Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι νόμιμοι στόχοι για τη Μόσχα -ακόμη και σε αεροδρόμια τρίτων χωρών- είναι μια κλιμάκωση της ρωσικής ρητορικής που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πόλεμο, σύμφωνα με τον Σουηδό αντισυνταγματάρχη Joakim Paasikivi.
«Φυσικά, αν χρησιμοποιούνται από αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμος στόχος για εμάς, όπου κι αν βρίσκονται», ανέφερε ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, η Ρωσία πρέπει «να το λάβει αυτό υπόψη της».
Για τον Σουηδό αντισυνταγματάρχη Joakim Paasikivi του Πανεπιστημίου Άμυνας της Στοκχόλμης, η δήλωση του Πούτιν αποτελεί κυρίως κλιμάκωση της ρητορικής του, αλλά η απειλή πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
«Αν ο Πούτιν θέλει πόλεμο με το ΝΑΤΟ, έτσι τον ξεκινάς. Τότε θα είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», δήλωσε ο Paasikivi στο σουηδικό πρακτορείο Τύπου TT την Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι τα F-16 μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα ταιριάζει καλά με το ρωσικό αφήγημα, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την εικόνα της Δύσης ως του μεγάλου επιτιθέμενου.
«Για τον Πούτιν είναι σημαντικό να παρουσιάζει συνεχώς τη Δύση ως τη μεγάλη απειλή στο εγχώριο κοινό. Η λεγόμενη πυρηνική απειλή της Δύσης βρίσκεται στο επίκεντρο ολόκληρου του ρωσικού αφηγήματος», δήλωσε ο Paasikivi.
Σύμφωνα με τον Σουηδό αντισυνταγματάρχη, ο Πούτιν ανησυχεί ότι τα F-16 -τα οποία αναμένεται να φτάσουν στην Ουκρανία μέχρι το καλοκαίρι- θα αυξήσουν σημαντικά την ικανότητα μάχης της Ουκρανίας.
«Το Κρεμλίνο είναι λίγο πιο έντονο. Οι ίδιες απειλές έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά το να προσδιορίζονται τόσο ρητά τα F-16 και να πλήττονται στόχοι στη Δύση είναι κάτι καινούργιο», είπε, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι αισθάνονται «υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν να τρομάξουν τη Δύση για να υπακούσει».
Σύμφωνα με τον Paaskivi ακόμα, η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν υπάρχουν εγγυήσεις.
«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον διεξάγει αδίστακτα, χωρίς να ακολουθεί τους νόμους του πολέμου. Δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε τη Ρωσία», δήλωσε.
Η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν 45 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, τα οποία θα αυξηθούν στα 60 μέχρι το τέλος του έτους.
Οι δυτικοί σύμμαχοι εκπαιδεύουν τώρα Ουκρανούς πιλότους για να χειριστούν τα αεροσκάφη, με τις πρώτες ομάδες να έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους αυτό το μήνα.
Πηγή: Euractiv