Προσαρμοσμένη στους νέους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες, όπως συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά όχι μόνο, θα είναι η δημοσιονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο, όπως συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στο Eurogroup.
Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι θύμισε ότι με τους νέους κανόνες, η διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι εξειδικευμένη για κάθε χώρα, όπως προβλέπει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.
Τόνισε όμως ότι οι υπερχρεωμένες χώρες, θα πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μειώσουν το χρέος τους και να δημιουργήσουν δημοσιονομικά αποθέματα. Εντύπωση προκάλεσε πάντως η δήλωσή του ότι εκτός από το νέο πλαίσιο, οι επιδόσεις των κρατών θα κριθούν από τις νέες προβλέψεις της επιτροπής για την γήρανση του πληθυσμού, και άρα, τις δαπάνες του ασφαλιστικού.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM κ. Πιέρ Γκραμένια τόνισε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αντιπληθωριστική. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει θα αποσυρθούν όσα μέσα στήριξης ισχύουν ακόμη και ειδικά οι επιδοτήσεις στην ενέργεια.
Η αντιπληθωριστική πολιτική που θα συνεχιστεί τόσο το 2024 όσο και το 2025, έχει ως βασική κρίσιμη παράμετρο την εξέλιξη των μισθών. Μάλιστα, η ΕΚΤ δια στόματος της προέδρου της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι η πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει όταν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τη “βιωσιμότητα” του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Έχει τονιστεί δε ιδιαίτερα ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εξεταστεί η επίδραση που θα έχουν οι φετινές μισθολογικές αυξήσεις στην πορεία του πληθωρισμού πριν ληφθούν τελικές αποφάσεις. Στις αυξήσεις των μισθών, η Κομισιόν προσθέτει στην εξίσωση για το 2025 και τις δαπάνες για τις συντάξεις, με δεδομένο ότι οι διαδοχικές κρίσεις έχουν αλλάξει τις συντεταγμένες για πολλά ασφαλιστικά συστήματα εντός της ΕΕ.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα, η οποία παρά τις προσπάθειες έχει ακόμη με διαφορά το υψηλότερο χρέος ης ΕΕ μαζί με την Ιταλία, θα είναι στην ομάδα των χωρών οι οποίες θα πρέπει να προσπαθήσουν για τη μείωση του χρέους τους.
Στο 4ετές πρόγραμμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μετά την Επιτροπή μέχρι και το φθινόπωρο, οπότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο σε μισθούς και συντάξεις για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να είναι “συνετές” και σύμφωνο με την αντιπληθωριστική πολιτική και το ρυθμό αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διαφορετικά θα πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της πλάνο. Το σχέδιο που θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλες μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να είναι συμβατό με την ελαφρά περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που συζητήθηκε πρώτη φορά χθες.
Πιο θετική για την Ελλάδα είναι η απόφαση του Eurogroup για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και μάλιστα πέρα από το χρήματα που έχουν εξασφαλίσει το κάθε ένα κράτος – μέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε το εύρημα της έρευνας του Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ ότι για να κλείσει το κενό που εντοπίζεται με την Κίνα και τις ΗΠΑ θα πρέπει τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ύψους 500 εκ ευρώ.
Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του αρχηγού του αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως σημειώνει ο υπουργός, «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι μένει πιστός στις παραδόσεις αυτού του κόμματος. Ανεύθυνες υποσχέσεις και ακατάσχετη παροχολογία!».
Και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έπαθε… Τσίπρα» και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Αμετανόητοι μετά τη διπλή ήττα των εκλογών του 2019 και του 2023, συνεχίζουν τα ίδια πολιτικά παραμύθια.
Παράλληλα αναφέρει, «και το κάνουν ισοπεδώνοντας τις κατακτήσεις των Ελλήνων πολιτών στο πεδίο της Οικονομίας αλλά και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση και που κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ ψηλά σε ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και προσέλκυση επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη.
Ως ένας νέος «πολιτικός Χουντίνι» έταξε λεφτά από μειώσεις φόρων χωρίς καμιά κοστολόγηση! Και χωρίς επίγνωση φυσικά των συνεπειών για τον προϋπολογισμό και την Οικονομία. Ενώ ξέχασε επίσης πως από την παρούσα Κυβέρνηση πάνω από 50 φόροι έχουν μειωθεί ή καταργηθεί. Έταξε επενδύσεις ενώ αυτές ανεβαίνουν συνεχώς και σταθερά από το 2019 και μετά. Και οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ τελευταίας 20ετίας. Υποσχέθηκε επίσης αύξηση εισοδήματος ενώ σταθερή πολιτική της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενέστερων με αύξηση του μέσου μισθού πάνω από τον πληθωρισμό (19%) και του κατώτατου μισθού κατά 20%, ενώ επίκειται και νέα αύξηση του μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Παριστάνει ότι αγνοεί επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια δόθηκαν σημαντικές αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους (1.476 ευρώ το όφελος για τον μέσο δημόσιο υπάλληλο από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης το 2023 και 2024) ενώ και οι τριετίες «ξεπάγωσαν» πολύ νωρίτερα στον ιδιωτικό τομέα».
Και στην σχετική του ανάρτηση ο υπουργός καταλήγει, «αφήνουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους υποστηρικτές του στην πολιτική τους περιδίνηση. Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια πορεία που συνδυάζει την υπεύθυνη οικονομική πολιτική με την κοινωνική δικαιοσύνη».