Το Solana (SOL) είναι ;άλλο ένα αποκεντρωμένο, ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα blockchain με λειτουργικότητα έξυπνων συμβολαίων.
Το εγγενές κρυπτονόμισμα της αλυσίδας του Solana είναι το SOL. Το Solana ισχυρίζεται ότι προσφέρει ταχύτερους χρόνους συναλλαγών και χαμηλότερο κόστος από τον κύριο ανταγωνιστή του, το Ethereum. Μετά το Ethereum είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό χρηστών και όγκο συναλλαγών αλυσίδα για μη εναλλάξιμα κρυπτοπαραστατικά (Αγγλικά: Non Fungible Tokens – NFTs).
Το Solana ιδρύθηκε το 2017 από τον Anatoly Yakovenko, ο οποίος δημοσίευσε ένα whitepaper που περιγράφει λεπτομερώς την τεχνολογία του PoH. Ένα χρόνο αργότερα, η Solana Labs κατάφερε να συγκεντρώσει 300 εκατομμύρια για την κατασκευή του. Το SOL αποτελεί το νόμισμα του δικτύου και χρησιμεύει για staking και για τέλη συναλλαγών. Σήμερα υπάρχουν δεσμευμένα κοντά στα 12 δισ. δολάρια, με επιτόκιο περίπου 7% και συνοδεύονται με την υποχρέωση να μην μπορούν να απελευθερωθούν για χρονικό διάστημα 5 ημερών.
Η ιδιαιτερότητα που ξεχωρίζει
Τέτοιου μεγέθους αυξήσεις στις τιμές σπάνια συμβαίνουν αναίτια. Πράγματι, υπήρξε ανάλογη εκρηκτική ανάπτυξη του οικοσυστήματος του SOL. Το Solana φιλοδοξεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο Ethereum, που αδυνατεί να εξυπηρετήσει την τεράστια ζήτηση που υπάρχει για τη χρήση των υποδομών του. Να παρέχει πιο οικονομικές, πιο γρήγορες συναλλαγές και αποδοτικότερη χρήση των έξυπνων συμβολαίων.
Κάποιοι θεωρούν πως έχει τις περισσότερες δυνατότητες να το φτάσει, ξεχωρίζοντας ανάμεσα στους επίδοξους «Ethereum killers». Όταν μια απλή συναλλαγή στο Ethereum κοστίζει δεκάδες δολάρια και η ίδια δουλειά κοστίζει κλάσμα του σεντς στο Solana, ήταν φυσικό επακόλουθο να προσελκύσει χιλιάδες χρήστες και δεκάδες εφαρμογές.
Το Solana για κάποιους θεωρείται η πρώτη σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του blockchain διλήμματος. Να επιλεγούν το πολύ δύο από τις τρεις παραμέτρους: της ασφάλειας, της αποκέντρωσης και της επεκτασιμότητας. Αυτή την περίοδο διεκπεραιώνει μεταξύ 50-60.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο, όσο περίπου και το δίκτυο της Visa, αν και στα άμεσα σχέδιά τους είναι να 8πλασιαστεί η ταχύτητα. Διαθέτει 1.324 επικυρωτές, παρόλο που οι απαιτήσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό για να αναλάβει κάποιος τον ρόλο είναι αρκετά υψηλές.
Πώς τα καταφέρνει και εμφανίζει τόσο υψηλές επιδόσεις; Το Solana χρησιμοποιεί έναν συναινετικό αλγόριθμο, μια νέα τεχνική χρονομέτρησης για αποκεντρωμένα συστήματα που ονομάζεται proof-of-history ή απόδειξη της ιστορίας (PoH). Δημιουργεί δηλαδή μια καταγραφή που αποδεικνύει ότι ένα συμβάν έχει λάβει χώρα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Παρότι η ιδέα και οι αρχικές εργασίες για την πλατφόρμα του Solana ξεκίνησαν το 2017, το κρυπτονόμισμα ξεκίνησε επίσημα τον Μάρτιο του 2020 από το Ίδρυμα Solana με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2021, η πλατφόρμα βγήκε εκτός σύνδεσης μετά από ένα κύμα συναλλαγών το οποίο προκάλεσε τη διακοπή του δικτύου, αλλά επανήλθε σε λειτουργία την επόμενη μέρα.
Επάνω στο δίκτυο του Solana στα τέλη του 2023 δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα δημιουργίας νέων crypto tokens, δείχνοντας ένα κύμα μετανάστευσης από το δίκτυο του Ethereum, στο οποίο αυτά κυριαρχούσαν στους προηγούμενους κύκλους. Το χαμηλό κόστος συναλλαγών σε συνδυασμό με υψηλές ταχύτητες ευνόησαν την ανάπτυξη αρκετών νέων tokens. Μερικά από αυτά είναι το Samoyedcoin (SAMO), που υπήρξε το πρώτο από τα λεγόμενα memecoins που δημιουργήθηκε επάνω στο Solana, το Bonkcoin (BONK), που γνώρισε αρκετή επιτυχία το 2023, και πολλά άλλα που δημιουργούνται συνεχώς σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο και ανταλλάσσονται σε δεκάδες ανταλλακτήρια CEX και DEX.
Λειτουργίες:
- Γρήγορες και φθηνές συναλλαγές: Το Solana υπερέχει σε ταχύτητα σε σχέση με άλλα blockchain, με δυνατότητα έως και 50.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
- Smart contracts: Υποστηρίζει smart contracts, επιτρέποντας την ανάπτυξη αποκεντρωμένων εφαρμογών (dApps) και άλλων περίπλοκων λειτουργιών.
- Πολυπλεονικότητα: Εκτός από το SOL, το Solana μπορεί να φιλοξενήσει και άλλα ψηφιακά νομίσματα και tokens.
Πλεονεκτήματα:
- Υψηλή ταχύτητα: Ιδανικό για γρήγορες και οικονομικές συναλλαγές.
- Ευρεία κλιμακωσιμότητα: Δυνατότητα επέκτασης για να καλύψει αυξημένη ζήτηση.
- Ενεργή κοινότητα: Σημαντική υποστήριξη από developers και επενδυτές.
Μειονεκτήματα:
- Σχετικά νέο: Το Solana κυκλοφόρησε το 2020, άρα δεν έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.
- Κεντροποίηση: Ορισμένοι ανησυχούν για την κεντροποίηση του δικτύου Solana.
- Περιβαλλοντικό αντίκτυπος: Η τεχνολογία Proof of History (PoH) που χρησιμοποιεί το Solana, καταναλώνει ενέργεια.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το Solana:
- Αγορά SOL: Μπορείτε να αγοράσετε SOL από διάφορα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.
- Αποθήκευση SOL: Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές πορτοφόλι Solana για να αποθηκεύσετε τα SOL σας.
Πηγές: