«Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χώρα που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφύλων» (πράγμα που δεν αληθεύει καθώς η Εσθονία ήταν η πρώτη), είναι το κεντρικό θέμα στον Guardian μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ και άλλα διεθνή μέσα φαίνεται να έχουν ρίξει όλα τους τα φώτα στην Ελλάδα και το ιστορικό αυτό βήμα για τα δικαιώματα.
“Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποίησε τον πολιτικό γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, παρά την αντίθεση των εκκλησιαστικών αξιωματούχων.
Ο νέος νόμος αναγνωρίζει τα γονικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά δεν θα επιτρέπει ι στους ομοφυλόφιλους να αποκτήσουν βιολογικά παιδιά μέσω παρένθετων μητέρων στην Ελλάδα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι ενώ οι περισσότεροι Έλληνες συμφωνούν με τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, απορρίπτουν την επέκταση της γονικής μέριμνας μέσω παρένθετης μητρότητας σε ζευγάρια ανδρών.
Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου επιτρέπεται στην Ελλάδα από το 2015. Αλλά αυτό παρείχε νόμιμη κηδεμονία μόνο στους βιολογικούς γονείς των παιδιών στις εν λόγω σχέσεις, με αποτέλσσμα να υπάρχει νομικό κενό για τα δικαιώματα των συντρόφων τους.
Η κύρια αντίθεση στο νέο νομοσχέδιο προέρχεται από την παραδοσιακή Εκκλησία της Ελλάδος – η οποία επίσης αποδοκιμάζει πολιτικό γάμο και στους ετερόφυλους”.
«Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο νέος νόμος “θα καταργήσει με τόλμη μια σοβαρή ανισότητα”», τονίζει το CNN. «Όμως η νομοθεσία έχει διχάσει τη χώρα, με τη σφοδρή αντίσταση να ηγείται της πανίσχυρης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», προσθέτει.
Η Le Monde, η Deutsche Welle το CNN και πολλά ακόμα ξένα μέσα μιλούν για την νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων στην Ελλάδα, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση ενόψει της σφοδρής αντίθεσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η Ελλάδα ήταν ένα από τα 12 κράτη – μέλη της Ε.Ε., στα οποία δεν υπήρχε η δυνατότητα για πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, με πολλές εσωκομματικές εντάσεις, το νομοσχέδιο απέσπασε 176 «ναι» και 76 «οχι». 46 ήταν οι αποχές. Έτσι μετά την ψηφοφορία η χώρα μας έγινε το 16ο μέλος της Ε.Ε. με νομοθετημένη ισότητα στον γάμο.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο
«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του.
Και συνεχίζει: «Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες».
Τα «όχι» και τα «απών» της ΝΔ
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πρόκειται για τους:
Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία.
Πρόκειται για τους: Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Άγγελο Συρίγο.
Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.
Οι εκτός γραμμής στον ΣΥΡΙΖΑ
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε χθες σε πάρτι νυχτερινού κέντρου όπου εορτάστηκε η καθιέρωση της ισότητας στο γάμο αλλά προτίμησε να μην απαντήσει σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη διαφοροποίηση του κ. Πολάκη. «Συνέχεια για αυτό θα με ρωτάτε;» δήλωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε άλλο χρόνο. Ανέφερε, πάντως, ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε, ενώ χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα περνούσε.
Σκληρή κριτική στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απείχαν άσκησε εντωμεταξύ η πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Ελεφάντη. «Για την ιστορία, όσοι απείχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, από νομοσχέδιο που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα δεν νοείται να συνεχίσουν να είναι βουλευτές του» τόνισε σε ανάρτησή της καλώντας ουσιαστικά τον κ. Κασσελάκη να διαγράψει τους διαφωνούντες.
Οι απουσίες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά
Πολύ μεγαλύτερο ρήγμα καταγράφηκε, όμως, στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αφού το νομοσχέδιο δεν ψήφισαν 11 από τους 32 βουλευτές δηλαδή ένας στους τρείς. Ποσοστό αντίστοιχο με τις ευρύτατες απώλειες στην ΚΟ της ΝΔ, όπου δεν ψήφισαν 51 στους 158 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δεν στήριξαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία είναι οι Ευαγγελία Λιακούλη, Ανδρέας Πουλάς, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Χριστίνα Σταρακά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Μπουρχάν Μπαράν, Απόστολος Πάνας και Τάσος Νικολαΐδης οι οποίοι απείχαν όλοι από τη χθεσινή ψηφοφορία.
Το κύμα διαρροών στην πράσινη ΚΟ στηλίτευσε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας επισημαίνοντας ότι η στάση των διαφωνούντων δεν τιμά την ιστορία του κόμματος. «Ένα μέρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία. Για το κόμμα που συγκρούστηκε με όλους (από τα προικοσύμφωνα μέχρι το θρήσκευμα στις ταυτότητες), φέρνοντας επανάστατικες αλλαγές στην κοινωνία, το σημερινό δεν είναι μόνο ντροπή για τους απέχοντες. Μας θίγει όλους» ανέφερε σε ανάρτησή του.
Δύο διαρροές στη Νέα Αριστερά
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο δεν ψήφισαν και οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, Χουσεΐν Ζεΐμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ που απείχαν από την ψηφοφορία. Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες αφού η Νέα Αριστερά δεν είχε θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Οι ανεξάρτητοι
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
- ΗΠΑ: Πάνω από 5.000 αναφορές για «άγνωστης προέλευσης» drones σε 6 πολιτείες
- Συνεχίζεται η έκθεση-αφιέρωμα «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» στην Πινακοθήκη Γκίκα
- Έναρξη προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη
- Εκτέλεση Προϋπολογισμού Ιανουάριος – Νοέμβριος: Στα 12,012 δισ ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
- Γιορτή των Κορυφαίων: Για τρίτη σερί χρονιά κορυφαίος αθλητής ο Τεντόγλου