Η ελληνική οικονομία και ο εγχώριος ενεργειακός τομέας έχουν πραγματοποιήσει παράλληλα άλματα τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθόλου τυχαίο δεν είναι, αφού το ενεργειακό επιχειρείν χρειάζεται στιβαρές βάσεις για να αναπτυχθεί, τις οποίες και βρήκε σε όρους χρηματοδότησης, μείωσης του πιστωτικού ρίσκου και εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών εν γένει.
Της Αλεξάνδρας Σδούκου, Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Οι ενεργειακοί μας όμιλοι βρίσκονται πλέον καθ’ οδόν για την ενεργειακή μετάβαση με τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα, την αποθήκευση, την εξοικονόμηση, την ηλεκτροκίνηση και τα πράσινα καύσιμα. Ανοίγονται παράλληλα στο εξωτερικό βοηθώντας να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος.
Καθώς αφήνουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια της ενεργειακής κρίσης, ζητούμενο είναι στο εξής πως η Πολιτεία και ο κλάδος θα προσφέρουν ένα χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στις επιχειρήσεις της χώρας μας. Να δούμε πως θα μπορέσουμε να μετατρέψουμε αυτή την ενεργειακή πρόοδο σε απτό οικονομικό όφελος.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν σημαντικές θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα που μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε δραματικά και δείχνει να παγιώνεται σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που ρίχνει και τις αντίστοιχες στη χονδρική του ηλεκτρισμού. Ως εκ τούτου, οι προμηθευτές ρεύματος μπορούν να μετακυλίσουν τις μειώσεις στους τελικούς καταναλωτές.
- Το ΥΠΕΝ, όμως, δεν στάθηκε μόνο εκεί, αλλά προχώρησε με μια μεγάλη μεταρρύθμιση της λιανικής, εισάγοντας τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος.
Στόχος μας ήταν να δώσουμε τέλος στην ασάφεια που επικρατούσε με τα 130 διαφορετικά τιμολόγια και να τα ομαδοποιήσουμε, ενώ με τη θέσπιση του Ειδικού Τιμολογίου (πράσινο) δώσαμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να συγκρίνει εύκολα και άμεσα ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος, καθώς επίσης να γνωρίζει το ποσό που πληρώνει κάθε μήνα για τις χρεώσεις προμήθειας στο λογαριασμό του.
Αποτέλεσμα της παραπάνω μεταρρύθμισης ήταν ότι τονώθηκε έντονα ο ανταγωνισμός, πράγμα που λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή. Αυτό το είδαμε ήδη στην πράξη τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο που τα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια υποχώρησαν αισθητά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη επιδοτήσεων. Ενδεικτικό είναι ότι το Ειδικό Τιμολόγιο για τις επαγγελματικές παροχές ξεκινά από το επίπεδο των 12,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που προσεγγίζει τιμές προ ενεργειακής κρίσης.
- Θεωρούμε ότι ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί και στο εξής, παράγοντας το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες της χώρας μας.
Ταυτόχρονα, στη σύγχρονη αγορά μια επιχείρηση μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να μειώσει το ενεργειακό της κόστος. Επενδύοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα μέσω των προγραμμάτων Εξοικονομώ, θα απολαύσει μακροχρόνια χαμηλότερο κόστος, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εκμετάλλευσης σύγχρονου εξοπλισμού, όπως φωτοβολταϊκά στέγης και αντλίες θερμότητας.
- Οι παραπάνω επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν και τις επιδόσεις τους σε όρους ESG, δηλαδή στην αειφορία, την κοινωνική ευθύνη και τη διακυβέρνηση, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων όρων χρηματοδότησης και ανάπτυξης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, το ΥΠΕΝ στέλνει το μήνυμα ότι στη σύγχρονη αγορά υπάρχουν αρκετές προκλήσεις, αλλά και άφθονες ευκαιρίες που μπορεί να εκμεταλλευτεί μια δραστήρια επιχείρηση. Παράλληλα εργαζόμαστε με σκοπό να διευκολύνουμε και να βοηθήσουμε τον επαγγελματία ώστε να μην έχει απέναντι του ένα κράτος που θα αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση του επιχειρείν αλλά αντιθέτως ένα κράτος που θα λειτουργεί ως παράγοντας στήριξης και ενθάρρυνσής του.
Καλούμαστε όλοι μαζί να εκμεταλλευτούμε το νέο αναπτυξιακό παράθυρο που έχει ανοίξει για την Ελλάδα, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα, την αειφορία και την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι με την κατάλληλη νοοτροπία που ήδη διαμορφώνεται θα μπορέσουμε να το πετύχουμε.