Για περισσότερο από έναν αιώνα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σηματοδοτούν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου και όπως υπενθυμίζει το BBC, οι σπόροι φυτεύτηκαν το 1908, όταν 15.000 γυναίκες παρέλασαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας μικρότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου. Ένα χρόνο αργότερα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.
Η ιδέα να γίνει μια διεθνής εκδήλωση προήλθε από την Clara Zetkin, μια κομμουνίστρια ακτιβίστρια και υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το 1910, σε Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, η πρότασή της υποστηρίχθηκε ομόφωνα από τις 100 γυναίκες από 17 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία
Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) ξεκίνησαν να σηματοδοτούν το γεγονός το 1975. Το πρώτο θέμα που υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ (το 1996) ήταν «Γιορτάζοντας το παρελθόν, Σχεδιάζοντας για το Μέλλον».
Η αρχική ιδέα της κυρίας Zetkin για μια διεθνή γιορτή δεν ήταν συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη ημέρα.
Η ημερομηνία της 8ης Μαρτίου επιλέχθηκε αφού οι Ρωσίδες ζήτησαν «ψωμί και ειρήνη» κατά τη διάρκεια απεργίας εν καιρώ πολέμου το 1917.
Τέσσερις ημέρες μετά την απεργία, ο τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου.
Σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούταν τότε στη Ρωσία, η απεργία των γυναικών ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου. Στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιείται σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, αυτή η ημερομηνία είναι η 8η Μαρτίου.
Η 8η Μαρτίου είναι εθνική εορτή σε πολλές χώρες. Στην Κίνα, σε πολλές γυναίκες δίνεται άδεια μισής ημέρας από τη δουλειά, σύμφωνα με τις συμβουλές του Κρατικού Συμβουλίου.
Χιλιάδες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πορειών, ομιλιών, συναυλιών, εκθέσεων και συζητήσεων.
Στην Ιταλία, το IWD ονομάζεται Festa della Donna και τα άνθη μιμόζας είναι ένα δημοφιλές δώρο.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ιστορίας των γυναικών όπως επισμαίνεται και σε προεδρική διακήρυξη που κάθε χρόνο τιμά τα επιτεύγματα των γυναικών.
Σε ανάρτηση στο Instagram, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα «τιμηθεί η κληρονομιά των άγνωστων πρωτοπόρων που έχουν κάνει τον κόσμο πιο δίκαιο, πιο δίκαιο και ελεύθερο».
1857-1882: Τα χρόνια της νιότης της Κλάρα Τσέτκιν
Η Κλάρα Τσέτκιν γεννήθηκε με το όνομα Clara Eissner στις 5 Ιουλίου 1857 στο Wiederau της Σαξωνίας, στη Γερμανία. Κόρη δασκάλου, γίνεται η ίδια δασκάλα στη Λειψία, όπου ζει με την οικογένειά της και ασπάζεται πολύ νωρίς τις θέσεις της σοσιαλ-δημοκρατίας. Το 1878 γίνεται μέλος του κόμματος Sozialistischen Arbeiterpartei (SAP), πρόγονο του σημερινού κόμματος SPD, και κόβει τις σχέσεις με την οικογένειά της.
Στις συγκεντρώσεις του κόμματος συναντά τον Ρώσο εμιγκρέ Ossip Zetkin, εχθρό του τσάρου και τον ερωτεύεται. Το ζευγάρι διώκεται από την Γερμανία και εγκαθίστανται στο Παρίσι το 1882. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ αλλά απέκτησαν δύο γιούς. Οσο ζούσε στο Παρίσι, η Κλάρα αναπτύσσει τις ιδέες της για τον φεμινισμό.
1889-1910: Φεμινίστρια και δημοσιογράφος
Το 1889 συμμετέχει στο Εργατικό Διεθνές Συνέδριο του Παρισιού και εκφωνεί ομιλία με τίτλο «Για την απελευθέρωση της γυναίκας». Το 1891 επιστρέφει στη Γερμανία και εκδίδει την εφημερίδα Die Gleichneit (Η ισότητα), που θεωρείται η πρώτη γυναικεία εφημερίδα.
Η Κλάρα Τσέτκιν είναι η φεμινίστρια που επέβαλε την ιδέα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Την απαίτησε στην 2η Διεθνή Συνάντηση των σοσιαλιστών γυναικών, το 1910. Οι γυναίκες που είχαν συγκεντρωθεί από 17 χώρες, υιοθετούν την πρότασή της και μετά από μια απεργία εργατριών στην Αγία Πετρούπολη το 1917, υιοθετείται η 8η Μαρτίου για την επέτειο. Το 1977 τα Ηνωμένα Εθνη επισημοποίησαν την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, η Κλάρα Τσέτκιν κατέφυγε στη Ρωσία και πέθανε σε ένα γηροκομείο, στη Μόσχα, στις 20 Ιουνίου 1933.
Γιατί μωβ, πράσινο και λευκό
“Το μωβ σημαίνει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα, αν και μια αμφιλεγόμενη έννοια”, όπως ανακοίνωσε η Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU), μια ομάδα που δημιουργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1903 για να αγωνιστεί για τις ψήφους των γυναικών .
Το μήνυμα του ΟΗΕ για το 2024: «Επενδύστε στις γυναίκες-Επιταχύνετε την πρόοδο»
«Οι συγκρούσεις και η ακρίβεια εξωθούν το 75% των χωρών να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες έως το 2025, επηρεάζοντας αρνητικά τις γυναίκες και τις βασικές υπηρεσίες τους», προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Ο ιστότοπος της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας επέλεξε το θέμα «Inspire Inclusion» . Οι διοργανωτές και οι εκδηλώσεις στοχεύουν «να καταρρίψουν τα εμπόδια, να αμφισβητήσουν τα στερεότυπα και να δημιουργήσουν περιβάλλοντα όπου όλες οι γυναίκες εκτιμώνται και σέβονται».
Οι διοργανωτές λένε ότι η ημέρα δίνει την ευκαιρία να επισημανθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, αλλά και να τονιστεί η διάβρωση των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, καθώς και οι επιπτώσεις της έμφυλης βίας και της κακοποίησης.
Τους τελευταίους 12 μήνες, οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Ουκρανία αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους εν μέσω πολέμου και βίας,
Ειδική αναφορά έκανε ο ΟΗΕ λένε στις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά γυναικών και κοριτσιών στη Γάζα , συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων βιασμού.
Στο Αφγανιστάν, τα κορίτσια πάνω από την ηλικία του δημοτικού εξακολουθούν να απαγορεύονται στις τάξεις από τους Ταλιμπάν, εμποδίζοντας την πρόσβαση των γυναικών στην ισότιμη εκπαίδευση .
Στο Ιράν, πολλοί συνεχίζουν να αψηφούν τους κανόνες που απαιτούν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους , ενώ ακτιβιστές όπως η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Narges Mohammadi αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης .
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι γυναίκες και κορίτσια στο Σουδάν απάγονται και βιάζονται σε περιοχές που ελέγχονται από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), όπου αναγκάζονται να παντρευτούν και κρατούνται για λύτρα .
Παγκόσμιος Δείκτης Χάσματος των Φύλων: Καμία χώρα δεν έχει επιτύχει πλήρη ισότητα ή ισοτιμία των φύλων
Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να περάσει άλλος ένας αιώνας για να «φτάσει» η ισότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ανδρών ορίστηκε μόλις το 1990 για τις 19 Νοεμβρίου.
Η ημέρα δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, αλλά σηματοδοτείται σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου .
Για πολλά χρόνια, ο κωμικός Richard Herring συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες λίρες για τη φιλανθρωπική οργάνωση για την ενδοοικογενειακή βία Refuge κάθε Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απαντώντας σε άτομα στο X, πρώην Twitter, που ήταν θυμωμένα για την έλλειψη Παγκόσμιας Ημέρας Ανδρών .