τις προηγούμενες».
Επεσήμανε ακόμη σχετικά με το κατά πόσο αναμένεται να δοθεί απάντηση επί των εννέα ζητημάτων που έχουν θέσει οι αγρότες: «Έτσι έχει μάθει να απαντάει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Με συγκεκριμένες απαντήσεις, με πράξεις, δηλαδή με απολογισμό. Διότι όταν είσαι Κυβέρνηση τεσσεράμισι χρόνια και έχεις κάνει σημαντικά βήματα, οφείλεις να τα παραθέσεις, όχι για να ζητήσεις το “ ευχαριστώ” κάποιου. Χρέος μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Αλλά γιατί πρέπει για να πείσεις τον συνομιλητή σου ότι αυτά που θα του πεις ότι θα κάνεις, θα τα κάνεις, πρέπει πρώτα να του έχεις πει τι έχεις κάνει».
Επίσης, ότι θα δοθεί ουσιαστικά απάντηση «Σημείο-σημείο. Με βάση τις δυνατότητες της χώρας, με βάση ένα άλλο δεδομένο, ότι έχουν σοβαρά αιτήματα, ειδικά σε μια περίοδο τόσων πολλών εισαγόμενων κρίσεων και όλες οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Σεβόμαστε απολύτως τα αιτήματα των αγροτών, θα τους στηρίξουμε όσο παραπάνω μπορούμε, αλλά το ίδιο πρέπει να γίνει και θα γίνει – και γίνεται- με όλες τις υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες».
Σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τις τριετίες, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε: «Σας είπα στην αρχή ότι μπορεί να δείτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερα από αυτά που θα πει, λιγότερα δεν θα δείτε. Το “ ξεπάγωμα” των τριετιών έρχεται περίπου έναν, ίσως και παραπάνω, χρόνο νωρίτερα από αυτό το οποίο είχε πει στις εκλογές, όχι πριν από πολλά χρόνια, στις εκλογές του ΄23. Νομίζω ότι σε αυτήν εδώ την εκπομπή, τον είχατε ρωτήσει και σας είχε πει ότι θα “ ξεπαγώσουν” οι τριετίες όταν πέσει, για συγκεκριμένα τρίμηνα, η ανεργία κάτω από 10%. Έφερε μπροστά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το “ ξεπάγωμα”. Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί ήταν ένας από τους σημαντικούς τρόπους να μειωθούν οι συνέπειες της πληθωριστικής κρίσης και ένα από τα βασικά μας όπλα, να επιτευχθεί ο βασικός μας στόχος για μέσο μισθό 1500 ευρώ στην τετραετία. Για μένα είναι ο υπέρτατος στόχος αυτός».
Πρόσθεσε επίσης μετά από επισήμανση για τα 16 μέτρα για την οικογένεια που ήδη υλοποιούνται. «Υλοποιούνται και έχουν να κάνουν και με τη στεγαστική πολιτική – που είναι πάνω από 2,3 δισ. συνολικά το πρόγραμμά μας- και το πρόγραμμα “ Σπίτι μου”, “ Ανακαινίζω – Νοικιάζω” και όλα τα υπόλοιπα προγράμματα για τα κλειστά σπίτια, η “ Κάλυψη” και όλα τα σχετικά. Σημαντικές παρεμβάσεις στους ανθρώπους, οι οποίοι είναι άστεγοι και σε ζητήματα εύρεσης εργασίας και στέγης. Για τους φοιτητές μας, η αύξηση του επιδόματος στέγασης και το επίδομα που πήγε 2000 για όσους συγκατοικούν, άρα δυο νέα παιδιά μπορούν να έχουν μια βοήθεια. Οι φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο είναι μια πονεμένη ιστορία για πολλά χρόνια στην Ελλάδα -έχοντας τελειώσει δημόσιο πανεπιστήμιο, έχω δει συμφοιτητές μου, για πάρα πολλά χρόνια να μένουν σε εστίες που δεν ήταν σε καλές συνθήκες. Και αυτό πρέπει να το δούμε και το τρέχουμε και ως προς το επίδομα για το ενοίκιο των φοιτητών, αλλά και ως προς τις νέες φοιτητικές εστίες. Όλα αυτά τα μέτρα δεν είναι τα μοναδικά. Η πολιτική μας και μέσω του Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, της Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και οριζόντια, έχει έμφαση στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και τη στήριξη της οικογένειας. Δηλαδή: Αύξηση για όλους του δημοσίους υπαλλήλους για έναν μισθό επιπλέον μεσοσταθμικά, από 1/1/2024, μετά από 14 χρόνια και με πιο μεγάλη αύξηση ως προς τα επιδόματα παιδιού, ως προς το Δημόσιο. Αφορολόγητο 1000 ευρώ παραπάνω για οικογένειες με παιδιά, για όλες τις οικογένειες με παιδιά. Επίσης, η στήριξη η οποία υπάρχει για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρακτικά, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις να ικανοποιούνται μέσα από ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα voucher».
Τόνισε επίσης πως «Αν η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέρα με τη μέρα, η αντιμετώπιση των συνεπειών του δημογραφικού είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, η μεγαλύτερη ευθύνη συνολικά όλης της κυβέρνησης, η μεγαλύτερή μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες».
Κλείνοντας επανέλαβε πως «είναι συγκεκριμένα τα δημοσιοοικονομικά δεδομένα της χώρας και από εμάς, την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα ακούσετε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
- Πέθανε η Καίτη Γκρέυ
- Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη αξιολόγηση των υποψήφιων για ΠτΔ – Διχασμένοι οι πολίτες για τον Τασούλα
- Σερβία: Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στο Βελιγράδι για την τραγωδία με 15 νεκρούς σε σιδηροδρομικό σταθμό
- Σταμάτης Πουλακιδάκος / Κατάργηση fact-checking: Μία θυσία στο βωμό του κέρδους
- Μητσοτάκης: Χρειάζονται γενναίες τομές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας