Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης σε μια εργασιακή «Αποκάλυψη», σύμφωνα με μια έκθεση που προειδοποιεί ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και όσοι έχουν χαμηλότερους μισθούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την αυτοματοποίηση.
Το Ινστιτούτο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) δήλωσε ότι οι θέσεις πρωτοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, η μερική απασχόληση και οι διοικητικές θέσεις ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην αντικατάσταση από τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός «χειρότερου σεναρίου» για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Το thinktank προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κρίση καθώς αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούνται – οι οποίες μπορούν να διαβάσουν και να δημιουργήσουν κείμενο, δεδομένα και κώδικα λογισμικού – για να αυτοματοποιήσουν τις καθημερινές εργασίες στο χώρο εργασίας.
Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό το πρώτο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης έθετε ήδη θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, καθώς αυξανόμενοι αριθμοί εταιρειών εισάγουν την τεχνολογία. Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση περισσότερων θέσεων εργασίας εν μέσω ραγδαίων προόδων στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αναλύοντας 22.000 εργασίες στην οικονομία που καλύπτουν κάθε τύπο εργασίας, το IPPR είπε ότι το 11% των εργασιών που εκτελούνται επί του παρόντος από τους εργαζόμενους ήταν σε κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, να αυξηθεί στο 59% των εργασιών στο δεύτερο κύμα καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται για να χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες διαδικασίες.
Είπε ότι οι συνήθεις γνωστικές εργασίες – συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάσεων δεδομένων, του προγραμματισμού και της απογραφής – ήταν ήδη σε κίνδυνο, με πιθανότητα να αντικαταστήσουν τις θέσεις εισόδου και μερικής απασχόλησης στη γραμματειακή εργασία, τη διοίκηση και τις υπηρεσίες πελατών.
Ωστόσο, το δεύτερο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει μη συνηθισμένες εργασίες ρουτίνας που περιλαμβάνουν τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, τη συγγραφή κειμένων και τη γραφική σχεδίαση, κάτι που θα επηρέαζε όλο και περισσότερο τις θέσεις εργασίας με υψηλότερα κέρδη.
Οι γυναίκες θα επηρεαστούν σημαντικά περισσότερο, καθώς «είναι πιο πιθανό να εργάζονται στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως τα γραμματειακά και διοικητικά επαγγέλματα», ανέφερε η IPPR.
Στο χειρότερο σενάριο για το δεύτερο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, 7,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, ανέφερε η έκθεση, με τυχόν κέρδη για την οικονομία από τις βελτιώσεις της παραγωγικότητας να ακυρώνονται με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.
Σε ένα σενάριο πλήρους αύξησης του εργατικού δυναμικού με γενετική τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ το μέγεθος της οικονομίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4%, ή περίπου 92 δισ. £ ετησίως.
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο στους εργαζόμενους, το αριστερό κέντρο σκέψης είπε ότι η κυβερνητική δράση θα μπορούσε να αποτρέψει μια «αποκάλυψη των θέσεων εργασίας» και να βοηθήσει να αξιοποιηθεί η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.
Ο Carsten Jung, ανώτερος οικονομολόγος στο IPPR, δήλωσε: «Η ήδη υπάρχουσα παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη διαταραχή της αγοράς εργασίας ή θα μπορούσε να ενισχύσει τεράστια την οικονομική ανάπτυξη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόκειται να αλλάξει το παιχνίδι για εκατομμύρια από εμάς.
«Αλλά η τεχνολογία δεν είναι το πεπρωμένο και η αποκάλυψη των θέσεων εργασίας δεν είναι αναπόφευκτη – η κυβέρνηση, οι εργοδότες και τα συνδικάτα έχουν την ευκαιρία να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σχεδιασμού τώρα που διασφαλίζουν ότι διαχειριζόμαστε καλά αυτή τη νέα τεχνολογία. Αν δεν δράσουν σύντομα, μπορεί να είναι πολύ αργά».
Πηγή: Gueardian
- Η πρώτη αντίδραση Σαμαρά μετά τη διαγραφή του: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί ένα κόμμα που λίγο μοιάζει με τη ΝΔ»
- ΑΝΑΛΥΣΗ Libre.gr/ Γιατί ο Σαμαράς επεδίωξε τη διαγραφή του
- Νίκος Κοτζιάς: Η διαγραφή Σαμαρά δείχνει ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη νευρικότητα για τα ελληνοτουρκικά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»
- Global Wealth: Μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται αποδόσεις 4%-9%