Στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή και εσωτερική επικαιρότητα, τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν ο Λουκάς Τσούκαλης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών, με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης».
Έχοντας διδάξει για δεκαετίες σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο και 27 χρόνια καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ο κ. Τσούκαλης σχετικά με το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων, εξέφρασε τη γνώμη ότι «η απαγόρευση ιδιωτικής εκπαίδευσης τριτοβάθμιας δεν έχει νόημα». Αφενός, σημείωσε, δεν ισχύει τέτοιου είδους απαγόρευση σχεδόν πουθενά αλλού. «Το δεύτερο είναι, ξέρω επίσης ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά ιδρύματα είναι ελάχιστα. Στη Βρετανία που έχει, που είναι ίσως η χώρα με τα καλύτερα πανεπιστήμια μαζί με τη Γαλλία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ανύπαρκτα. Αλλά τι συμβαίνει. Συμβαίνει επίσης ότι τα δημόσια πανεπιστήμια έχουν μία αυτονομία, την οποία τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν την έχουν καν ονειρευτεί. Δηλαδή, εδώ ελέγχονται σχεδόν τα πάντα από το υπουργείο Παιδείας» συνέχισε ο κ. Τσούκαλης. Επισήμανε ακόμα, ότι στη Βρετανία υπάρχουν δίδακτρα πλέον και στα δημόσια πανεπιστήμια. «Και στη Γαλλία και στη Γερμανία ουσιαστικά είναι δημόσια η εκπαίδευση. Εγώ πιστεύω πρώτον, ότι καλό είναι να καταργηθεί η απαγόρευση. Δεύτερον όμως δεν περιμένω πολλές ουσιαστικές αλλαγές. Δηλαδή μιλάμε αυτή τη στιγμή για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, παραρτήματα άλλων πανεπιστημίων» ανέφερε.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι η άφιξη ενός ή δύο πανεπιστημίων από την Κύπρο θα αλλάξει ριζικά το τοπίο το ελληνικό. Δεν περιμένω ότι θα έχουμε συρροή παραρτημάτων από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Δεν συμβαίνει σχεδόν σε καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτό. Συμβαίνει στο Άμπου Ντάμπι. Έχουνε πάει μερικά μεγάλα πανεπιστήμια, αμερικανικά και βρετανικά και γαλλικά στη Μέση Ανατολή, στο Άμπου Ντάμπι, στο Ντουμπάι, γιατί αυτές είναι χώρες με πάρα πολλά χρήματα και οι οποίες μπορούν να προσελκύσουν επίσης και πάρα πολλούς Άραβες ευρύτερα. Διδάσκουν στα αγγλικά και το θεωρούν ως καθαρά κερδοφόρα επιχείρηση, τα μεγάλα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Δεν πιστεύω να υπάρξει συρροή τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Άρα η απάντησή μου είναι ότι εν μέρει τσακωνόμαστε για κάτι που δεν έχει και τεράστια σημασία. Η μεγάλη σημασία για μένα είναι να δώσεις μεγαλύτερη αυτονομία στα δημόσια πανεπιστήμια, τα ελληνικά, να αυξήσεις τη χρηματοδότηση, να ελέγξεις την ικανότητα που έχουν σήμερα οι διάφοροι μπαχαλάκηδες και οι διάφορες πολύ μικρές μειοψηφίες να κρατάνε όμηρο τα πανεπιστήμια της χώρας» τόνισε ο κ. Τσούκαλης.
Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μήνες πλέον πριν τις επόμενες κρίσιμες προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ εξέφρασε την εκτίμηση πως αν επικρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ένας διαφορετικός Τραμπ, πιο έμπειρος και πιο επικίνδυνος. «Έχει πρώτον, τη μη προβλεψιμότητα ως βασικό στοιχείο της πολιτικής του. Είναι κυκλοθυμικός, λειτουργεί, αντιδρά άμεσα, έχει μεγάλη άγνοια για τα περισσότερα πράγματα και έχει μια επιθετικότητα ταυτόχρονα και μια τελείως συναλλακτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Δηλαδή, για όλα η αντιμετώπιση είναι, με συμφέρει, δεν με συμφέρει και πολλές φορές σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε εθνικό επίπεδο. Ο Τραμπ όταν ήρθε την πρώτη φορά στην εξουσία, αυτό ήταν ήδη ένα πολύ ξεκάθαρο σημάδι της κρίσης που περνάει το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ήξερε το πολιτικό σύστημα, βασίστηκε σε ανθρώπους, πολύ συχνά, που είχαν προηγούμενη εμπειρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ταυτόχρονα το Στέητ Ντιπάρτμεντ έλεγχε πολλές από τις ακραίες αντιδράσεις του. Σήμερα, τα πράγματα, αν επανέλθει ο Τραμπ στην εξουσία, θα είναι πολύ διαφορετικά, γιατί σήμερα ξέρει. Έχει την εμπειρία των πρώτων τεσσάρων χρόνων και ταυτόχρονα θα επανέλθει με εκδικητικό τρόπο. Και έχει πει και σαφώς ότι θα είναι και δικτάτορας τουλάχιστον για μια μέρα. Απειλεί με μαζικές απολύσεις αξιωματούχων. Θα χρησιμοποιήσει ανθρώπους που θα είναι κατά κύριο λόγο αυτό που ονομάζεται στα αγγλικά “yes ma’am”, δηλαδή άνθρωποι που θα τον ακολουθούν πιστά και τυφλά και άρα θα είναι και πολύ πιο επικίνδυνος. Η Αμερική σήμερα έχει μια πόλωση πολιτική άνευ προηγουμένου. Δηλαδή, υπάρχει οιονεί εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων και ταυτόχρονα έχει και μια κοινωνία με οικονομικές ανισότητες που, τουλάχιστον, δεν έχουν προηγούμενο στα τελευταία εκατό χρόνια. Δηλαδή, από πλευράς οικονομικών ανισοτήτων, η Αμερική θυμίζει την αρχή της δεκαετίας του 1930, άρα πήγε πολύ πίσω από αυτή την άποψη και αυτές οι ανισότητες εκφράζονται και με πολιτικό τρόπο. Λοιπόν, αν σε αυτές τις Ηνωμένες Πολιτείες, έρθει ένας δεύτερος Τραμπ, οι επιπτώσεις, οι συνέπειες για την αμερικανική δημοκρατία αλλά και για τις παγκόσμιες εξελίξεις μπορεί να είναι πολύ άμεσες και σοβαρότατες. Σας θυμίζω ότι ο Τραμπ δεν πιστεύει γενικώς σε συμμαχίες. Η αντιμετώπισή του, του ΝΑΤΟ είναι συναλλακτική» επισήμανε ο κ. Τσούκαλης.
Οι σύμμαχοί του, προσέθεσε ο κ. Τσούκαλης, είναι άνθρωποι στους οποίους εκφράζει «κάποια αγάπη και θαυμασμό». «Είναι ο Ορμπάν, η Λεπέν και οι οποίοι έχουν και αμοιβαία συμπάθεια. Δηλαδή την επιστρέφουν τη συμπάθεια αυτή προς αυτόν. Άρα θα έχεις έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θεωρεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως εχθρική οντότητα, ο οποίος θα υποστηρίζει και θα υποθάλπει ακροδεξιές κινήσεις στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών και ο οποίος επίσης θα έχει αυτή την αντιμετώπιση για το ΝΑΤΟ. Θυμίζω τι είπε πρόσφατα. Είπε ότι όσοι δεν πληρώνουν, άμα θέλει ο Πούτιν να μπει να μπουκάρει μέσα, ας κάνει ό,τι θέλει. Ίσως να τον ενθαρρύνουμε κιόλας να το κάνει. Ακούς πράγματα κυριολεκτικά αδιανόητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης, ενώ σημείωσε πως την ίδια ώρα ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, του οποίου η μνήμη τουλάχιστον δείχνει να έχει προβλήματα και όπως φαίνεται είναι ένα θέμα που μπορεί να αποδειχθεί και καταλυτικό.
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Τέχνες: Οι μεγάλες απώλειες της χρονιάς
- Οι Reporters Without Borders και το BBC καταγγέλλουν την Apple για παραποίηση ειδήσεων μέσω AI
- Πούτιν – Ζελένσκι “στραγγαλίζουν” ενεργειακά την Ευρώπη – Τέλος η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
- Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης
- Αύξηση στη χρήση της GenAI από τους εργαζόμενους παγκοσμίως