Σάλο έχει προκαλέσει η επιλογή της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου να παραχωρήσει χώρους του μουσείου και, δη, τον χώρο όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τη διεξαγωγή επίδειξης μόδας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, η επίδειξη μόδας διοργανώθηκε από τον Τούρκο σεδιαστή, Ερντέμ Μοραλίογλου στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το εν λόγω περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της Λίνας Μενδώνη
«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία. Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως».
Να θυμίσουμε πως η Λίνα Μενδώνη δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα στο να μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο της χώρας, σε πασαρέλα για γνωστό οίκο μόδας. Η υπουργός Πολιτισμού, μιλώντας στον Alpha το 2021, υποστήριζε ότι δεν έχει λάβει ακόμη κάποιο επίσημο αίτημα σχετικά, αλλά δεν έβρισκε κακή την ιδέα.
Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και προσωπικά η δική της, η Λίνα Μενδώνη ήταν ξεκάθαρη. «Με φόντο την Ακρόπολη γιατί όχι; Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετά την πανδημία επανεκκινεί όλες τις δραστηριότητες και τον τουρισμό. Όπως αντιλαμβάνεστε μια τέτοια κολεξιόν θα έχει πολύ μεγάλη προβολή για την Ελλάδα. Επομένως, υπό προϋποθέσεις και με φόντο την Ακρόπολη (και δεν επαναλαμβάνω τυχαία το “με φόντο”) θα μπορούσε να γίνει. Άλλωστε φόντο προς την Ακρόπολη έχεις από διάφορα σημεία» είπε.
Η υπουργός Πολιτισμού άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο η επίδειξη μόδας να γίνει εντός της Ακρόπολης. «Δεν θέλω να προκαταβάλλω κανέναν. Ούτε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο. Εφόσον κατατεθεί η πρότασή τους, όπου θα αναπτυχθεί όλο το πλάνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου θα εισηγηθούν στο Συμβούλιο που θα γνωμοδοτήσει. Πάντως δεν είναι κακό. Αυτού του είδους η προβολή για την Ελλάδα. Πέρυσι για παράδειγμα είχε γίνει αντίστοιχη επίδειξη στο Σούνιο. Νομίζω ότι μόνο θετική προβολή για την Αθήνα και την Ελλάδα υπήρξε…».
Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η επιλογή της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου να παραχωρήσει χώρους του μουσείου και, δη, τον χώρο όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τη διεξαγωγή επίδειξης μόδας.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσω δήλωσης της Τομεάρχη Πολιτισμού, Κυριακής Μάλαμα, ζητά την οικουμενική καταδίκη του γεγονότος, ενώ άσκησε και κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή παλαιότερη επίδειξη μόδας του οίκου Dior που είχε πραγματοποιηθεί στην Ακρόπολη.
Αναλυτικά η δήλωση της Κυριακής Μάλαμα
«Η επίδειξη μόδας σε πασαρέλα στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο καταδεικνύει την ανευθυνότητα και σε συνδυασμό με την υπόθεση των κλοπών από τις αποθήκες του φανερώνει το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουν οι ελληνικές αρχαιότητες στο συγκεκριμένο χώρο. Η επιστροφή τους άνευ όρων κι ανταλλάγματος στον φυσικό τους τόπο είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη αρχή, απαράγραπτη και ζητούμε από τους θεσμούς της χώρας την δυναμική κι άνευ αστερίσκων δράση.
Επαναλαμβάνουμε στο πλαίσιο αυτό την ερώτηση που έχουμε απευθύνει πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα στην Υπουργό Πολιτισμού : τι ακριβώς συζητά και με ποιον στη Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα; Επίσης, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση με “φόντο” τις αρχαιότητες, δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τι δήλωνε η κυρία Μενδώνη όταν είχε επιτρέψει την φωτογράφιση του οίκου Dior στην Ακρόπολη κι αλλού. Έλεγε τότε η κυρία Υπουργός ότι το “event” εκφράζει “μια σύγχρονη, δημιουργική, εξωστρεφή Ελλάδα η οποία, χωρίς συμπλέγματα και εκπτώσεις, διεκδικεί τη θέση που της ανήκει στο διεθνές περιβάλλον”. Αν τις συγκεκριμένες δηλώσεις τις επικαλεστούν τώρα από το Βρετανικό Μουσείου τι θα μας απαντήσει η κυρία Μενδώνη;»