Νέες επενδύσεις 365 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ΕΥΔΑΠ για τα επόμενα χρόνια σε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων. Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική ξενάγηση στο ΚΕΛ Ψυττάλειας εχθές, οι επενδύσεις αφορούν στην επέκταση των δικτύων αποχέτευσης σε νέες περιοχές, κυρίως στην Ανατολική Αττική, αλλά και αναβαθμίσεις των ΚΕΛ που ελέγχει αλλά και για ενεργειακές αναβαθμίσεις.
Η ΕΥΔΑΠ σήμερα διαθέτει στην Αττική Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που είναι: στην Ψυττάλεια, στα Μέγαρα, Παιανιάς-Κορωπίου ενώ ο προγραμματισμός της αφορά την ένταξη ή κατασκευή τεσσάρων ακόμα ΚΕΛ (Βόρειας Αττικής, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου). Παράλληλα όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Σαχίνης, υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία Τοπικών Σταθμών Επεξεργασίας Λυμάτων (ΤΣΕΛ) που θα μπορούν να λειτουργούν και ως σημεία επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένου νερού σε χώρους όπως πάρκα, βιομηχανίες, δημόσιους χώρους. Συνολικά έχει γίνει πρόταση για 25 αντίστοιχα σημεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ύψους 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη με αποχέτευση κυρίως της Ανατολικής Αττικής που παρουσιάζει και τις μεγαλύτερες ελλείψεις, αλλά και αντικαταστάσεις δικτύων, νέα ΚΕΛ, ψηφιοποίηση των υδρομέτρων και γενικά της διαδικασίας λειτουργίας της, ενεργειακές αναβαθμίσεις κλπ. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η ΕΥΔΑΠ έχει δημιουργήσει και έναν από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Αττική.
Ουσιαστικά η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις σημαντικότερες αναθέτουσες αρχές της χώρας με δραστηριότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων που προσελκύει τεχνικές εταιρείες όλων των τάξεων καθώς οι διαγωνισμοί της ποικίλλουν σε προϋπολογισμό.
Το ΚΕΛ Ψυττάλλειας
Το ΚΕΛ στην Ψυττάλεια συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει την επόμενη ημέρα λειτουργίας του. Ως πρώτο βήμα θα είναι η προκήρυξη διαγωνισμού με αντικείμενο την μελέτη για την ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο στην διαχείριση τους.
Η ανάγκη αυτή πηγάζει και από την ανάγκη ευθυγραμμισης με την νέα ευρωπαϊκή οδηγία που αυστηροποιεί περαιτέρω τις διαδικασίες για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Οι προκλήσεις για την ΕΥΔΑΠ συμπυκνώνονται σε νέες ψηφιακές λειτουργίες διαχείρισης ιλύος και ενεργειακής αξιοποίησης, στη διαχείριση προϊόντων επεξεργασίας (φώσφορος κλπ), στην επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου νερού, στην περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση κ.α.
Στόχος είναι η βελτιστοποίηση αξιοποίησης ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας (βιοαερίου, βιομεθανίου, ηλεκτρικής ενέργειας, υδρογόνου, φωσφόρου, κλπ), άλλα έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης (βιοαέριο, φωτοβολταϊκά), η βέλτιστη παραγωγή και εκμετάλλευση του ανακτημένου νερού, έργα αναβάθμισης για συμμόρφωση με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η επέκταση της δραστηριότητας στην ενεργειακή εκμετάλλευση στερεών αποβλήτων
Να θυμίσουμε πως το 2022 υπεγράφη μια νέα σύμβαση για 5+1 έτη με το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΕΡΓΟΤΕΜ για την λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛ Ψυττάλειας.