Αθλητισμός ή μάλλον ο πρωταθλητισμός είναι… ευλογία! Ειδικά στα δημοφιλή αθλήματα οι… υπεραθλητές έχουν τα πάντα. Δημοσιότητα, χρήματα, δόξα, αλλά αυτά πολλές φορές δεν είναι αρκετά.
Η δημοσιότητα προκαλεί πολλές φορές άγχος, πίεση, στρες. Εχουμε ακούσει πολλές φορές αθλητές να πέφτουν σε κατάθλιψη. Η ευλογία μετατρέπεται σε ένα δύσβατο μονοπάτι, που πρέπει να το διαβεί ο κάθε αθλητής μόνος του. Κι όταν δεν υπάρχει φως στο τούνελ, βρίσκεις πολλές φορές αλλού την λύση. Διάσημοι αθλητές μιλούν για την χρήση ψυχεδελικών στις διάφορες παθήσεις.
Ο Ντάνιελ Καρσίλο ήθελε δύο πράγματα στη ζωή: να παίζει χόκεϊ και να γίνει πατέρας.Ο Καναδός ξεκίνησε το πατινάζ στον πάγο σε ηλικία τριών ετών και ξεκίνησε στο επαγγελματικό χόκεϊ επί πάγου μόλις αποφοίτησε από το λύκειο. Στα 20 του είχε μπει στο NHL και την επόμενη δεκαετία θα έπαιζε για τους Philadelphia Flyers, τους New York Rangers και τους Los Angeles Kings.
Στα 30 του, ήταν δύο φορές νικητής του Stanley Cup με τους Chicago Blackhawks και, το 2015, είχε αποσυρθεί από το άθλημα, έτοιμος να απολαύσει τη σύνταξη με τη σύζυγό του και τα τρία παιδιά του, λέει. Στα 31 του είχε αυτοκτονικές τάσεις.
Μετά από επτά φορές που είχε διαγνωστεί με διάσειση, ο Καρσίλο είπε στο CNN ότι υπέφερε από συμπτώματα «όπως άνοια», μαζί με κατάθλιψη, άγχος και πονοκεφάλους, τόσο πολύ που ακόμη και μια μέρα έξω με τα παιδιά του ένιωθε βασανιστική.
«Αν ήθελαν να βγουν έξω μια πολύ ηλιόλουστη μέρα και δεν μπορούσα να βρω τα σκούρα γυαλιά μου για να μπλοκάρουν τον ήλιο… και έβγαινα έξω με το ζόρι… αυτό θα προκαλούσε πονοκέφαλο και πίεση στο κεφάλι μου», είπε ο Καρσίλο στο CNN Sport.
«Θα ήταν άθλιο… Τελικά, θα έμπαινα μέσα».
Ο Καρσίλο λέει ότι υπέφερε επίσης από αϋπνία και διαταραγμένο ύπνο και πήγαινε για ύπνο στις 4 ή 5 π.μ., προσπαθώντας να κοιμηθεί όσο περισσότερο μπορούσε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην είναι κοντά σε κανέναν ή στον ήλιο.
«Είναι ένα πολύ μοναχικό μέρος», λέει.
Ξόδεψε πάνω από 500.000 δολάρια σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και θεραπείες σε κέντρα αποκατάστασης εγκεφαλικών επεισοδίων, κέντρα εγκεφάλου και κέντρα διάσεισης, καθώς και σε ολιστικές θεραπείες και ανησυχούσε ότι ήταν «βάρος στις ζωές των ανθρώπων».
Στη συνέχεια, σε μια «τελευταία προσπάθεια» να ανακουφίσει τα συμπτώματά του, λέει ότι πήρε μια δόση ψιλοκυβίνης – το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό στα μαγικά μανιτάρια – στο Ντένβερ, το οποίο έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που αποποινικοποίησε τα παραισθησιογόνα μανιτάρια.
«Και ξύπνησα την επόμενη μέρα και ένιωθα όπως θα έπρεπε», είπε ο Καρσίλο. «Ένιωσα ότι, για πρώτη φορά μετά από πολύ, πολύ καιρό, είχα όρεξη για ζωή. Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να μπω στο FaceTime και να τηλεφωνήσω στη γυναίκα μου και να τηλεφωνήσω στα παιδιά μου και να επιστρέψω σπίτι».
Ο Καρσίλο δεν είναι ο μόνος αθλητής – πρώην ή νυν – που μιλά ανοιχτά για τη χρήση ψυχεδελικών για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ένας από τους κορυφαίους quarterback του NFL ο Άαρον Ρότζερς συνεχίζει να υποστηρίζει τη νομιμοποίηση ορισμένων ψυχεδελικών, ισχυριζόμενος πέρυσι ότι η αγιαουάσκα – ένα ποτό από φυτά του Αμαζονίου που περιέχει ένα ψυχοδραστικό συστατικό – βοήθησε στη βελτίωση της απόδοσής του στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
«Δεν είναι ειρωνικό ότι τα πράγματα που διευρύνουν πραγματικά το μυαλό σας είναι παράνομα και αυτά που σας κρατούν στα κατώτερα τσάκρα [ενεργειακά σημεία στο σώμα] και σας αποθαρρύνουν είναι νόμιμα εδώ και αιώνες;» είπε ο Ρότζερς πέρυσι σε ένα συνέδριο ψυχεδελικών στο Ντένβερ.
Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Μάικ Τάισον είπε ότι τα μαγικά μανιτάρια άλλαξαν τη ζωή του και ο πρόεδρος του UFC, Ντέινα Γουάιτ, το 2021 είπε ότι ο οργανισμός «βουτούσε» στην έρευνα για τα ψυχεδελικά φάρμακα ως θεραπεία για την υγεία του εγκεφάλου των μαχητών.
α
Οι επίλεκτοι αθλητές βιώνουν συμπτώματα διαταραχής ψυχικής υγείας και ψυχολογική δυσφορία σε παρόμοια, αν όχι υψηλότερα, ποσοστά με τον γενικό πληθυσμό, τόνισαν οι ερευνητές σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Sport Psychology.
Η καθοδήγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) αναφέρει ότι οι επιπτώσεις των ψυχεδελικών και διασπαστικών φαρμάκων μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθούν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.
Οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες από τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, γρήγορο καρδιακό παλμό, τρόμο και διάρροια, σημειώνει το NIH, αν και προσθέτει ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών πιθανότατα αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό αριθμό χρηστών.