Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας, Κάρστεν Μπρόιερ, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο εντός 5-8 ετών.
Όπως είπε, η προετοιμασία για πόλεμο είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά δεν έχουμε άπειρο χρόνο στη διάθεση μας. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι της προετοιμασίας για πόλεμο, όπως η διάθεση επαρκούς προσωπικού, το σύγχρονο υλικό και η αλλαγή νοοτροπίας, δηλαδή η ψυχολογική προετοιμασίας της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξε απειλή για έναν πιθανό πόλεμο από το εξωτερικό.
»Όταν παρακολουθώ τα αναλυτικά στοιχεία και βλέπω την πιθανότητα μιας στρατιωτικής απειλής που προέρχεται από τη Ρωσία, για εμάς σημαίνει πέντε έως οκτώ χρόνια να προετοιμαστούμε.
»Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει πόλεμος. Αλλά είναι δυνατό.
»Και επειδή είμαι στρατιωτικός, λέω: σε πέντε χρόνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο», είπε ο Μπρόιερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαχητική ικανότητα είναι πολλά περισσότερα από την ετοιμότητα του προσωπικού και των υλικών, αφορά και τις απαραίτητες αλλαγές νοοτροπίας.
Απαιτείται αλλαγή σκέψης τόσο στην κοινωνία όσο και κυρίως στην Μπούντεσβερ.
Ο στρατιωτικός ηγέτης χαρακτήρισε σημαντική την αποτροπή, δηλαδή την ικανότητα να μπορεί να αμυνθεί κανείς ώστε να κάνει τον κίνδυνο επίθεσης τόσο υψηλό ώστε ο εχθρός να επιλέξει να μην την εξαπολύσει.
Μιλώντας για την προθυμία του Πούτιν να μην περιοριστεί στην Ουκρανία, ο Μπρόιερ το χαρακτήρισε «πρόθεση» του Ρώσου προέδρου.
«Αυτό το αναγνωρίζω στον Πούτιν από όσα έγραψε και είπε, και από τις ενέργειές του στην Ουκρανία.
»Και επίσης από το στρατιωτικό δυναμικό.
»Είδαμε ότι στη Ρωσία η Δούμα αποφάσισε να στραφεί σε μια στρατιωτική οικονομία. Άρα το δυναμικό αυτή τη στιγμή αυξάνεται», είπε ο στρατηγός.
Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, σημείωσε ο αρχηγός των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει στοιχεία μάχης φθοράς και η περαιτέρω ανάπτυξή του θα εξαρτηθεί, κατά την εκτίμησή του, πρώτα από όλα από το πόσα αποθέματα ανθρώπων και εξοπλισμού θα έχει ο Πούτιν για τη συνέχισή του.
Σε ό,τι αφορά τη βοήθεια της Δύσης και συγκεκριμένα της Γερμανίας στην Ουκρανία, ο Μπρόιερ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία πραγματικά «φτάνει στα άκρα» των δυνατοτήτων της όσον αφορά την υποστήριξη με υλικά και εκπαίδευση.
«Ο περιορισμός μας οφείλεται τι έχουμε διαθέσιμο και τι μπορεί να κατασκευαστεί και να παραδοθεί από τη βιομηχανία.
»Με υψηλότερη βιομηχανική ικανότητα, η Ουκρανία θα μπορούσε να λάβει περισσότερη υποστήριξη», σημείωσε ο Μπρόιερ.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Γερμανία αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και δημιούργησε ταμείο € 100 δισεκατομμυρίων για την αγορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της.
Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους λέει μάλιστα πώς σε «πέντε με οκτώ χρόνια» θα μπορούσε να είναι πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Στις νέες κατευθυντήριες γραμμές αμυντικής πολιτικής που παρουσίασαν τον περασμένο Νοέμβριο ο Πιστόριους και ο στρατηγός Μπρόιερ, το λένε ξεκάθαρα: «Η Γερμανία πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αποτροπής και της συλλογικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός μας, αλλά και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τον κόσμο, περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε αυτήν την ευθύνη».
Παραγωγή «μεγάλης κλίμακας» πυρομαχικών στην Ευρώπη θέλει ο Σολτς
«Σήμα» στην αμυντική βιομηχανία; Καθώς η Ευρώπη δυσκολεύεται να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά, ο γερμανικός κολοσσός Rheinmetall επενδύει μακροπρόθεσμα, οικοδομώντας νέα μονάδα παραγωγής οβίδων για το πυροβολικό, με φιλοδοξία να δεκαπλασιάσει την παραγωγή.
Στο μεγαλύτερο συγκρότημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, στην Ούντερλις, στη βόρεια Γερμανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τοποθέτησε χθες Δευτέρα τον θεμέλιο λίθο της μελλοντικής μονάδας.
Σχεδιασμός
Από το 2025, αναμένεται να παράγει πυρομαχικά για πυροβόλα 155 χιλιοστών· σκοπός είναι προοδευτικά να φθάσει τις 200.000 οβίδες τον χρόνο.
Πρόκειται, σύμφωνα με τον καγκελάριο, για «σινιάλο» προς τους Ευρωπαίους, που καλούνται να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανική βάση της γηραιάς ηπείρου, δίνοντας έμφαση σε ομαδοποιημένες παραγγελίες, ιδίως τις μακροπρόθεσμες.
«Πρέπει (…) να στραφούμε στην παραγωγή όπλων σε μεγάλη κλίμακα», επέμεινε ο κ. Σολτς.
Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν για να παραδοθούν όπλα από τις χώρες της ΕΕ στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της ο στρατός της Ρωσίας, τα κράτη μέλη απέχουν ακόμη πολύ από το να φθάσουν σε παραγωγικό δυναμικό επαρκές για να την υποστηρίξουν σε βάθος χρόνου και να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους.
Πρόκειται για «επείγουσα ανάγκη. Καθώς όσο σκληρή κι αν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν ζούμε σε καιρό ειρήνης», υπογράμμισε ο καγκελάριος Σολτς, που κατήγγειλε για ακόμη μια φορά τις κατ’ αυτόν «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τις «μείζονα απειλή».
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, «όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να καταφέρνει να αποτρέπει δυνητικούς επιτιθέμενους», έκρινε ο καγκελάριος.
Για αυτό πρέπει να υπάρξει «στενότερη» βιομηχανική συνεργασία των 27, συνέχισε.
«Η ισχυρή άμυνα απαιτεί συμπαγή βιομηχανική βάση. Αυτό θα γίνει αν εμείς, οι Ευρωπαίοι, ενοποιήσουμε τις παραγγελίες μας, αν ενοποιήσουμε τα μέσα μας και δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια».
Για πολύ καιρό, η Γερμανία ήταν παράδειγμα προς αποφυγή, αναγνώρισε ο κ. Σολτς, καθώς η πολιτική της ως προς τους εξοπλισμούς γινόταν «ως εάν να επρόκειτο για την αγορά αυτοκινήτου», ενώ η αμυντική βιομηχανία έχει ανάγκη μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για να επενδύσει σε νέες παραγωγικές δυνατότητες.
«Άμα θέλω να αγοράζω ένα Γκολφ κάθε δυο ή τρία χρόνια, ξέρω πως θα υπάρχει στοκ», είπε αναφερόμενος στο δημοφιλές χάτσμπακ της Φολκσβάγκεν, συνεχίζοντας την παρομοίωση με το αυτοκίνητο. Αλλά «άρματα μάχης, οβιδοβόλα, ελικόπτερα και αεροπορικά ή αντιαεροπορικά συστήματα δεν τα βρίσκεις στα ράφια» και χρειάζονται εγγυημένες παραγγελίες από τα κράτη.
Η Ράινμεταλ θέλει να παράγει στο σύνολο των μονάχων της στην Ευρώπη ως και 700.000 οβίδες για το πυροβολικό σε ετήσια βάση από το 2025, από 400 ως 500.000 φέτος. Πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η παραγωγή της δεν ανερχόταν παρά σε 70.000 σε ετήσια βάση.
Ως και 3 εκατομμύρια οβίδες
Ο μεγαλύτερος γερμανικός όμιλος αμυντικού εξοπλισμού «διαθέτει ήδη δυναμικότητα υψηλότερη από αυτή των ΗΠΑ» όσον αφορά την παραγωγή οβίδων 155 χιλιοστών, διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Άρμιν Πάπεργκερ.
Στο μέλλον, «οι ΗΠΑ θέλουν να παράγουν 1 εκατομμύριο οβίδες τον χρόνο και η Ευρώπη δυο ως τρία εκατομμύρια, χάρη στην ενότητα των ευρωπαίων εταίρων», πρόσθεσε.
Στα τέλη Μαρτίου, οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να παραδώσουν παρά περίπου τις μισές από τις 1 εκατ. οβίδες που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία πέρυσι.
Το συγκρότημα της Ράινμεταλ στην Ούντερλις παράγει ήδη οβίδες 120 χιλιοστών, προοριζόμενες για τα Leopard 2, τα άρματα μάχης που χρησιμοποιούνται στα μέτωπα στην Ουκρανία. Από τα 60.000 κομμάτια τον χρόνο πριν από το 2022, η παραγωγή τους πλέον ανέρχεται σε 240.000.
Καθώς ρίχνουν χιλιάδες φορές καθημερινά, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πολύ υψηλές και επείγουσες ανάγκες για πυρομαχικά ώστε να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή, τονίζουν ειδικοί.
Οι στρατοί των ευρωπαϊκών χωρών καλούνται εξάλλου να αναπληρώσουν τις δικές τους ελλείψεις. Έπειτα από χρόνια υποεπενδύσεων ή αποεπενδύσεων, τα στοκ του γερμανικού στρατού είναι σχεδόν άδεια. Για να καλυφθούν οι ανάγκες του για πυρομαχικά, θα χρειαστεί δαπάνη περίπου 40 δισεκ. ευρώ, εκτιμά η Ράινμεταλ.
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα παρότρυνε να δημιουργηθεί αληθινή «ενιαία αγορά» στο πεδίο της Άμυνας στην ΕΕ. Οι 27 όμως απέχουν ακόμα πολύ.