“Το περιπολικό δεν είναι ταξί κυρία μου”
Άλλη μια φράση που θα μας σημαδέψει, προσωρινά, όπως μας σημάδεψαν τα “πάμε κι όπου βγει”, της “θυσίας” των 57 για εκσυγχρονισμό των υποδομών στα Τέμπη.
Το ανθολόγιο των σαρκαστικών φράσεων που σημαδεύουν, εν πολλοίς στην κυριολεξία, τις ζωές μας, μπαίνει και η δήλωση Μπαλάσκα για τη δολοφονία της Καρολάιν.
“Είναι βλάκας διότι εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του και μέσα στο ότι τα έχασε και τρελάθηκε, εάν έπαιρνε την αστυνομία δε θα έτρωγε ούτε 4 χρόνια φυλακή. Εάν ειδοποιούσε εξαρχής την αστυνομία και επικαλούνταν “βρασμό ψυχής” και “πρότερο έντιμο βίο”, ο δολοφόνος της Καρολάιν θα πήγαινε πέντε-έξι χρόνια φυλακή”. Αυτή υπήρξε ιστορικά η θέση – προτροπή σε μελλοντικούς γυναικοκτόνους.
Η πραγματικότητα είναι πως αν χρειάζεται, όντας μέσα στο αστυνομικό τμήμα, να τηλεφωνήσεις εσύ για περιπολικό – το οποίο γλαφυρά θα σου αρνηθούν – για να πας με ασφάλεια στο σπίτι σου, τότε υπάρχει κάτι πολύ σάπιο και ανεπανόρθωτα οκνηρό στο σύστημα Προστασίας του Πολίτη.
Εφόσον γυναίκες μαχαιρώνονται έξω από το οικείο Αστυνομικό τμήμα, ενώ μιλάνε με την άμεσο δράση, αλήθεια, πού και με ποιον τρόπο εκπληρώνει την αποστολή του το σύστημα Προστασίας του Πολίτη; Σαν πολλές και συχνές δεν είναι οι φορές που εξόφθαλμα αδυνατεί να επιτελέσει το “καθήκον”;
Σαν πολλές και συχνές δεν είναι οι περιπτώσεις που γίνονται “τσάμπα μάγκες” με πυροβολισμούς σε αμάξια που “οδηγούν νευρικά” αλλά είναι αόρατοι, άφαντοι και οκνηροί – επικαλούμενοι απαρχαιωμένα πρωτόκολλα όταν πρέπει να δράσουν; Μεταξύ “άμεσης δράσης” και προκλητικής απραξίας το κενό είναι πλέον αγεφύρωτο.
Η φράση-μαχαιριά “το περιπολικό δεν είναι ταξί” που κόστισε τη ζωή σε μια γυναίκα αυτής της χώρας, θα έπρεπε να αντικατασταθεί με το “δεν είναι αστυνομία το αχούρι“. Όταν το μόνο μέρος που μπορείς να αισθανθείς ασφαλής όταν απειλείται η ζωή σου είναι η αστυνομία και η σκέπη της, τότε η άρνηση αυτής από την ίδια την υπηρεσία, αποτελεί έγκλημα πριν καν σε δολοφονήσει ο διώκτης σου στο κατώφλι του τμήματος.
Καρατομήθηκαν διοικητές, υπάλληλοι, ο φύλακας για τον οποίο ήδη εκκρεμούν κατηγορίες και πολλά άλλα. Σε σύμφωνη γραμμή με τα πεπραγμένα των Τεμπών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το πολύ-πολύ να απομακρυνθεί, αν και μεταξύ μας θα είναι έκπληξη αν συμβεί. Για παραίτηση θα έπρεπε να δολοφονηθούν πάνω από 50 άτομα έξω από το τμήμα. Και το σφαγείο που λέγεται Ελλάδα θα συνεχίσει να αφαιρεί ζωές και να επιτρέπει δολοφονίες. Μεταρρυθμίζεται η Ελλάδα και αλλάζει; Αμφίβολο, με βάση την εμπειρία μας και τα δεδομένα που καθημερινά, δυστυχώς, την επιβεβαιώνουν.
Μια φορά ας ήταν να μεταρρυθμιζόταν η αστυνομία και όχι να άλλαζαν κεφαλές της σαν να ήταν ρεκτιφιέ μιας κακοσυντηρημένης σάπιας μηχανής, μία.