Για ελλείψεις αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά το φετινό Πάσχα, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 20% σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία ενόψει του εορτασμού των Καθολικών σήμερα 31/3, αλλά και συνεπεία των χαμηλών τιμών που πουλούσαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι τα προηγούμενα χρόνια, κάνει λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος.
Οι φετινές εξαγωγές αμνοεριφίων για το Καθολικό Πάσχα «πήγαν καλύτερα σε ποσοστό τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι η τιμή παραγωγού κινήθηκε μεταξύ των 7,50-8 ευρώ/κιλό, αφού «μιλάμε για ζώα ηλικίας κάτω των 20 ημερών και βάρους έξι με επτά κιλά, που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο δεν ξεπέρασε τα επτά ευρώ/κιλό».
Για το Ορθόδοξο Πάσχα και ειδικά στην χώρα μας, οι Έλληνες καταναλωτές ψηφίζουν αμνοερίφια βάρους 10-12 κιλών, που «ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους στα οκτώ ευρώ/κιλό και φτάνει μέχρι και τα εννέα ευρώ/κιλό», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι «από αυτό και μόνο το στοιχείο καθίσταται σαφές ότι πουλώντας σε τιμές έξι με εξήμισι ευρώ το κιλό, όπως τελικά έγινε πέρυσι, μπαίνουμε συνέχεια μέσα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και για αυτό οι Έλληνες κτηνοτρόφοι φέτος προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερά τους ζώα».
Αναφορικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης πέρυσι να συμπεριλάβει το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο κ. Μόσχος υπενθυμίζει ότι είχε φέρει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των κτηνοτρόφων, αφού μετά από αυτήν την εξέλιξη «οι τιμές παραγωγού είχαν κατακρημνιστεί».
Απευθυνόμενος στους Έλληνες καταναλωτές, ο ίδιος τονίζει ότι «το ελληνικό αμνοερίφιο έχει πάντα πιο ξανθό κρέας, ενώ στον αντίποδα τα ξένα εμφανίζουν κόκκινα σημάδια. Όσο δε πιο κόκκινο το κρέας στο αμνοερίφιο, τόσο πιο ταλαιπωρημένο το ζώο», αναφέρει.