Είναι γεγονός ότι οι δύο τελευταίες ελαιοκομικές περίοδοι διαφοροποιούνται από τις προηγούμενες και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το προϊόν.
Της Στέλλας Θεοδοσίου*
Στην Ελλάδα δεν έχουμε τα επίπεδα παραγωγής που είχαμε κατά την προηγούμενη περίοδο (350.000 τον.) καθώς η ελαιοκαλλιέργεια αντιμετώπισε δύσκολες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα να μην αποδώσουν. Η παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου δύσκολα θα ξεπεράσει τους 120.000τον – 130.000τον., ταυτόχρονα και η συνολική παραγωγή της ΕΕ το 2023/24 αναμένεται 30% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η πτωτική τάση της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου είναι και ο λόγος της ανοδικής τάσης της τιμής του ελαιολάδου.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου παρακολουθεί τις εξελίξεις καθημερινά στον ελαιοκομικό τομέα καθώς το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για κανέναν κρίκο της ελαιοπαραγωγικής αλυσίδας, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος διαταραχής στην αγορά του προϊόντος.
Εκφράζουμε την ανησυχία, γιατί οι συνθήκες ευνοούν προσπάθειες υποβάθμισης της ανώτερης ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου μέσα από πρακτικές παραπλάνησης και νοθείας, πλήττοντας την εικόνα του προϊόντος. Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται, ότι το πραγματικό σε έκταση και βάθος πρόβλημα του ελληνικού ελαιολάδου συνεχίζει να βρίσκεται στο ανώνυμο χύμα ελαιόλαδο, το οποίο διακινείται στα γνωστά 17κιλα δοχεία. Έχει αποδειχθεί από σειρά ερευνών, 6 στις 10 περιπτώσεις χύμα ελαιολάδου βρίσκονται εκτός των προδιαγραφών της Ελληνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας.
Ο Ελεγκτικός μηχανισμός καταβάλει προσπάθειες ωστόσο οι συνθήκες ευνοούν φαινόμενα παραπλάνησης και νοθείας. Για την ασφάλεια του Καταναλωτή και την πορεία του Εθνικού μας προϊόντος είναι επιβεβλημένεςουσιαστικές και συντονισμένες παρεμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των αρμοδίων υπηρεσιών ελέγχου για την αποτελεσματική εφαρμογή της Νομοθεσίας, που απαγορεύει την διακίνηση ανώνυμου χύμα ελαιολάδου. Η νομιμότητα, ομαλοποίηση και η σταθερότητα είναι οι βασικοί κανόνες λειτουργίας της αγοράς που πρέπει να τηρούνται προκειμένου οι καταναλωτές να είναι ασφαλείς και να συνεχίσουν να εμπιστεύονται για την διατροφή τους ένα τόσο μοναδικά ωφέλιμο προϊόν, όπως είναι, το ελαιόλαδο.
Ο Καταναλωτής από την πλευρά του χρειάζεται να είναι ενημερωμένος και ιδιαίτερα προσεκτικός. Για την επίσημη ενημέρωσή του μπορεί να ανατρέξει και στην επίσημη σελίδα του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων https://www.efet.gr/index.php/el/enimerosi/anakoinoseis-ekdiloseis/anakoinoseis-cat/item/5089-elaiolado-mythoi-kai-alitheies
Συμβουλεύουμε το καταναλωτικό κοινό:
– να επιλέγει και να αγοράζει επώνυμο και τυποποιημένο ελαιόλαδο από τα επίσημα κανάλια διακίνησης του προϊόντος, δηλαδή από τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων ή επώνυμο προϊόν από αναγνωρισμένα τυποποιητήρια ελαιολάδου https://www.minagric.gr/for-farmer-2/egkatastaseis/egkatastaseis καθώς έχει παρατηρηθεί τελευταία, η διακίνηση συσκευασιών ελαιολάδου από μη αναγνωρισμένες τυποποιητικές μονάδες, με ή χωρίς το χαρακτηριστικό σήμα και αριθμό έγκρισης EL 40 …, που είναι κατά κανόνα νοθευμένα.
– να ελέγχει την ετικέτα καθώς κυκλοφορούν εισαγόμενα προϊόντα στο .. χρώμα του ελαιολάδου, που στην πραγματικότητα, είναι μίγματα με σπορέλαια ή και τεχνητές χρωστικές και φέρουν ονόματα όπως Σάλτσα για Σαλάτα με ελαιόλαδο ή Salad oil, και οι ετικέτες τους παραπέμπουν σε ελαιόλαδα!
Το ελαιόλαδο είναι ένα ευαίσθητο, φυσικό προϊόν με υψηλή θρεπτική και βιολογική αξία και είναι απαραίτητη η τήρηση αυξημένων γενικών και ειδικών κανόνων, στα διάφορα στάδια της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας του. Η τυποποίηση του ελαιολάδου, αποτελεί τον κύριο παράγοντα της εξασφάλισης των καταναλωτών, για τη γνησιότητα και την ποιότητα του προϊόντος.
Τα επώνυμα, τυποποιημένα ελαιόλαδα ελέγχονται αυστηρά και σταθερά από τους αρμόδιους φορείς. Οι έλεγχοι αυτοί αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για τους καταναλωτές και εγγυώνται την καθαρότητα του τελικού προϊόντος. Κατά την τυποποίηση αναγράφονται υποχρεωτικές ενδείξεις όπως η ημερομηνία λήξης αλλά και τα στοιχεία του τυποποιητή. Οι συσκευασίες που χρησιμοποιούνται έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια για την ποιοτική διασφάλιση του προϊόντος και είναι εφοδιασμένες με πώμα ασφαλείας για την αποφυγή νοθείας.
Το ελαιόλαδο, είναι συνώνυμο της ελληνικής παράδοσης, της ιστορίας και της διατροφής μας, αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιοτική και διαθρεπτική του υπεροχή και η τυποποίηση του ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι είναι η μόνη που εγγυάται την προστασία των καταναλωτών και έχει επικυρωθεί με τη δημοσίευση του Κανονισμού 2022/2104 για τις προδιαγραφές εμπορίας ελαιολάδου.
*αναπληρώτρια διευθύντρια του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.)