«Δεν θα ήταν δυνατό να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδοντας τον Ζελένσκι σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ανέφερε ερωτηθείς για τα περί συμφωνιών στην Οδησσό και για το tweet του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην ανάρτησή του αναφέρει ότι είχε επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας».
Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι κάτι προφανές και αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας που είναι τόσο ευαίσθητα».
Σε ό,τι αφορά την αμυντική στρατηγική και την πρόταση για ευρωομόλογο ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης που αφορά την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, της δυνατότητας να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις
Είναι μία νέα προσθήκη στη συζήτηση για πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας
Κατά συνέπεια η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μίας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυσης της άμυνας έχει μπει στο τραπέζι.
Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων που θα είναι στοχευμένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».
Για τις συζητήσεις σχετικά με τη Γάζα ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του:
«Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες να διαμορφώσουμε ένα νέα πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα
Ένα πλαίσιο που καλεί ανοιχτά για ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Θέτει όμως και το Ισραήλ προ των ευθυνών του λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα
Είναι σημαντικό ότι ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε.».