Ο θερμός χειμώνας, η ξηρασία και οι ισχυροί άνεμοι έφεραν κύμα πυρκαγιών αλλά και ανησυχία πολύ πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.
Το γεγονός ότι εκδηλώνονται τόσες πυρκαγιές μέσα στον Φεβρουάριο είναι “καμπανάκι” για τα μέτρα τα οποία πρέπει ληφθούν ενόψει της νέας θερινής περιόδου.
Όπως έχει επισημανθεί από ειδικούς, οι ακραίες πυρομετεωρολογικά συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο συχνές την τελευταία δεκαετία, επηρεάζουν όλο και μεγαλύτερες περιοχές και εμφανίζονται νωρίτερα και αργότερα από την αντιπυρική περίοδο. Τα παραπάνω συμπεράσματα αναδεικνύει μία νέα έρευνα με τίτλο “Changes in European fire weather extremes and related atmospheric drivers”, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας. Την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Direct, υπογράφουν ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Μ. Γιάνναρος και ο Δρ. Μετεωρολογίας, Γιώργος Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2000 και μετά, ο αριθμός των ημερών με ακραίες πυρομετεωρολογικά συνθήκες στα άκρα της τυπικής αντιπυρικής περιόδου (1/5-31/10), έχουν διπλασιαστεί σε όλη την Ευρώπη, σε σχέση με τις τιμές της περιόδου 1980 με 1999.
«Επίσης, από το 2000 κι έπειτα, κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του καλοκαιριού, ο αριθμός των ημερών αυτών είναι πάρα πολύ πιο συχνός σε Νότια Ευρώπη αλλά και σε Δυτική και σε Ανατολική Μεσόγειο», εξηγεί ο κ. Γιάνναρος και προσθέτει: «Οι ακραίες πυρομετεωρολογικά ημέρες αυξάνονται κατά 6, ανά δεκαετία, τα τελευταία 40 χρόνια. Την περίοδο 2000- 2005 εντοπίζεται μια περαιτέρω ανοδική τάση. Στην Ανατολική Μεσόγειο την οποία οι επιστήμονες θεωρούν το hotspot της κλιματικής αλλαγής, οι επιπτώσεις της μεγεθύνονται».
Τη δεκαετία του 1980, συνολικά στην Ευρώπη, ο αριθμός των ημερών με συνθήκες που δίνουν το πλέον κατάλληλο έδαφος για την εκδήλωση πυρκαγιάς, δεν ξεπέρασαν σε κανένα έτος τις 100. Τη δεκαετία του ’90 αυτό συνέβη δύο φορές, το 1992 και το 1994. Στη δεκαετία του 2000, το όριο των 100 ημερών, ξεπεράστηκε 5 φορές (2000, 2003, 2006, 2007, 2008). Στην επόμενη δεκαετία, σε 7 από τα 10 έτη, οι ημέρες με ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες ξεπέρασαν τις 100. Λιγότερες είχαν το 2010, 2014 και 2016.
Το μοτίβο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και στην περίοδο εκτός της αντιπυρικής περιόδου, καθώς ανά δεκαετία αυξάνεται ο αριθμός των ημερών με ακραίες συνθήκες κατά τους μήνες Νοέμβριο – Απρίλιο. Το 2019 έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ημερών με ακραίες συνθήκες στο διάστημα 40 ετών της έρευνας.
Στην εποχή εκτός της αντιπυρικής περιόδου, σημειώνονται επίσης σημαντικές πυρκαγιές, οι οποίες καίνε κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης. Η τάση τους φαίνεται να παίρνει την ανιούσα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής από το 2000 έως το 2022, στην πλειοψηφία των ετών, στο διάστημα Νοεμβρίου – Απριλίου κάθε έτους, καίγονται τουλάχιστον 10.000 στρέμματα γης, ενώ σχεδόν στα μισά έτη από την αρχή του αιώνα ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων ξεπερνά τις 20.000. Στα δεδομένα παρατηρούνται ορισμένες ακραίες τιμές, όπως το 2008 με 49.000 στρέμματα, ενώ το αμέσως επόμενο έτος κάηκαν 4.000 στρέμματα.
Οι φωτιές του Φεβρουαρίου
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής (11/02), στην περιοχή Λιβάρι της Ιστιαίας, στη Βόρεια Εύβοια.
Για την κατάσβεση επιχείρησαν 22 άνδρες με 11 πυροσβεστικά οχήματα ενώ αναμένονται και ενισχύσεις από την Χαλκίδα.
«Οι φλόγες έχουν γεμίσει τον ουρανό στου Ασμήνιο», είπε κάτοικος της περιοχής στο evima.gr.
Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε την Κυριακή και σε δασική έκταση στην περιοχή Αγία Μαρίνα, του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στην Ηλεία.
Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούσαν 22 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και οκτώ οχήματα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.
Στο μεταξύ, νέα φωτιά ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (11/2) στη Ζάκυνθο, αυτή τη φορά στο χωριό Κάτω Γερακαρίο.
Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν τα 8 μποφόρ, δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης.
Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά που ξεκίνησε χθες σε Έξω Χώρα – Μαριές και έκαψε πάνω από 170 στρέμματα δασικής γης, παρόλο που οι συνθήκες ήταν δύσκολες με ανέμους να πνέουν 8-9 μποφόρ.
Οι τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και την προσέγγισαν ενώ ενίσχυση έφτασε και από 2 ομάδες της ΕΜΟΔΕ που ήρθαν μέσα στη νύχτα με έκτακτο δρομολόγιο από Κυλλήνη. Συγκεκριμένα ήρθαν 5 Πυροσβεστικά οχήματα, 2 μονάδες πεζοπόρα της ΕΜΟΔΕ (12 πυροσβέστες + 1 αξιωματικός) και ο Συντονιστής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Δημήτρης Γεωργανάς. Το σύνολο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο σημείο ήταν 50 πυροσβέστες με 32 οχήματα. Μάχη έδωσαν και οι 2 Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου από την Λιθακιά και τον Αγαλά.Οι τοπικές Πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν και την προσέγγισαν ενώ ενίσχυση έφτασε και από 2 ομάδες της ΕΜΟΔΕ που ήρθαν μέσα στη νύχτα με έκτακτο δρομολόγιο από Κυλλήνη. Συγκεκριμένα ήρθαν 5 Πυροσβεστικά οχήματα, 2 μονάδες πεζοπόρα της ΕΜΟΔΕ (12 πυροσβέστες + 1 αξιωματικός) και ο Συντονιστής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Δημήτρης Γεωργανάς. Το σύνολο των πυροσβεστών που επιχειρούσαν στο σημείο ήταν 50 πυροσβέστες με 32 οχήματα. Μάχη έδωσαν και οι 2 Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου από την Λιθακιά και τον Αγαλά.
Φωτιά είχε ξεσπάσει το μεσημέρι της Παρασκευής (9/2) και στο Κρυονέρι, του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία αλλά και στο Δερβένι Αρκαδίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.
Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 18 πυροσβέστες και ένα αεροσκάφος.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου είχαμε ακόμη δύο μεγάλες πυρκαγιές και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Μετά από πρόσκληση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (2/2) ευρεία διυπουργική σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο.
Στόχος της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων και των επιχειρησιακών βραχιόνων της Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την κατάρτιση ολοκληρωμένων διακλαδικών σχεδίων τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν στον σωστό χρόνο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (παρεμβάσεις πρόληψης, εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις ετοιμότητας στο πεδίο, καθαρισμοί δασικών/περιαστικών περιοχών και αρχαιολογικών χώρων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, συνέργειες Πυροσβεστικού Σώματος- Δασικών Υπηρεσιών κ.ά.).
Ο Βασίλης Κικίλιας πριν ξεκίνησει τον λόγο του, ανακοίνωσε ότι οι συσκέψεις αυτές θα γίνονται κάθε επτά με δεκαπέντε ημέρες.
Έτσι λοιπόν, ο Υπουργός επεσήμανε τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις όλων, οι οποίες είναι περιγεγραμμένες σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, όπου η προετοιμασία της ξεκινά, όπως ο ίδιος σχολίασε, «πολύ νωρίς».
«Όλα τα συναρμόδια υπουργεία όλες οι υπηρεσίες, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ένοπλες δυνάμεις αλλά και οι πολίτες, οι εθελοντές μας, θα συστρατευθούν φέτος σε αυτή την προσπάθεια.
Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των συμπολιτών μας, το φυσικό κάλλος της χώρας μας, την πατρίδα μας. Και αυτό θα κάνουμε οργανωμένα και με επαγγελματισμό, όπως ανέφερα και πριν την κακοκαιρία η οποία πέρασε από τη χώρα τις προηγούμενες μέρες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
«Θα ακολουθήσουν κοινές εκπαιδεύσεις και διημερίδες όλων των εμπλεκόμενων και ασκήσεις επί του πεδίου. Η νέα πρόκληση για τη χώρα είναι η κλιματική κρίση και αυτά τα οποία “γεννά”.
Πρέπει για φέτος να είμαστε όλοι έτοιμοι, στο πεδίο, οργανωμένοι, με συντονισμό και διακλαδικότητα. Θέλω να παρακαλέσω θερμά και τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια για την πατρίδα μας.
Και για αυτούς τους λίγους οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετέχουν και, αντιθέτως, δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα, δηλαδή για τους εμπρηστές καθ’ έξιν και έστω εξ αμελείας κ.λπ., δυστυχώς για αυτούς, ο νόμος πλέον έχει αλλάξει. Οι ποινές είναι πολύ διαφορετικές», πρόσθεσε στην συνέχεια.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα ξαναγίνουν πριν από την αντιπυρική περίοδο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.
Το πιο σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Κικίλια, ήταν ότι δεν μπορεί έστω και εξ αμελείας να τίθεται σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών.
Τέλος, ο ίδιος είπε πως «φεύγουμε σιγά σιγά από την παράκληση σε ό,τι έχει να κάνει με αυτά τα θέματα και πάμε στις υποχρεώσεις οι οποίες είναι σε ένα νομικό πλαίσιο, το οποίο είναι πλέον πιεστικό για όλους.
Πρέπει να βοηθήσουμε και να υπερασπιστούμε το ανώτατο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί αυτό να το διακινδυνεύει κανείς», είπε κατέληξε ο κ. Κικίλιας.
- Νετανιάχου: Δεν θα υπάρξει εκεχειρία μέχρι να λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων που θα απελευθερωθούν
- Σε ρυθμούς καρναβαλιού η Πάτρα
- «Η Μαρία που έγινε Κάλλας» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου
- Κικίλιας: Ο Κ. Τασούλας είναι ένας σοβαρός, μετρημένος και ενωτικός πολιτικός
- Γάζα: Τουλάχιστον 46.899 Παλαιστίνιοι νεκροί και 110.725 τραυματίες από την 7η Οκτωβρίου του 2023