Την αύξηση της δυσαρέσκειας για κυβερνητικές επιλογές αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, καταγράφοντας την πρώτη μεγάλη εκλογική φθορά της κυβέρνησης η οποία όμως παραμένει χωρίς ισχυρό αντίπαλο.
Η ΝΔ καταρακυλά σχεδόν 4% στην πρόθεση ψήφου και 5% στην εκτίμηση ψήφου, ενώ υποχωρεί και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού στο 54% από 77% που ήταν τον Φεβρουάριο, την ώρα που ενισχύονται ελαφρά τα κόμματα της (πολυδιασπασμένης) αντιπολίτευσης.
Η κοινωνία δείχνει δυσαρεστημένη από σημαντικές πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, καταδικάζει την καθυστέρηση στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη, ενώ καταγράφεται πλειοψηφική απόρριψη της ρύθμισης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Στην πρόθεση ψήφου. η ΝΔ υποχωρεί στο 24,6% (προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου 28,5%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).
Αναλυτικά:
- ΝΔ 24,6%
- ΣΥΡΙΖΑ 11,8%
- ΠΑΣΟΚ 10,2%
- ΚΚΕ 7,9%
- Σπαρτιάτες 1,5%
- Ελληνική Λύση 7,6%
- Νίκη 2,5%
- Πλεύση Ελευθερίας 3,4%
- ΜέΡΑ25 1,5%
- Νέα Αριστερά 2,3%
- Φωνή Λογικής 1,8%
- Λοιπά 3,2%
Στην εκτίμηση ψήφου υποχωρεί -5% η Νέα Δημοκρατία στο 31,4% από το 36,5% του Φεβρουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει άνοδο +1,8%, το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί -1,9% του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κερδίζει +1,4% και η Ελληνική Λύση +1,7%, ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.
Αναλυτικά:
- ΝΔ 31,4%
- ΣΥΡΙΖΑ 15,1%
- ΠΑΣΟΚ 13%
- ΚΚΕ 10,1%
- Σπαρτιάτες 2%
- Ελληνική Λύση 9,7%
- Νίκη 3,2%
- Πλεύση Ελευθερίας 4,3%
- ΜέΡΑ25 1,9%
- Νέα Αριστερά 3,0%
- Φωνή Λογικής 2,4%
- Δημοκράτες 1%
- Λοιπά 2,9%
Καμία πρόοδος στην απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη λένε 9 στους 10!
Διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία σε ό,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».
Προς την λάθος κατεύθυνση βαδίζει η χώρα
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.
Εντείνεται η δυσαρέσκεια για κυβέρνηση και Μητσοτάκη
Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%, το οποίο αποτυπώνει την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, την ώρα ωστόσο που η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει θετικές γνώμες στο 10%.
Η υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων για την κυβέρνηση, επεκτείνεται και στην υποχώρηση των θετικών αξιολογήσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποχωρεί από το 40% στο 34%, έστω και εάν εμφανίζεται με διπλάσιο ποσοστό θετικών γνωμών από τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς οι θετικές αξιολογήσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνούν το 17%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο… κανένας
Από τη σταθερή πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό και τον «Κανένα» ως ανερχόμενη δύναμη, πλέον, ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, πιο δημοφιλής (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατορθώνει να προηγείται τόσο σε όσους δηλώνουν Αριστεροί αλλά και στους Κεντροαριστερούς, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από όσους δηλώνουν κεντρώοι και δεξιότεροι. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να είναι δεύτερος ακόμη και στους κεντροαριστερούς, όπου όμως έχει και το υψηλότερο ποσοστό του και ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ακρίβεια και οικονομία «καρφώνουν» την κυβέρνηση
Τα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομία κυριαρχούν, με τους πολιτες να αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.
Οι τομείς στους οποίες έχει τις χειρότερες επιδόσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους πολίτες, είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι τομείς όπου η αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει τη μεγαλύτερη πτώση αφορούν την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, τις υποδομές, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική και στην αμυντική θωράκιση. Δηλαδή, οι μεγαλύτερες υποχωρήσεις αφορούν και τομείς όπου η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει σχετική θετική «βαθμολογία».
Οι αρνητικές εντυπώσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν σταθερά υψηλές στο 72%, ενώ έχουμε άνοδο των αρνητικών γνωμών από το 73% στο 77% στο ζήτημα της εγκληματικότητας.
Ο γενικός δεικτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία
Μεταστροφή για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται και μια αύξηση των αρνητικών γνωμών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που αποτέλεσε κατεξοχήν «εμβληματική μεταρρύθμιση» για την κυβέρνηση, όπου πλέον το 53% τοποθετείται αρνητικά και μόνο το 42% τοποθετείται θετικά, μετά την ψήφιση του νόμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είναι κυρίως οι μεγάλες ηλικίες, άνω των 60, ενώ η νεολαία έχει αρνητική τοποθέτηση. Η υψηλότερη απόρριψη είναι στην κατηγορία των φοιτητών, ενώ κατά είναι οι μισθωτοί του δημοσίου, οι γεωργοί/κτηνοτρόφοι, οι μισθωτοί του ιδιωτικού, αλλά οριακά ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ως προς το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες εκλογές καταγράφεται μια μικρή αύξηση του ενδιαφέροντος και ρητής πρόθεσης συμμετοχής, ενώ οι πολίτετς προκρίνουν την αυτοπρόσωπη παρουσία αντί για την επιστολική ψήφο (9%).
Ως προς τις συσπειρώσεις και μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η δημοσκόπηση καταγράφει συσπείρωση της ΝΔ στο 71,1% με απώλειες πρωτίστως προς Ελληνική Λύση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 58,1% με απώλειες προφανώς προς Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Και το ΠΑΣΟΚ στο 70,4% με απώλειες προς Νέα Δημοκρατία, Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ.