Με την αμφιλεγόμενη περίπτωση του Τούρκου Αλί Γεσίλνταγ ασχολείται το δημοσιογραφικό δίκτυο RND, το οποίο σημειώνει πως «Ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να αποφασίσει εάν ένας αντίπαλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει καταφύγει στην Ελλάδα θα εκδοθεί στην Άγκυρα.
Ο επικριτής του Ερντογάν παρουσιάζεται ως θύμα όμως το βιογραφικό του διηγείται μια διαφορετική ιστορία».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Αλί Γεσίλνταγ πρώτα συνεργάστηκε και πλούτισε με τον Ερντογάν και όταν διαφώνησαν και επήλθε ρήξη παρουσιάστηκε ως πολιτικός αντίπαλος. Ειδικότερο το άρθρο αναφέρει: «Μαζί με τους δύο αδελφούς του, ο Αλί Γεσίλνταγ διηύθυνε επιχειρήσεις κατασκευών και εστίασης από τη δεκαετία του 1990. Ισχυρίζεται πως ήταν στενοί φίλοι με τον Ερντογάν από την εποχή που εκείνος ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άνοδο του Ερντογάν στο ανώτατο αξίωμα, οι εταιρείες Γεσίλνταγκ έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης με ανάθεση δημόσιων συμβάσεων… Αλλά το 2015 υπήρξε ρήξη με τον Ερντογάν. Σε μια διαμάχη μεταξύ των τριών επιχειρηματιών για την οικογενειακή περιουσία, ο πρόεδρος πήρε το μέρος των άλλων δύο αδελφών. Από τότε ο Αλί Γεσίλνταγ ξεκίνησε μια πολυετή εκστρατεία εκδίκησης κατά του Ερντογάν».
Και το άρθρο τελειώνει αναφέροντας πως «Η απόφαση έχει επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία και η Ελλάδα προσπαθούν εδώ και αρκετούς μήνες να εκτονώσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Η επίσκεψη ήταν απροσδόκητα αρμονική. Ωστόσο, ο Ερντογάν φέρεται να πιέζει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εκδοθεί γρήγορα ο Αλί Γεσίλνταγ».
Να μην εκδοθεί ο Αλί Γεσίλνταγ πίσω στην Τουρκία έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ζητούν με ανακοίνωσή τους πέντε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τονίζοντας πως η οριστική απόφαση εναπόκειται στην κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης, «του μόνου πλέον που, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχει την εξουσία να σταματήσει την έκδοσή του».
Οι πέντε οργανώσεις (Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, HIAS Ελλάδας, Vouliwatch) καλούν την ελληνική κυβέρνηση να προστατεύσει τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του 54χρονου επιχειρηματία, αφού, όπως σημειώνουν, «αποτελεί μία ζωντανή απειλή για τον Ερντογάν και το σύστημα διαπλοκής» και αν γυρίσει πίσω στην Τουρκία παραβιάζονται κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως η επιβολή βασανιστηρίων και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρισή του από τις τουρκικές αρχές.
Ο Γεσίλνταγ βρίσκεται φυλακισμένος στην Ελλάδα από τον περασμένο Νοέμβριο και ζητά πολιτικό άσυλο μετά την αποκάλυψη σκανδάλων διαφθοράς της τουρκικής κυβέρνησης. Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του πίσω στη χώρα, αποκρύπτοντας από τις ελληνικές αρχές πως έχει σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» για τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε για την κυβέρνηση Ερντογάν («Αποκάλυψε σκάνδαλα-φωτιά και κινδυνεύει με έκδοση στην Τουρκία», 21.2.24, «Εφ.Συν.»). Αν και τα στοιχεία αυτά τέθηκαν σε γνώση των αρεοπαγιτών, τελικά αποφασίστηκε η έκδοσή του.
«Ούτε η πρόδηλη πολιτική διάσταση της δίωξης του Γεσίλνταγ ούτε ο άμεσος κίνδυνος που διατρέχουν τα θεμελιώδη δικαιώματά του σε περίπτωση έκδοσής του φαίνεται να βάρυναν στην κρίση του Αρείου Πάγου, η οποία έρχεται σε αντίθεση με πάγια νομολογία του, καθώς έχει στο παρελθόν απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα του τουρκικού κράτους», καταλήγουν οι οργανώσεις.
Πηγές: DW, RND, ΕΦΣΥΝ
- Ρέινολντς και Τζάκμαν: Νέα συνεργασία στα σκαριά εκτός Marvel
- Κάμαλα Χάρις: Too Little, Too Late
- “Ράλι” στα χρηματιστήρια – “Πονοκέφαλος” για την ΕΚΤ η νίκη Τράμπ
- Σε ποιες χώρες στρέφονται οι Αμερικανοί για εύκολη μετεγκατάσταση: Ραγδαία αύξηση αναζητήσεων στο Google λόγω δεύτερης θητείας Τραμπ
- Χάσαμε