Το παιδικό παραμύθι «Η ευκαιρία που δεν χάθηκε», αποτελεί την πρώτη ερασιτεχνική προσπάθεια των μελών του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής της Μονάδας για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ.
Οι συγγραφείς του παραμυθιού είναι οι θεραπευόμενοι της Μονάδας που συμμετείχαν στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής και η προσπάθεια να το γράψουν, αλλά και τελικά αυτό να γίνει ένα παραμύθι που μπορεί να φτάσει στα χέρια κάθε ανθρώπου, αποτέλεσε μέρος της θεραπείας τους στέλνοντας το μήνυμα ότι αν θες και αν προσπαθείς, η ευκαιρία όντως μπορεί και να μη χαθεί.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινωνιολόγος MSc-Θεραπευτικό προσωπικό της μονάδας και συντονιστής του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, Χρήστος Θεοδωρόπουλος ανέφερε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας των ωφελούμενων, είναι το κέντρο ημέρας που αποτελεί μια εντατικού τύπου θεραπεία, όπου οι ωφελούμενοι καθημερινά εκπαιδεύονται σε δεξιότητες αυτοφροντίδας, αναπτύσσοντας κοινωνικές δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή τους σε διάφορες δραστηριότητες καλλιτεχνικές, ψυχαγωγικές, δημιουργικές.
«Κάποια στιγμή, που συζητούσαμε για το τι κάνουν στον ελεύθερο τους χρόνο, κάποιοι ανέφεραν ότι γράφουν ποιήματα, κάποιοι άλλοι μικρά διηγήματα και κάποιοι άλλοι στίχους. Στόχος του κέντρου ημέρας είναι η αξιοποίηση των ιδεών των θεραπευομένων μας. Έτσι λοιπόν, με αφορμή αυτή τη συζήτηση, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής» ανέφερε ο κ. Θεοδωρόπουλος, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα δημιουργήθηκε ένας πυρήνας έξι ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, οι οποίοι έγραψαν αυτό το παραμύθι, μέσα από το οποίο θέλησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα για τα προβλήματα που βιώνουν λόγω του διπλού στίγματος, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αναδείξουν τις συνέπειες αυτής της κατάστασης μέσα από τις αλληλεπιδράσεις των ηρώων της ιστορίας τους. Το παραμύθι εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2023 από το ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και διατίθεται δωρεάν και ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ στο link : https://www.kethea.gr/nea/ena-paramythi-apo- kethea-ariadni/
«Μέσα από το παραμύθι, μας προσφέρουν χρήσιμα διδάγματα τα οποία μπορούν να συμβάλλον στην αλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντι στο στίγμα και την περιθωριοποίηση» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «Η ευκαιρία που δεν χάθηκε» δεν είναι απλά μία γλυκιά περιπέτεια που έζησαν οι πρωταγωνιστές στη χώρα της φαντασίας, αλλά αποτελεί ένα μάθημα ζωής για όλους όσοι, διαβάζοντας το, νιώσουν έστω και για μία στιγμούλα ότι έχουν υπάρξει στη θέση του λύκου, του λαγού, της χελώνας ή της βασίλισσας, καθώς η ευκαιρία δεν χάθηκε αυτή τη φορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν μια εύκολη υπόθεση».
Οι συγγραφείς του παραμυθιού το οποίο εικονογράφησε εθελοντικά η γραφίστρια Πέπη Βαρκαράκη, προσπάθησαν το παραμύθι «να μιλήσει για την ευκαιρία στη ζωή, στην αλλαγή, στην αγάπη αλλά και στη συντροφικότητα εκείνων που κινδυνεύουν από το στίγμα και την προκατάληψη». «Αυτούς τους εχθρούς μπόρεσαν να νικήσουν οι πρωταγωνιστές μας, αφού βέβαια πρώτα τους έλαχε να βιώσουν όλων των λογιών τα συναισθήματα: φόβο, θυμό, ντροπή, απογοήτευση, χαρά αγάπη, έκπληξη» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος, λέγοντας ότι «οι θεραπευόμενοι που συμμετείχαν στη συγγραφή του παραμυθιού, αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, καθώς ενισχύθηκαν γνωστικές λειτουργίες τους όπως η μνήμη, η αντίληψη, η σκέψη και η συνείδηση, που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της εξάρτησης και των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου» όπως επίσης «τονώθηκε η κοινωνικότητα και η συνεργασία τους, καθώς η ομαδική δουλειά ήταν προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το παραμύθι».
«Επίσης, έτσι όπως εξελίσσεται η πλοκή του παραμυθιού, προκύπτουν διάφορα προβλήματα στους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν. Οι συγγραφείς λοιπόν, παίρνοντας μολύβι και χαρτί, προσπάθησαν να βοηθήσουν τους ήρωες τους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, και με αυτό τον τρόπο απόκτησαν μία μεθοδολογία σκέψης και για τα δικά τους προβλήματα. Τέλος, μέσα από τη διαδικασία του παραμυθιού, ενισχύθηκε το αίσθημα της αυτοαποτελεσματικότητας, διότι ξεκίνησαν ένα έργο που τελικά ολοκλήρωσαν, γεγονός που συνέβαλε στην αυτοεκτίμηση τους» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοινωνιολόγος της μονάδας κ. Θεοδωρόπουλος καταλήγοντας ότι το παραμύθι απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως οι εξαρτήσεις και η ψυχική νόσος, ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην καλλιέργεια των αξιών της αποδοχής, της συμπερίληψης και του σεβασμού στο διαφορετικό.
Η μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ απευθύνεται σε άτομα με διπλή διάγνωση δηλαδή στη συνύπαρξη ψυχικής νόσου και εξάρτησης. Στόχος της Μονάδας για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα, ως ένα ανοιχτό πλαίσιο υποστήριξης (εξωτερικής παρακολούθησης), είναι η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες αυτού του πληθυσμού, που προκύπτουν από τη συνύπαρξη εξάρτησης και ψυχικής νόσου. Η λειτουργία της Μονάδας στηρίζεται στο ολιστικό μοντέλο θεραπείας των ατόμων με ψυχιατρική συννοσηρότητα, παρέχοντας δηλαδή υπηρεσίες τόσο για την εξάρτηση, όσο και την ψυχική διαταραχή, ενταγμένες σε ένα ενιαίο θεραπευτικό πλαίσιο.
Η Μονάδα απευθύνεται σε ανθρώπους από τον νομό Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες ή και άλλες εξαρτήσεις (τζόγος, διαδίκτυο), με την ταυτόχρονη συνύπαρξη ψυχικής νόσου. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται στην Μονάδα είναι δωρεάν, η συμμετοχή των μελών στο πρόγραμμα είναι εθελοντική, ενώ δεν χορηγούνται στα μέλη υποκατάστατα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.
Η διεπιστημονική ομάδα αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνιολόγο, κοινωνικό λειτουργό, ειδικό θεραπευτή και διοικητικό υπάλληλο. Αποτελεί πράξη ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Πηγή: ΑΠΕ