«Πόσο δημοκρατικό είναι και πόσο είναι συμβατό με τη λαϊκή κυριαρχία να κατανέμεις τις έδρες σε κόμματα για τα οποία δεν έχει εκφραστεί η λαϊκή βούληση και μάλιστα σε ποιες περιοχές, γιατί εδώ είναι από τα αδιάθετα, είναι από τη δεύτερη και τρίτη κατανομή. Θα γίνουν καραμπόλες και τεράστιες αλλαγές»
«Είναι ένας πραγματικός μύλος. Και αυτά ξεκινήσανε γιατί προσπαθούμε την τελευταία στιγμή με νομοθετικές ρυθμίσεις να αποτρέψουμε ένα φαινόμενο το οποίο έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε, εγώ νομικός είμαι, αλλά ισχυρίζομαι ότι αυτά τα φαινόμενα λύνονται πολιτικά και προσπαθείς να περιθωριοποιήσεις ή να αποτρέψεις την επιρροή κομμάτων εξτρεμιστικών, τα οποία επιβουλεύονται τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορείς αυτά να τα αντιμετωπίσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις, γιατί οι νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αλυσιτελείς». Με την παραπάνω τοποθέτηση, ο Παναγιώτης Μαντζούφας, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, σχολίασε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 τις πολιτικές εξελίξεις που αφορούν στο κόμμα Σπαρτιάτες.
«Πράγματι, το άρθρο 112 παράγραφος 2 του εκλογικού νόμου, που είναι το ίδιο με το 162 του Ποινικού Κώδικα, μας λέει ότι όποιος με ψεύτικες ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά τον εκλογέα, είτε για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είτε για να αλλάξει το εκλογικό του φρόνημα. Μάλλον εδώ έχουμε αυτή την περίπτωση» σημείωσε αρχικά.
Υπάρχει ωστόσο το εξής παράδοξο, όπως περιέγραψε. «Εδώ παρουσιάζεται ότι η παραπλάνηση αυτή για να αλλάξουν το εκλογικό φρόνημα οι ψηφοφόροι- γιατί δεν αρκεί να πεις ένα ψεύδος, θα πρέπει αυτό να οδηγήσει και σε παραπλάνηση, να αλλάξεις τη βούλησή σου- εδώ παρουσιάζεται ότι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και όχι ο Στίγκας, αλλά και ότι οι κατηγορούμενοι διέδωσαν αυτή την ψευδή είδηση και βάση αυτής της ψευδούς είδησης μετέβαλαν το εκλογικό τους φρόνημα επειδή πίστεψαν αυτή την είδηση. Αυτή την κατηγορία όμως που απευθύνει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μπορεί κανείς να πει ότι οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών ψήφισαν το κόμμα αυτό ακριβώς επειδή γνώριζαν ότι πραγματικός αρχηγός ήταν ο Κασιδιάρης, κάτι που δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί κατά την εξέταση της αίτησής τους, όταν έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο. (…) Άρα δεν στοιχειοθετείται αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος. Δεν είναι εξαπάτηση. Γιατί σου λέει ο άλλος, εγώ το ψήφισα επειδή ήξερα αυτό το πράγμα».
Υπεύθυνος δικαστικός σχηματισμός, εκδίδοντας όμως ουσιαστικά διοικητική απόφαση, είναι ο σχηματισμός του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, επισήμανε ο κ. Μαντζούφας.
Αυτή τη στιγμή εξελίσσονται δύο παράλληλες διαδικασίες, εξήγησε ο κ. Μαντζούφας. «Η μία διαδικασία είναι η ποινική δίωξη κατά των Σπαρτιατών, η οποία θα πρέπει να γίνει μια δίκη και να βγει μια απόφαση η οποία θα τραβήξει αρκετά και η άλλη είναι η παράλληλη διαδικασία στο εκλογοδικείο, όπου εκεί έχουν ασκηθεί ενστάσεις από συνυποψηφίους των βουλευτών των Σπαρτιατών που έχουν εκλεγεί, στις έντεκα περιφέρειες που εκλέχθηκαν και οι οποίες θα αποφασίσει το Εκλογοδικείο, εάν η συμμετοχή των προσώπων αυτών σε έναν εκλογικό σχηματισμό, σε ένα κόμμα το οποίο δεν είχε τη νομιμότητα να κατέβει στις εκλογές, η συμμετοχή αυτή συμπαρασύρει και τη δική τους έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα. Και αυτό θα βγει απ’ ό,τι λένε τον Ιούνιο. Καταλαβαίνετε πόσο μπερδεμένο είναι το πράγμα» ανέφερε αναλυτικά.
«Εδώ έχει διατυπωθεί ο προβληματισμός που είναι ο εξής. 250.000 άνθρωποι ψήφισαν ένα κόμμα που πήρε το 4,67 %. Αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε τι θα ψήφιζαν εάν δεν είχαν την επιλογή να ψηφίσουν αυτό το κόμμα το οποίο παρανόμως μετείχε στις εκλογές» επισήμανε ακόμα ο κ. Μαντζούφας.
«Πόσο δημοκρατικό είναι και πόσο είναι συμβατό με τη λαϊκή κυριαρχία να κατανέμεις τις έδρες σε κόμματα για τα οποία δεν έχει εκφραστεί η λαϊκή βούληση και μάλιστα σε ποιες περιοχές, γιατί εδώ είναι από τα αδιάθετα, είναι από τη δεύτερη και τρίτη κατανομή. Θα γίνουν καραμπόλες και τεράστιες αλλαγές» τόνισε ο Συνταγματολόγος ενώ καταλήγοντας τόνισε «δεν αποτρέπεις το ενδεχόμενο να εμφανιστούν αυτά τα κόμματα με νέα ονομασία. Και τότε τι θα κάνεις; Τον ντετέκτιβ;».
Το σενάριο ανακατανομής εδρών
Το σενάριο ανακατανομής εδρών αλλά και ένα δεύτερο σενάριο να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι οι έδρες θα μείνουν κενές, αναλύει ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Παπασπύρου, μιλώντας στο ΕΡΤnews για τα νέα δεδομένα στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, που προκαλεί η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών που είχαν εκλεγεί με τους «Σπαρτιάτες» -για εξαπάτηση των εκλογέων- καθώς και κατά του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού. Ήδη, δύο βουλευτές των Σπαρτιατών ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους.
To σενάριο να χάσουν τις έδρες
«Στην περίπτωση κατά την οποία το δικαστήριο θεωρήσει ότι το κόμμα αυτό ελεγχόταν από τον Ηλία Κασιδιάρη, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε κήρυξη άκυρου της εκλογής ανακηρύξεως ως βουλευτών. Δηλαδή έκπτωση. Εάν εκπέσουν οι βουλευτές έναντι του οποίου έχει ασκηθεί ένσταση, με τη λογική ότι υπάρχει κώλυμα ως προς την ανακήρυξη και κατά συνέπεια ως προς την εκλογή, τίθεται το θέμα τι θα γίνουν αυτές οι έδρες. Η προσωπική μου άποψη, όπως την είχα διατυπώσει από τη μεθεπόμενη των εκλογών, είναι ότι αν τυχόν τεθεί τέτοιο ζήτημα και ληφθεί τέτοια απόφαση, τότε θα πρέπει οι έδρες αυτές να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την εκλογική τους δύναμη και τα υπόλοιπα σε εθνικό επίπεδο», είπε ο καθηγητής.
«Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να γίνει καμία καραμπόλα, γιατί θα δημιουργούσε ανασφάλεια δικαίου», τόνισε ο καθηγητής και επικαλέστηκε διάταξη στον νόμο που λέει αν και αν υπάρχουν άλλες κενές έδρες, θα πρέπει να εφαρμοστεί αναλογικά αυτή η διάταξη. «Εδώ ανακύπτουν νέες κενές έδρες. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η προηγούμενη κατανομή», είπε.
Αν το βράδυ των εκλογών, δηλαδή πριν από την κατανομή διαπίστωναν το πρόβλημα, εκ των πραγμάτων οι έδρες θα δίνονταν στα κόμματα που νομίμως συμμετείχαν. Παρ όλα αυτά υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο:
Σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι συντρέχουν όλοι αυτοί οι λόγοι, το Ανώτατο Δικαστήριο ενδέχεται να αποφανθεί ότι αφού ο νόμος δεν προβλέπει σαφώς ενέργεια σε αυτή την περίπτωση οι έδρες θα μείνουν κενές.
Στην περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου έβγαινε το τελευταίο έτος της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή ας υποθέσουμε ότι καθυστερούσε δυόμιση χρόνια, σε αυτή την περίπτωση το Σύνταγμα ρητά λέει ότι μένουν κενές οι έδρες για να μην υπάρχει αναστάτωση, τόνισε ο Νίκος Παπασπύρου.
Τις έδρες δεν μπορούν να καταλάβουν οι επιλαχόντες αναπληρωματικοί του ίδιου κόμματος, αφού αποφάνθηκε το δικαστήριο ότι δεν μπορούσε το κόμμα αυτό να ανακηρύξει βουλευτές, εξήγησε ο καθηγητής.
Όπως είπε, «μόνο στην περίπτωση Τσοβόλα, η έδρα νομίμως έχει πάει σε ένα κόμμα. Γιατί αν θυμάστε, είχαν παραιτηθεί αναπληρωματικοί και στην έδρα τους και ήταν λύση ανάγκης να γίνουν εκλογές».
«Αν το πρόβλημα αφορά το κόμμα, έχω την αίσθηση ότι αφορά και τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ελεγχόταν ή όχι»
Αν το πρόβλημα αφορά το κόμμα, έχω την αίσθηση ότι αφορά και τον Πρόεδρο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ελεγχόταν ή όχι, είπε σε σχετική ερώτηση ο καθηγητής, τονίζοντας ότι προς το παρόν πρέπει να μην προτρέχουμε και να σεβαστούμε την εκκρεμή διαδικασία.
Για να εκπέσουν από βουλευτές, ο μόνος τρόπος είναι το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο να θεωρήσει άκυρη την εκλογή τους..
Η ποινική αυτή διαδικασία για να οδηγήσει σε έκπτωση θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Άρα θέλουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, και ακόμη στον Ηλία Κασιδιάρη δεν έχει γίνει ακόμη αμετάκλητη. Επίσης να θεωρηθεί ότι αφορά εκλογικό αδίκημα, που οδηγεί σε έκπτωση σε απώλεια πολιτικών δικαιωμάτων, Άρα, Άρα δεν επηρεάζεται άμεσα από την ποινική διαδικασία η παραμονή του στη Βουλή, διευκρίνισε ο Νίκος Παπασπύρου.
«Το θέμα της χρηματοδότησης είναι πολύ σοβαρό»
Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όχι να διακοπεί, η χρηματοδότηση, είπε ο Νίκος Παπασπύρου διευκρινίζοντας:
Ο νόμος περιορίζεται μόνο με αφορμή τότε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, μόνο στην περίπτωση προσωπικής κράτησης. Αλλά εδώ, ξέρετε, τίθεται σε διακινδύνευση η ακεραιότητα των διαδικασιών.
Δηλαδή το δημόσιο χρήμα θα ενισχύει περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει τέτοια αμφισβήτηση και τέτοια διακινδύνευση; , είπε κλείνοντας ο Νίκος Παπασπύρου.
- Μητσοτάκης: Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Κοντά σε συμφωνία Μαρινάκη-Σάο Πάουλο
- Πέθανε ο Κώστας Χαρδαβέλλας
- Μητσοτάκης για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Οι ΗΠΑ επιλέγουν πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος για τις πολύ σημαντικές πρεσβείες
- Απεβίωσε η δημοσιογράφος Σοφία Ταράντου