Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας τη θέση των κεντρικών τραπεζών και στις δύο περιοχές ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν τη μείωση των επιτοκίων.
Ο προτιμώμενος δείκτης του δομικού πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατέγραψε τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη αύξησή του εδώ κι ένα χρόνο, ενώ οι πιέσεις τιμών στη ζώνη του ευρώ υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο.
Κατά τα άλλα, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας ότι η ασθενής ζήτηση παραμένει εμπόδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός αυξήθηκε, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν
Ο λεγόμενος δείκτης τιμών των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος εκφράζει το δομικό πληθωρισμό αφαιρώντας τις ασταθείς συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του σε ένα χρόνο. Οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά σε πέντε μήνες μετά από μια ισχυρή αγοραστικά εορταστική περίοδο.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι τρέχουσες απόψεις για την οικονομία και τις προοπτικές επιδεινώθηκαν, σηματοδοτώντας μια αντιστροφή σε σχέση με το Δεκέμβριο που έδειξε ενίσχυση της αισιοδοξίας. Η μηνιαία πτώση ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.
Ευρώπη: Πάνω από 2% ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο λιγότερο από το αναμενόμενο, υποστηρίζοντας τη θέση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν θέλουν να βιαστούν να μειώσουν τα επιτόκια.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο του 2%, εξακολουθούν να ανησυχούν ότι οι αυξήσεις στους μισθούς και του κόστους εργασίας μπρούν να συντηρήσουν τις πιέσεις στις τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Ρωσία: Οι θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ θα μειωθούν απότομα τον Μάρτιο
Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις ημερήσιες εξαγωγές ντίζελ από τα βασικά δυτικά λιμάνια της κατά 11% τον Μάρτιο, αφού τα διυλιστήρια της μείωσαν την επεξεργασία αργού λόγω των επιθέσεων ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ρωσία δεν στέλνει πλέον ντίζελ στην Ευρώπη λόγω των δυτικών ενεργειακών κυρώσεων.
Ωστόσο, η πτώση των ροών από έναν από τους κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς ντίζελ μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία έχει κλονιστεί από τη διακοπή των αποστολών ντίζελ μέσω Ερυθράς Θάλασσας και τις εργασίες συντήρησης σε περιφερειακά διυλιστήρια.
Η εικόνα στην Ασία
Σε πτώση βρίσκονται οι ενεργές εργοστασιακές συμβάσεις της Κίνας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας είναι μικτή.
Ο επίσημος δείκτης προμηθειών αγορών της μεταποιητικής βιομηχανίας τον περασμένο μήνα υποχώρησε στο 49,1, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Ένας δείκτης μη μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε, ενισχύοντας τα σημάδια ανομοιόμορφης ανάκαμψης στη Νο. 2 οικονομία στον κόσμο.
Αντίθετα, η Ινδία παίρνει κεφάλι από την Κίνα στις εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών σε ορισμένες βασικές αγορές, καθώς οι κατασκευαστές διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού του εγκαταλείποντας τη χώρα που χαρακτηρίστηκε ως το εργοστάσιο του κόσμου σε άλλα μέρη της Ασίας, δείχνει νέα μελέτη. Ο αντίκτυπος είναι πιο έντονος στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις με την Κίνα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει κοντέινερ που θα μπορούσαν να χωρέσουν εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία, δήλωσε ανώτατος Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, επιτρέποντας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει την επίθεσή του στην Ουκρανία καθώς τα αποθέματα πυρομαχικών του Κιέβου μειώνονται. Η Ρωσία σε αντάλλαγμα παρέχει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, πρώτες ύλες και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή όπλων, είπε ο αξιωματούχος, κάτι που βοηθά τον Κιμ Γιονγκ Ουν να σταθεροποιήσει τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης.
Αναδυόμενες αγορές
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ινδονησίας αναμένεται να διευρύνεται φέτος και το επόμενο έτος. Η Ινδονησία σχεδιάζει να αυξήσει το έλειμμά της το 2024 για τη χρηματοδότηση νέων πολιτικών από τον επερχόμενο πρόεδρο, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν το δωρεάν μεσημεριανό πρόγραμμα του Prabowo Subianto. Το πρόγραμμα έχει εγείρει ανησυχίες για τη δημοσιονομική υγεία της Ινδονησίας.
Κόσμος: Πόσα χρήματα έχει το πλουσιότερο 1%
Η είσοδος στο κορυφαίο 1% του πλούτου στις ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τώρα χρειάζονται τουλάχιστον 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να ενταχθεί κανείς στο πλουσιότερο κλιμάκιο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, σχεδόν 15% περισσότερα από ό,τι πριν από περίπου 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Knight Frank.
Το Μονακό διατηρεί την πρώτη θέση με ο υψηλότερο όριο παγκοσμίως στα 12,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Λουξεμβούργο και την Ελβετία χρειάζεται περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια για να ανήκει στο 1% των πλουσιότερων.
Αλλαγές επιτοκίων σε Ισραήλ Νιγηρία, Ουγγαρία
Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ επέλεξε να μην μειώσει τα επιτόκια λόγω της ανησυχίας ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί εκ νέου καθώς ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς συνεχίζεται.
Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας, στην πρώτη της συνεδρίαση πολιτικής από τον Ιούλιο, ανακοίνωσε μια τεράστια αύξηση επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον εκρηκτικό πληθωρισμό και να ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματός της.
Η Ουγγαρία μείωσε τα επιτόκιά της με ταχύτερο ρυθμό μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ η Νέα Ζηλανδία και η Δομινικανή Δημοκρατία άφησαν τα επιτόκια αμετάβλητα.
- Ιερός ναός του Αγ. Δημητρίου στο Ψήλωμα του δήμου Μετεώρων – Μοναδική αρχιτεκτονική και σπάνιες τοιχογραφίες
- Π. Μαρινάκης: Θα έχουμε σημαντικές ανακοινώσεις σήμερα για τις τράπεζες
- Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία μετώπου για την πολιτική αλλαγή»
- Γερουλάνος: Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος
- Η Κέιτ Μπους συμμετέχει στην εκστρατεία κατά της χρήσης από την Τεχνητή Νοημοσύνη έργων καλλιτεχνών