«Αδιανόητο το δημόσιο να προσφέρει υπηρεσίες με εισοδηματικά κριτήρια – Πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει εκτρώματα» τονίζει ο διευθυντής ΜΕΘ του «Παπανικολάου»
Καταπέλτης κατά του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων, που ξεκίνησε χθες από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη είναι ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
«Από το 1980 ειδικευόμενος και από το 1986 στο ΕΣΥ και μάλιστα στην πρώτη γραμμή σαν γιατρός ΜΕΘ» θύμισε ότι είναι ο γιατρός, μιλώντας χθες το βράδυ στο Kontra. «Γι’ αυτό για μένα ήταν και είναι αδιανόητο το δημόσιο να προσφέρει υπηρεσίες με εισοδηματικά κριτήρια» σημείωσε.
«Τη χαρακτηρίζω μαύρη μέρα σήμερα για το ΕΣΥ, που άνοιξε το κουτί της Πανδώρας με απρόβλεπτες συνέπειες. Γιατί εάν επεκταθεί, πολύ φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει εκτρώματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Ν. Καπραβέλος εξήγησε ότι το πρόβλημα, που υποτίθεται επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Υγείας με τα απογευματινά χειρουργεία, προέκυψε μετά Covid. «Ξέρετε ότι περάσαμε μαύρες μέρες με μια οξεία κατάσταση υγειονομικής κρίσης, που δεν είχαμε ξαναντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα πάρα πολλά περιστατικά άλλων παθήσεων να μην μπορούν να βολευτούν. Στο νοσοκομείο μας βρεθήκαμε μπροστά σε μία λίστα 5.000 ασθενών που περίμεναν. Καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρ’ όλο που δεν έχουμε προσωπικό να το φτάσουμε στις 2.000» ανέφερε.
«Καυχιέται το “Παπαγεωργίου” ότι άνοιξε τον δρόμο, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Το “Παπαγεωργίου” δουλεύει αυτή τη στιγμή και ενισχύθηκε με προσωπικό από το “Παπανικολάου” και ακόμη πληρώνει το νοσοκομείο μου νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό από το “Παπαγεωργίου”» αποκάλυψε.
«Δεν έχουμε ιδεολογήματα για την απογευματινή λειτουργία και πραγματικά θεωρούμε ότι δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να κλείνει τις πόρτες του στη μία και στις 2 η ώρα. Δεν είμαστε εναντίον της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων εφόσον υπάρχουν και υγειονομικές ανάγκες. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος υγείας» σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Δεν μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα όταν το 40% των χειρουργικών αιθουσών το πρωί είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού» είπε. «Εμείς βγάζαμε γύρω στα 12.000 χειρουργεία ετησίως και τώρα μετά βίας φτάνουμε 7-8.000 γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες» εξήγησε. «Το υπουργείο ξέρει πολύ καλά ότι οι κενές θέσεις μόνο στο “Παπανικολάου” αυτή τη στιγμή είναι 160-170 σε καίριες ειδικότητες. Και αν πάρω το αναισθησιολογικό τμήμα που έχει 27 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 10-11 γιατροί» συμπλήρωσε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το επιχείρημα που προβάλλει το υπουργείο ότι τάχα έτσι δίνονται κίνητρα στους γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ, ο Ν. Καπραβέλος έκανε λόγο για προσβλητική ανάγνωση. «Οι γιατροί των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, που χειρουργούν το επείγον μένουμε στα ίδια και δεν έχουμε κίνητρο, αδειάζουν οι θέσεις μας, δεν έχω ειδικευόμενους. Η κάθε οξεία κατάσταση δεν θα βρει στο μέλλον στελεχωμένα αυτά τα τμήματα» παρατήρησε. «Εμείς ορκιστήκαμε στον όρκο του Ιπποκράτη να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας κατά τη γνώση μας και την εμπειρία μας. Και δεν ορκιστήκαμε να προσφέρουμε ανάλογα με την τσέπη του ασθενούς» υπογράμμισε.