Η Κίνα αναπτύσσει βιομηχανία ανθρωποειδών ρομπότ (humanoids) τα οποία φιλοδοξεί να αποδειχθούν εξίσου ανατρεπτικά με τα έξυπνα κινητά.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής (MIIT) της Κίνας υποστήριξε στο τέλος του 2023 ότι τα ρομπότ «θα αναδιαμορφώσουν τον κόσμο». Το MIIT εκτιμά ότι έως το 2025 το προϊόν θα έχει φτάσει σε «προηγμένο επίπεδο» και θα παράγεται μαζικά.
«Αναμένεται να αποτελέσουν ανατρεπτικά προϊόντα όπως οι υπολογιστές, τα έξυπνα κινητά και τα οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας» τόνισε το υπουργείο.
Η κινεζική κυβέρνηση θα επιταχύνει την εξέλιξη των ρομπότ χρηματοδοτώντας περισσότερες νεοσύστατες εταιρείες. Μια εξ αυτών, η Fourier Intelligence έχει ανακοινώσει ότι θα παράγει μαζικά το πρωτότυπο ανθρωποειδές ρομπότ GR-1 ώς το 2025. Η εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη στοχεύει να παραδώσει χιλιάδες ρομπότ το 2024 τα οποία θα μπορούν να κινούνται με 5 χιλιόμετρα την ώρα και να σηκώνουν βάρος 50 κιλών.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Άλεξ Γκου δήλωσε στο 60 minutes ότι στο μέλλον τα ρομπότ μπορεί να παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στον γερασμένο πληθυσμό της Κίνας.
Τι είναι τα ανθρωποειδή ρομπότ:
Τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι μηχανές που έχουν σχεδιαστεί για να μοιάζουν και να κινούνται όπως οι άνθρωποι. Έχουν συνήθως δύο πόδια, δύο χέρια, κεφάλι και κορμό. Μπορούν να περπατούν, να τρέχουν, να σηκώνουν αντικείμενα και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον με τρόπους που μοιάζουν με τους ανθρώπινους.
Πότε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά:
Η ιδέα των ανθρωποειδών ρομπότ υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά η πρώτη πραγματική υλοποίηση δεν έγινε μέχρι τον 20ό αιώνα. Το 1928, ο μηχανικός William Grey Walter δημιούργησε τον “Machina Speculatrix”, ένα από τα πρώτα αυτόνομα ρομπότ. Το 1960, ο Joseph Engelberger δημιούργησε το Unimate, το πρώτο ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε σε βιομηχανική παραγωγή.
Creates a new world photomontage, Umbo, born Otto Maximilian Umbehr (January 18, 1902 – May 13, 1980), 1928.
Εφαρμογές:
Τα ανθρωποειδή ρομπότ χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορους τομείς, όπως:
- Βιομηχανία: Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια για εργασίες όπως η συναρμολόγηση, η συγκόλληση και η βαφή.
- Υγεία: Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία για χειρουργικές επεμβάσεις, αποκατάσταση και φροντίδα ασθενών.
- Εκπαίδευση: Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε σχολεία για να βοηθήσουν τους μαθητές με την εκμάθηση STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά).
- Εξυπηρέτηση πελατών: Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα για να βοηθήσουν τους πελάτες.
- Διασκέδαση: Τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε θεματικά πάρκα, μουσεία και άλλα ψυχαγωγικά κέντρα.
Προκλήσεις:
Παρόλο που τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, υπάρχουν ακόμα πολλές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Μερικές από αυτές τις προκλήσεις περιλαμβάνουν:
- Τεχνητή νοημοσύνη: Τα ρομπότ χρειάζονται πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να μπορούν να κατανοούν το περιβάλλον τους και να λαμβάνουν αποφάσεις.
- Κίνηση: Τα ρομπότ χρειάζονται πιο ευέλικτα και δυνατά συστήματα κίνησης για να μπορούν να κινούνται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον με τρόπους που μοιάζουν με τους ανθρώπινους.
- Αντιληπτικότητα: Τα ρομπότ χρειάζονται καλύτερες αισθήσεις για να μπορούν να βλέπουν, να ακούν και να αισθάνονται το περιβάλλον τους.
Μέλλον:
Παρά τις προκλήσεις, τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο μας. Έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν εργασίες, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.
Πηγές:
- Wikipedia: Humanoid robot: https://en.wikipedia.org/wiki/Humanoid_robot
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα
- Μητσοτάκης: Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες
- Μελόνι: Θα παραιτηθώ από την ηγεσία των Ευρωπαίων Συντηρητικών
- Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς αυταρέσκεια και μακριά από λαϊκισμό ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλότερα
- Γερμανία και Γαλλία «ασθενούν» – Η Ευρώπη μένει πίσω