Άνοδο της τάξης του 20% καταγράφει από την αρχή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου brent η οποία τις προηγούμενες ημέρες κατέγραψε υψηλό 6μήνου στα 91,89 δολάρια το βαρέλι βάζοντας πλώρη για τα 100 δολάρια μετά τα αλλεπάλληλα σοκ που έχει υποστεί η ενεργειακή αγορά, με πιο πρόσφατο αυτό που σχετίζεται με την απόφαση του Μεξικού να μειώσει τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού».
Οι επενδυτές ανησυχούν και αυτό αντικατοπτρίζεται στην ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, ενώ παράλληλα πυκνώνουν οι φόβοι για νέα αναζωπύρωση του πληθωρισμού ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή του πετρελαίου να αγγίζουν πολύ σύντομα τα επίπεδα των 95 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και ανησυχιών για το κομμάτι της προσφοράς.
Την ίδια στιγμή η σημαντική άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου φέρνει αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Με βάση τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης σε 8 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με τη μέση τιμή πανελλαδικά να βρίσκεται στο 1,948 ευρώ το λίτρο αυξημένη κατά 4,8 λεπτά από τις αρχές Μαρτίου. Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λέσβο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα. Αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2 λεπτά, για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται η τιμή για το diesel κίνησης στα 1,708 ευρώ, έναντι 1,728 ευρώ. Μικρή υποχώρηση, που ουσιαστικά όμως έχει πολύ μικρή ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Στην Αττική η τιμή της βενζίνης είναι στα 1,918 ευρώ το λίτρο, από 1,869 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένο είναι το diesel κίνησης στο 1,674 ευρώ από 1,691 ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσφατη κίνηση του Μεξικού να μειώσει τις εξαγωγές αργού επιτείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ωθώντας τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ -τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο- να καταναλώνουν περισσότερα εγχώρια βαρέλια. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν εγκλωβίσει ρωσικά φορτία στη θάλασσα, με τον εφοδιασμό της Βενεζουέλας να αποτελεί τον επόμενο πιθανό στόχο, ενώ οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε δεξαμενόπλοια στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στις μεταφορές αργού και παρά την γενικευμένη αναταραχή, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του επιμένουν στις περικοπές της παραγωγής τους.
Το παραπάνω εκρηκτικό «κοκτέιλ» συνθέτει ένα παζλ που εντείνει την διαταραχή της προσφοράς, αιφνιδιάζοντας τους traders. Η κρίση ενισχύει την άνοδο του πετρελαίου, απειλώντας να ωθήσει το αργό τύπου Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, στα 100 δολάρια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Εάν αυτό συμβεί, θα σημάνει συναγερμός για νέα κλιμάκωση της πληθωριστικής λαίλαπας προκαλώντας πονοκέφαλο στον Τζο Μπάιντεν που αγωνίζεται για την επανεκλογή του, περιπλέκοντας επίσης τις διαβουλεύσεις των κεντρικών τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων.
Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Μεξικό, σημαντικό προμηθευτή των ΗΠΑ, υποχώρησαν κατά 35% τον περασμένο μήνα σε χαμηλό 5 ετών (από το 2019), και πρόκειται να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, καθώς η κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ακύρωσε ορισμένες συμβάσεις με ξένα διυλιστήρια.
Η απόφαση αυτή έχει αναστατώσει τις αγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Το Μars Blend, αργό μέσης πυκνότητας από την ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ, έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες έναντι του West Texas Intermediate. Το Brent άγγιξε τα 90 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, υψηλό 6 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2023), ενώ επέκτεινε τα κέρδη του την Παρασκευή, με την JP Morgan να εκτιμά ότι θα μπορούσε να φθάσει τα 100 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.