«Επιτρέψτε μου εισαγωγικά μία αναφορά στην παρέμβαση του κ, Κουτσούμπα» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», ανεβαίνονται στο βήμα, αμέσως μετά από τον ΓΓ του ΚΚΕ που είχε μια ολιγόλεπτη παρέμβαση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπέθεσε πως ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε το λόγο για να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική του τοποθέτηση χθες η οποία «αποδεικνύει ότι τελικά το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα γιατί αλλού συνέβαιναν αυτά», είπε σε ευθεία επίθεση προς τον γγ του ΚΚΕ συμπληρώνοντας ότι ωστόσο τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η ιστορία. Τον εγκάλεσε γιατί, όπως είπε, μετά τα απαράδεκτα αυτά σχόλια δεν είχε το θάρρος από το βήμα της Ολομέλειας να ζητήσει συγγνώμη παραδεχόμενος το λάθος του.
Περνώντας στον πυρήνα της συζήτησης ο πρωθυπουργός τόνισε: «για μένα προσωπικά έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται σήμερα όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Και πρόσθεσε: «Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».
Μίλησε για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους αφού από τη μια προσφέρει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε ανταγωνιστικές σε ποιότητα σχολές και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στο διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ανέτρεξε μάλιστα στο σημείο αυτό σε παρέμβασή του το Φεβρουάριο του 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση», έλεγε τότε και όπως είπε τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει και τώρα ώστε να γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα.
«Θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου»
«Το θεμέλιο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η ανάταξη και ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Με σκοπό να απελευθερωθεί από την αγκύλωση της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας. Γι αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να το πούμε να το ξανακούσετε εσείς που εκφράζετε με πύρινους λόγους την αντίδρασή σας στο ν/σ, αναφέρονται το 85% των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση η οποία αθροιστικά θα φθάσει κοντά στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως το 2027 από ευρωπαϊκούς πόρους και από τις χρηματοδοτήσεις μέσω τους σχήματος των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αυτό πέρα από τα χρήματα τα οποία καταβάλλονται ετησίως για μισθούς, λειτουργικά και υποδομές, τα οποία ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο. Σε έναν προγραμματισμό ο οποίος ενισχύει το διδακτικό προσωπικό όχι μόνο αριθμητικά αλλά και εισοδηματικά με αυξήσεις οι οποίες φθάνουν το 15% των αποδοχών», είπε. Πρόσθεσε ότι αυξάνεται και η ανώτατη αμοιβή διδασκόντων και ερευνητών από τον εθνικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας. Καθώς και ότι διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών, κατόχων διδακτορικού τίτλου, επιστημόνων από το εξωτερικό.
«Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση και κοινών μεταπτυχιακών μεταξύ ελληνικών πανεπιστημίων και ξένων», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
«Αναδεικνύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σε Μητροπολιτικό και παίρνει τη θέση που του αξίζει μεταξύ των κορυφαίων της χώρας»
«Σε ένα άλλο πεδίο το ν/σ βελτιώνει τους τρόπους εκλογής, εξέλιξης αλλά και προκήρυξης θέσεων του διδακτικού προσωπικού. Επιταχύνει επίσης τον πολύ σημαντικό ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων μας. Και κάτι πολύ σημαντικό, για πρώτη φορά δρομολογείται η απογραφή της κινητής αλλά πρωτίστως της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημίων μας με ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μίλησε ακόμη για δύο ακόμη «εμβληματικές αποφάσεις» για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και αναφέρθηκε στην ανάδειξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου σε Μητροπολιτικό που παίρνει όπως είπε τη θέση του αξίζει και λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας. Και η δεύτερη είναι όπως είπε ο δυναμικός εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή του ώστε η χώρα να αποκτήσει έναν δυναμικό πυλώνα για τη διά βίου μάθηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την επιμόρφωση των πολιτών που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
«Όλες αυτές οι αλλαγές θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα εργαλεία προκειμένου τα πανεπιστήμιά μας να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους», με βάση τις συνθήκες της εποχής, να αποκτήσουν ακόμη περισσότερη αυτονομία και να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να αναπτύξουν περισσότερο την έρευνα και τόνισε ότι αυτές είναι αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.
«Οι εποχές που κάποιοι έκαναν καριέρα φωνάζοντας ‘έξω οι εταιρείες από τα Πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί’. Τα πανεπιστήμια είναι εδώ για να παρέχουν εξειδικευμένη γνώση και να συνδέουν αυτή τη γνώση με την αγορά εργασίας», τόνισε.
«Επιδίωξη να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων»
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός είπε ότι περνά σε μία μεγάλη καινοτομία που είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων διεθνών πανεπιστημίων και στην Ελλάδα.
«Προφανής επιδίωξη να πάψουν δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φεύγουν κάθε χρόνο για σπουδές εκτός των συνόρων να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και πολύτιμους πόρους αλλού εκτός της πατρίδας μας και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί που με την τεχνογνωσία τους θα βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξη της εκπαίδευσης». Τόνισε μάλιστα ότι δεν μπορούμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Επεσήμανε ότι «τα θετικά αποτελέσματα είναι πολλά και προφανή, από την ανακούφιση των οικογενειακών προϋπολογισμών μέχρι τα πρόσθετα σημαντικά έσοδα από ξένες επενδύσεις και από τη βελτίωση των σπουδών που προκαλεί η ακαδημαϊκή άμυλα μέχρι τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που προφανώς θα φέρει αυτή η νέα οικονομική δραστηριότητα».
Είπε δε ότι εδώ δεν ερχόμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό αλλά απλώς καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό το οποίο ισχύει ακόμη και στη Βόρειο Κορέα γιατί δυστυχώς είμαστε μάλλον οι τελευταίοι μαζί ίσως με την Κούβα που έχουμε ένα σκληρό κρατικό μονοπώλιο στη γνώση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη τομή αποτελεί και μία «δικαίωση που πρώτη μελέτησε, εισηγήθηκε, υπερασπίστηκε σε δύσκολους καιρούς το 1987, η φοιτητική μας παράταξη, η ΔΑΠ» και μίλησε για «μια καινοτομία που λοιδορήθηκε τότε για να προκύψει σήμερα ως μία αναγκαιότητα που δε χωρά άλλη αναβολή».
Επεσήμανε ακόμη ότι μέσω αυτής φαίνεται ποιος είναι τελικά ο πραγματικά πρωτοπόρος.
Κουτσούμπας: Με πιο δυνατό ΚΚΕ στήριγμα στον αγώνα για να ξεριζώσουμε τη γενεσιουργό αιτία της βίας κατά των γυναικών
«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σημαδεύεται από το πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών και φοιτητριών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή μόρφωση. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα! Στους αγώνες του λαού και της νεολαίας» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Σήμερα το ΚΚΕ τιμά όλες τις μαχήτριες της ζωής: τις χιλιάδες εργαζόμενες που αγωνίζονται μέσα από τα σωματεία τους για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, μέτρα προστασίας της μητρότητας. Τιμά τις αγρότισσες που βρέθηκαν στα αγροτικά μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης ενάντια στην ΚΑΠ και στην πολιτική της κυβέρνησης, τις αυτοαπασχολούμενες που μάχονται ενάντια στη φοροληστεία, τις νέες μητέρες που διεκδικούν για τα παιδιά τους δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, ολόπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα κι ασφαλή σχολεία» τόνισε.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σκέψη μας είναι και στις μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους στο έγκλημα των Τεμπών. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή τους: Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί! Είναι στις μανάδες που αγωνιούν γιατί τα παιδιά τους που είναι μέλη του πληρώματος της φρεγάτας “Ύδρα”, που η κυβέρνηση έστειλε στο “στόμα του λύκου” στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους φωνή: Να γυρίσει τώρα πίσω η φρεγάτα, δεν έχουν καμιά δουλειά τα παιδιά του λαού έξω από τα σύνορα της χώρας μας!».
«Και σε όλες τις γυναίκες και από αυτό εδώ το βήμα ένα πράγμα τους λέμε: η συμμετοχή σας στους αγώνες δίνει οξυγόνο αισιοδοξίας, δυναμώνει την εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, του εχθρικού αστικού κράτους και της ΕΕ. Με την αποφασιστική σας θέληση και στάση και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορείτε να δυναμώσετε την πάλη για την κατάργηση κάθε μορφής ανισοτιμίας, βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης» σημείωσε.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε στη συνέχεια της ομιλίας του: «Το ΚΚΕ ξέρετε καλά πως στην εκμετάλλευση δεν έκλεισε ποτέ τα μάτια. Πάντα την κατήγγειλε και την αποκάλυπτε μιλώντας με ονόματα. Το ίδιο έκανε και χτες στη Βουλή. Γιατί ορισμένοι εμφανίζονται σοκαρισμένοι; Γιατί αυτό που ενοχλεί δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά η καταγγελία και η αποκάλυψή της. Δεν ενοχλείστε που όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, αλλά ενοχλείστε όταν βγαίνουν στην επιφάνεια και βάζουν εσάς να απολογείστε για το σάπιο σύστημα σας.
Γιατί λοιπόν δεν καταγγέλλετε το ότι κυκλώματα, ολόκληρες εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με αυτόν τον τρόπο φοιτήτριες και φοιτητές για να πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα για τις σπουδές, στις χώρες της αναπτυγμένης Ευρώπης.
Να ορίστε, και οι διαφημίσεις που προτρέπουν σε αυτό. Μία από τη Σουηδία και μία από τη Δανία. Τις βλέπετε κυρίες και κύριοι βουλευτές; Τις βλέπετε; Τις καταθέτω στα πρακτικά. Αυτούς τους αλητήριους εμπόρους λευκής σαρκός καταγγείλαμε και όχι φυσικά τις γυναίκες – θύματα της εκμετάλλευσης.
Αντί κι εσείς λοιπόν να καταγγείλετε όλους αυτούς, καταγγέλλετε το ΚΚΕ. Αλλά αυτό είναι το πρόβλημά σας. Μη τυχόν και αποκαλυφθεί αυτή η σαπίλα του δήθεν όμορφου αγγελικά πλασμένου κόσμου σας».
«Εμείς», συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας, «μπορούμε να απευθυνόμαστε στις νέες κοπέλες, να τις κοιτάμε στα μάτια και να τις καλούμε να πορευτούμε μαζί στους αγώνες για να διαμορφώνονται “ρωγμές” στο “τείχος” που ορθώνει η σύγχρονη σήψη του καπιταλισμού απέναντι στους λαούς όλης της ΕΕ, γυναίκες και άνδρες. Όσο και αν προσπαθούν, η κυβέρνηση ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, άλλοι εδώ μέσα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να εμφανιστούν και εδώ μέσα ως “υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών” και της λεγόμενης “ισότητας των φύλων”, έχουν διαμορφώσει μια κόλαση με τις πολιτικές τους για τις γυναίκες των εργατικών, λαϊκών δυνάμεων».
Πάψτε να υπερασπίζεστε τη σαπίλα, τη διαφθορά, τον εκφυλισμό, την οικονομική εξάρτηση, την εκμετάλλευση. Ναι, όλοι σας εδώ μέσα πάτε να κρύψετε ότι ενιαία υπερασπίζεστε τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική της απέναντι στις γυναίκες.
«Καλείτε τις εργαζόμενες να “συμφιλιωθούν” με την εργασιακή ζούγκλα, τα ακανόνιστα ωράρια, για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών κολοσσών. Καλείτε τις γυναίκες να συμφιλιωθούν με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες φροντίδας και προστασίας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, των ατόμων με αναπηρία. Γιατί όλα αυτά αποτελούν “κόστος” για το κράτος και το κεφάλαιο.
Είδαμε τη δήθεν ευαισθησία σας, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, απέναντι στα δικαιώματα της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού στο Ηράκλειο Κρήτης, η οποία βρίσκεται σε δίδυμη κύηση και δικαιούται μόλις 15 ημέρες αναρρωτική άδεια! Έφτασε η Υφυπουργός Παιδείας να ισχυριστεί ότι “δεν αλλάζει η νομοθεσία και θα μπορούσε να τελειώσει εκεί” η συζήτηση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ προκλητικά λέτε ότι δεν έπρεπε να μείνει έγκυος ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Έτσι αντιμετωπίζετε και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας; Ή μήπως με αυτά που λένε οι επιχειρηματικοί κολοσσοί σε νέες εργαζόμενες, προτείνοντας μάλιστα να βάλουν στην “κρυοσυντήρηση” τη δημιουργία οικογένειας;» είπε.
«Στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους υποτάσσετε κάθε κοινωνική ανάγκη της γυναίκας, ακόμα και την ολόπλευρη προστασία από την πολύμορφη βία, κυρίως την εργοδοτική και την κρατική. Όσες ευρωπαϊκές οδηγίες και αν ψηφιστούν, δεν ανατρέπεται η αντιλαϊκή πολιτική που εμποδίζει μια γυναίκα να στέκεται στα πόδια της οικονομικά και κοινωνικά ανεξάρτητη, για να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα διαπροσωπική σχέση.
Με την αντιλαϊκή πολιτική όλων σας -made in EE- έχετε οδηγήσει στην τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της γραμμής SOS, των συμβουλευτικών κέντρων, των ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους. Έχετε φτάσει εσείς της κυβέρνησης να αφήνετε απλήρωτους από το Νοέμβρη 2023 τους εργαζόμενους κι εργαζόμενες σε δομές της Γραμματείας Ισότητας. Τώρα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους» ανέφερε ακόμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε στην ομιλία του:
«Γι’ αυτό καλούμε κάθε γυναίκα να δυναμώσει τον αγώνα για να ανατραπούν οι οικονομικοί-κοινωνικοί-πολιτιστικοί παράγοντες που γεννούν τους δράστες- “τέρατα” που φτάνουν μάλιστα μέχρι και σε γυναικοκτονίες και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες.
Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να γίνει ουσιαστικό στήριγμα στον αγώνα για να ξεριζώσουμε τη γενεσιουργό μορφή βίας, δηλαδή αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, που έχει στο dna του τη γυναικεία ανισοτιμία και καταπίεση.
Σε αυτό το δρόμο κάθε γυναίκα μπορεί να βρει το θάρρος, την αντοχή να αλλάξει μαχητικά τη ζωή της».