Tέλος στα σενάρια για καταβολή επιδόματος Πάσχα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Διαψεύδοντας τη σχετική φημολογία που είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα και επικαλούμενος τα δημοσιονομικά περιθώρια ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων κτλ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από 1η Απριλίου, θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
Η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης όταν ανοίγει η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης, αποτελεί ο δημοσιονομικός χώρος και τα περιθώρια που υπάρχουν. Τόσο στην περίπτωση νέων παροχών προς τους αγρότες όσο και τώρα με το επίδομα Πάσχα, για το οποίο το οικονομικό επιτελείο άφηνε ανοικτό «παράθυρο», δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, σύμφωνα με την κυβέρνηση. «εν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. Έχουμε ένα δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας θα επέλθει με αύξηση των μισθών.
«Η κυβέρνηση απαντάει με αυξήσεις μισθών. Ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 το 2027. Θα τον πετύχουμε τον στόχο. Ήδη από το 2019 οι μισθοί έχουν αυξηθεί λίγο παραπάνω από 20%. Πέφτει η ανεργία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσεγγίσουν εργαζόμενους».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου και θα τεθεί από 1η Απρίλιου θα είναι πάνω από 800 ευρώ.
Για την Υγεία
«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός. «Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά». «Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη». «Η πανδημία μας άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
«Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας όπως είπε ότι περίμενε «τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο» είπε.
Σχετικά με ποια πανεπιστήμια ενδιαφέρονται είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον ποιοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα» τόνισε και επισήμανε ότι το 85% του νόμου αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια. Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε».
Για τις ευρωεκλογές
«Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε το κόμμα στην Ευρώπη και την κράτησε όταν κάποιοι έπαιζαν με τη φωτιά»
Για το αν η ΝΔ έχει στόχο για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «το καλύτερο δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. «Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αν εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και περιφέρειες με ανθρώπους που μπορούν αν υπηρετήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Σχετικά με την υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί.