Συνομιλώντας με τον γνωστό Κέβιν Φέδερστοουν* στην εκδήλωση του LSE για το μέλλον της κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε υποδόρια στην επόμενη φάση απομάκρυνσης του κόμματος από αυτό που ονομάζουν ορισμένοι “κληρονομιά ή μοντέλο Τσίπρα”. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση του περιβόητου ερωτηματολογίου μέσω της πλατφόρμας του isyriza που κατέλαβε εξ απήνης τα κορυφαία στελέχη, ακόμα και τους υποστηρικτές του, που αντέδρασαν κατηγορώντας τον για “αντικαταστατική” λειτουργία.
Έχουν ενδιαφέρον αρκετά από όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης σε αυτή την συνομιλία με τον διάσημο συγγραφέα και αναλυτή:
–Επικαλέστηκε (άγνωστη) συνομιλία του με τον ιστορικό ηγέτη του κόμματος στο διάστημα πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αναφέρει, μάλιστα, πως όπως ο ίδιος εξήγαγε ως συμπέρασμα, κανείς δεν πίεσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.
“Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες και δύο είναι οι επιλογές: Είτε καινούργια ηγεσία ή μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα. Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι θέλαμε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όμως να κάνει πίσω με ένα πολύ έντιμο τρόπο”.
Η “αποκάλυψη” καταρρίπτει την παραφιλολοφία την περίοδο της εσωκομματικής εκλογής και τα σχετικά δημοσιεύματα περί …sms της Έφης Αχτσιόγλου που άσκησαν σχετική πίεση (ακόμα και για εκβιασμούς μιλούσαν κάποιοι) για παραίτηση Τσίπρα. Αυτό το “αφήγημα” του σοσιαλμιντιακού “στρατού” των υποστηρικτών του, το κατέρριψε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης!
–Είπε “αν η δομή του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει σωστά, δεν θα έπρεπε να ήμουν εγώ πρόεδρος”, περιέγραψε, δηλαδή, την εκλογή του περίπου ως ένα “πολιτικό ατύχημα” που οφείλεται στο ότι ο προκάτοχός του είχε δημιουργήσει ένα κόμμα χωρίς δομές! Παράλληλα, με αυτή την παραδοχή διαψεύδει εκείνους που διέδιδαν εκείνη την περίοδο ότι η υποψηφιότητά του αποτέλεσε “σχέδιο Τσίπρα”.
–Αναιρεί σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των κομματικών οργάνων θεωρώντας την ύπαρξή τους “βαρίδι” για τον δικό του πολιτικό σχεδιασμό. Είναι όμως αυτή η ίδια δομή που αξιοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στην διακυβέρνηση της χώρας, ακόμα δε και μετά την ήττα και την σταδιακή απαξίωση κατόρθωσε να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κόμμα εξουσίας, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
–Άλλαξε για ακόμα μία φορά τον στόχο του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Ξεκίνησε προ τριών μηνών λέγοντας πως ο πήχης είναι τουλάχιστον το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2023 (17,8%). Μετά είπε πως ο εκλογικός στόχος είναι να κερδίσει τη Ν.Δ και να είναι πρώτο κόμμα. Από το Λονδίνο, όμως, είπε πως θα κερδίσει οπωσδήποτε την δεύτερη θέση (έναντι του ΠΑΣΟΚ), αλλά και εάν χάσει ακόμα και με είκοσι μονάδες από τη Ν.Δ ο ίδιος δεν πρόκειται να αποχωρήσει. Οβιδιακές μεταμορφώσεις.
Μπορεί στην πρώτη συνεδρίαση της Π.Γ που συνεδρίασε μετά την παρέμβαση της Όλγας Γεροβασίλη (και του Αλέκου Φλαμπουράρη) -κάτι που γεννά εύλογα υποψίες για κίνηση Τσίπρα- να νίκησε στα σημεία, επειδή οι 17 που αντέδρασαν δεν συγκροτούν μέτωπο (πολλοί λένε ότι τον διέσωσε ο Νίκος Παππάς), ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όμως βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης. Ακόμα και στενοί υποστηρικτές του, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας διαπιστώνουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
“Ξέραμε εξ αρχής ότι είναι απρόβλεπτος και ανοργάνωτος, δεν είχαμε, όμως, ποτέ προβλέψει ότι θα κινείται εκτός κάθε πολιτικού πλαισίου σαν αυτοκράτορας”, έλεγε χαρακτηριστικά ένα από τα στελέχη που στάθηκαν δίπλα του από την πρώτη στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία.
Ένα είναι βέβαιο, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε για να μείνει. Και φαίνεται πως αργά αλλά σταθερά αποκαθηλώνει το “ιερό δισκοπότηρο” Τσίπρα. Οι φανατικοί υποστηρικτές του, σήμερα, εκδηλώνουν σοσιαλμιντιακή επίθεση κατά των κορυφαίων στελεχών που αποτέλεσαν την ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα και τους καλούν να… φύγουν. Το ερώτημα, πλέον, είναι εάν ο ιστορικός ηγέτης έχει πει την τελευταία λέξη του ή όχι…
Η ομιλία Κασσελάκη στο LSE/ Θέλω να δημιουργήσω ένα μονοπάτι για το ελληνικό όνειρο.
Ένα ισχυρό μονοπάτι για τους ανθρώπους της χώρας μας, ώστε να ευημερούν στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται να μεταναστεύσουν, είτε εκτός είτε εντός της χώρας τους, για να επιβιώσουν.
Σε τέσσερις πυλώνες θα δουλέψουμε για να το πετύχουμε:
Με μια ισχυρή εξωτερική πολιτική και Εθνική Άμυνα.
Δημιουργώντας μια σύγχρονη κοινωνία. Με ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Με συμπερίληψη και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία όλων των ανθρώπων, χωρίς αποκλεισμούς. Η σύγχρονη κοινωνία, είναι θέμα νοοτροπίας, είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού.
Με μια οικονομία που θα φέρει ανάπτυξη και κοινωνική κινητικότητα για τους ανθρώπους. Με κεφαλαιαγορές που θα λειτουργούν σωστά. Με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και απολαβές που επιτρέπουν την αποταμίευση. Με ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.
Με ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης του κράτους, με αρωγό την τεχνολογία, και όχι τεχνοφοβικό. Που δε θα συναλλάσσεται ο υπουργός κάτω από το τραπέζι και δε θα επεμβαίνει στη λειτουργία του κράτους. Με διαφανή διακυβέρνηση.
Αριστερά σημαίνει αλληλεγγύη, πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, κατάργηση κοινωνικών ανισοτήτων. Αριστερά σημαίνει να βοηθάς τους ανθρώπους χωρίς φωνή. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο, είναι τρόπος ζωής. Και ο ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που το 1/3 της κοινοβουλευτικής του ομάδας απείχε ή καταψήφισε την ισότητα στον γάμο για όλους – το απέδειξε. Στα ανθρώπινα δικαιώματα δε χωρούν αστερίσκοι και εκπτώσεις.
* Ο Kevin Featherstone είναι κάτοχος της έδρας σύγχρονων ελληνικών σπουδών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο London School of Economics and Political Science, όπου και διευθύνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory). Έχει γράψει εκτενώς για ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την πολιτική στην Ελλάδα. Αρθρογραφεί συχνά στην εφημερίδα Η Καθημερινή.