Οι αρχές εντείνουν τις έρευνες για τις διαρροές των mail των αποδήμων προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ενώ όπως όπως όλα δείχνουν ο εισαγγελικός έλεγχος αναμένεται και πριν από το 2023, οπότε προσδιορίζεται χρονικά το βαρύ περιστατικό και ειδικότερα όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη την εκλογική περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία, αυτό το υποστηρίζουν μόνον όσοι επιθυμούν να χτίσουν ένα επικίνδυνο αφήγημα. Δεν έχει καμία σχέση ούτε και με την επιστολική ψήφο».
Στο μεταξύ, δεκάδες αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου κατατέθηκαν από απόδημους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA πρώτα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα αλλά και η έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και μετά να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν και κινήσεις εναντίον φυσικών προσώπων.
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τόσο ο Νίκος Θεοδωρόπουλος ο αποπεμφθείς γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ. όσο και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ο πρώτος φέρεται μάλιστα να είναι ο «κομιστής» της λίστας προς την «γαλάζια» ευρωβουλευτή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που μετράει ήδη μια αγωγή «για πολιτική χειραγώγηση».
Εντύπωση πάντως προκαλεί μία ανάρτηση του κ. Θεοδωρόπουλου ο οποίος μετά την απομάκρυνσή του απο γγ Αποδήμων ανέφερε με νόημα:
“THE TRUTH IS STILL THE TRUTH, EVEN IS NO ONE BELIEVES IT. A LIE IS STILL A LIE, EVEN IF EVERYONE BELIEVES IT”
“Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΨΕΜΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ”
Πέρα από το αινιγματικό περιεχόμενο της ανάρτησης του κ. Θεοδωρόπουλου ο οποίος ούτως ή άλλως βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας αντικείμενο είναι να διαπιστωθεί αν ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί και από ποια πρόσωπα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Σύμφωνα με το MEGA η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου πήρε τα e – mail μέσα Ιανουαρίου του 2024 μετά από αίτημά της στη Ν.Δ. και συγκεκριμένα προς τον κ. Θεοδωρόπουλο. Όπως είπε η δημοσιογράφος, ο υπολογιστής της κ. Ασημακοπούλου θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει. Στο στόχαστρο μπαίνουν, πλέον, οι κινήσεις του κ. Θεοδωρόπουλου, με τον υπολογιστή του να «μαρτυρά» ενδεχομένως εάν έχει στείλει τα στοιχεία των αποδήμων και σε άλλους πέρα από την κ. Ασημακοπούλου.
Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 30 αγωγές, οι οποίες στρέφονται κατά του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητώντας αποζημίωση διότι δεν προστάτευσε τα προσωπικά δεδομένα που έδωσαν οι πολίτες για να πάρουν μέρος στις εκλογές. Ταυτόχρονα, έχουν αποσταλεί εξώδικα και προς την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., προκειμένου να δώσει απαντήσεις για ποιον λόγο κατείχε τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο που εκπροσωπεί απόδημους που κατέθεσαν αγωγή, οι αγωγές έχουν γίνει από πολίτες που ήταν στις λίστες για τις εκλογές του 2023, όμως υπάρχουν αμφιβολίες από κάποιους απόδημους και για τις φετινές λίστες.
«Κάποιοι έχουν ανησυχήσει για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών. Είναι άνθρωποι από το εξωτερικό που πρόκειται να ψηφίσουν και στις εκλογές που έρχονται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χρησιμοποιηθεί το email τους από την κυρία Ασημακοπούλου», δήλωσε (ANT1) ο έμπειρος νομικός που δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα πριν ολοκληρωθούν οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές.
Στο Action 24 και την εκπομπή “Η Επομενη Μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο μίλησε ο Γιώργος Σαμαράς, κάτοικος Λονδίνου και καθηγητής στο King’s College (Βασιλικό κολλέγιο) ο οποίος ήταν ένας από αυτούς που έλαβαν email από την ευρωβουλευτή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, και αποφάσισε να κινηθεί νομικά.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι υπάρχει κάτι σκοτεινό όταν τα προσωπικά δεδομένα πολιτών βρίσκονται στα χέρια πολιτικών.
Ο Αντώνης Πέτσας, κάτοικος του Λονδίνου, μιλώντας στο MEGA εξηγεί πως διαπίστωσε τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, τονίζοντας ότι υπεύθυνο είναι το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ίδιος εργάζεται στον τομέα της ανάλυσης δεδομένων και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει με τις ποινές και την προστασία που παρέχεται σε τέτοια ζητήματα. Όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να τηρείται πρωτόκολλο και να διαρρεύσουν τα στοιχεία από το υπουργείο».
Ο κ. Πέτσας και οι υπόλοιποι απόδημοι Έλληνες του Λονδίνου έλαβαν το e-mail της κ. Ασημακοπούλου την 1η Μαρτίου, περίπου στις 7:00 το πρωί.
«Εγώ είχα γραφτεί πέρυσι για να ψηφίσω ως απόδημος στις πρώτες εκλογές. Δεν το πρόλαβα αλλά ψήφισα στις δεύτερες. Φέτος για την επιστολική ψήφο δεν είχα κάνει καν αίτηση», εξηγεί ο κ. Πέτσας.
Όπως περιγράφει, το e-mail ενημέρωνε ότι έρχεται η επιστολική ψήφος, ζητούσε από τους απόδημους να γραφτούν στην πλατφόρμα και τόνιζε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση τις επόμενες 100 ημέρες για τις δράσεις ενόψει των ευρωεκλογών. Μάλιστα, έδινε τη δυνατότητα να λάβουν γνώση την πολιτική προστασίας των δεδομένων.
«Η πλάκα είναι ότι όσοι το πατούσαν η κα Ασημακοπούλου ήξερε πόσοι ήταν», σχολίασε ο κ. Πέτσας.