Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει τα παράνομα τυχερά παίγνια στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της KapaResearch σε πάνω από 5.000 άτομα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής και Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (E.E.E.Π) τον προηγούμενο μήνα στη χώρα μας το 2023, 900.000 συμπολίτες μας έπαιξαν σε παράνομα δίκτυα παιγνίων, διακινήθηκαν 1,7 δισ. εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 10% των παικτών αυτών είναι ηλικίας από 17 έως 21 ετών, άρα εθίζονται στην παρανομία, όπως διαβάζουμε στη Ναυτεμπορική.
Μεγάλη πλειοψηφία των παικτών θεωρεί ότι βγαίνουν χαμένοι από την εμπλοκή τους με παρανόμους και επίσης ότι φοβούνται για τις συνέπειες της παρανομίας που συμμετέχουν. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Ε.Π. κος. Δημήτρης Παπαδόπουλος, που ανέλυσε και τις ενέργειες που κάνει η Επιτροπή για τον περιορισμό του παράνομου αυτού φαινομένου, που διογκώνεται εντυπωσιακά στην χώρα στο πλαίσιο ημερίδας της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA) σε συνεργασία με την CLEON Conferences & Communications.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών κος Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επεσήμανε ότι το παράνομο παίγνιο έχει διογκωθεί επικίνδυνα και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους φορείς της Πολιτείας και της αγοράς, να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης τις οποίες ο Υφυπουργός θα αναλάβει να υλοποιήσει.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος τηςE.E.E.Π κος Δημήτρης Τζανάτος, τόνισε ότι το παράνομο παίγνιο βρίσκει ευρύτερο χώρο δράσης λόγω των συνθηκών της αγοράς ενώ πρότεινε να δημιουργηθεί νέος φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι εισαγγελικών αρχών, αστυνομίας, τραπεζικού συστήματος, επιστημονικό προσωπικό και παράγοντες της αγοράς, προκειμένου να δρά με ταχύτητα και με στόχο να πεισθούν οι παίκτες να αποφεύγουν παράνομα δίκτυα, από τα οποία μόνο ζημιωμένοι βγαίνουν.
Ο Πρόεδρος HGΑ κος Χρήστος Παναγόπουλος, ανέλυσε τις κοινωνικές, οικονομικές και ποινικές συνέπειες από την συμμετοχή παικτών στον παράνομο στοιχηματισμό και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο θέμα από την Πολιτεία, καθώς εκτός όλων των άλλων η παρανομία διογκώνει το φαινόμενο αλλοίωσης αποτελεσμάτων στον Αθλητισμό.
Εκπροσωπώντας την αγορά ο κος. Θωμάς Τζόκας, CEO της winmasters, αναφέρθηκε στις κατηγορίες παράνομου τζόγου, περιλαμβανομένων των παράνομων λεσχών, των διοργανωτών στοιχήματος, των παράνομων ιστοσελίδων στοιχήματος και καζίνο, και των δικτύων διακίνησης προσωπικών δεδομένων.
Να σημειωθεί πως έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο ‘’αλιεύουν’’ οι παράνομοι τους πελάτες, πως ξεφεύγουν από τους εποπτικούς ελέγχους και πως διακινούν το χρήμα που καταλήγει σε εξωτικές χώρες, ενώ είναι πολλά τα παραδείγματα τον τρόπο που διαφημίζονται οι παράνομοι στα μεγάλα κοινωνικά, μιας και δεν γίνεται ορθή διαχείριση της παράνομης διαφήμισης. Σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος, κος Τζερμιαδιανός ανέλυσε γιατί είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της ροής των συναλλαγών και ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία πολλών φορέων.
Από την πλευρά της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημάνθηκε πως οι παράνομοι χρησιμοποιούν τα παράνομα δίκτυα ώστε να μην εντοπίζονται αλλά και να μεταφέρουν μεγάλα ποσά μέσω κρυπτονομισμάτων και άυλων πορτοφολιών χρησιμοποιώντας όλα τα εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα όπως το darkinternetκλπ. Την ημερίδα έκλεισε ο Chief Compliance and Information, Security Officer της Novibet κος Παναγιώτης Σκύρλας, o οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντείνουν το φαινόμενο του παράνομου παιγνίου, όπως η υπερφορολόγηση των νομίμων εταιρειών και ότι οι παίκτες μπορούν να νιώθουν ασφαλείς όταν επιλέγουν τις νόμιμες εταιρείες, οι οποίες έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία τους.