Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους δημοσιογράφους, Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Έχουμε μια έξαρση των φαινομένων που αναφέρονται στη βία. Και πράγματι το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας και θα έλεγα και για μένα προσωπικά καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί κάποιες φορές να προσπαθεί να διορθώνει μια προβληματική κατάσταση αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει ότι αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Από την άλλη επειδή αναφερθήκατε στον αριθμό, ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοτκονίες, έχουμε καθημερινά πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά και αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση γιατί πάρα το γεγονός ότι έγιναν λάθη στους Αγίους Ανάργυρους, υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά.Και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν, να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι πρέπει να έχουν προστασία και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση.Γιατί και πριν είχαμε τέτοια φαινόμενα ξέρετε, απλά δεν τα γνωρίζαμε, γιατί κάνεις δε τολμούσε να μιλήσει.
Βεβαίως όταν πρέπει, το είπα εξάλλου, τα περιπολικά να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά .Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους.Άρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος .Όμως, πρέπει να κάνουν περισσότερα διότι η αλλαγή κουλτούρας ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχουμε κάνει πολλά τμήματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας με πολύ εξιδεικευμένη εκπαίδευση των αστυνομικών.Οι πιο πολλές είναι γυναίκες, για λόγους που νομίζω ότι είναι κατανοητοί πρέπει να προσθέσουμε και άλλα”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε , “χρειαζόμαστε πιο αυστηρές διαδικασίες από το τι γίνεται από την στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό.Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να αισθανθούν την άνεση να μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους και να έχουν φυσική αλλά και νομική προστασία. Όλα αυτά είναι σημαντικά βήματα τα οποία έχουν γίνει.
Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα panic button.Το panic button τότε, όταν σας πρωτομίλησα σε μία εκπομπή την οποία είχαμε κάνει μαζί ,ήταν μια ιδέα τώρα είναι μια πραγματικότητα και έχει σώσει ζωές. Μια γυναίκα που μπορεί να ειδοποιήσει κρυπτογραφημένα την αστυνομία ότι μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης και να μπορεί να έρθει η αστυνομία στο σπίτι χωρίς να το αντιληφθεί ο εν δυνάμει κακοποιητής είναι μια μεγάλη και σημαντική καινοτομία.
‘Αρα για μένα κάθε τέτοιο περιστατικό όπως αυτό των Αγίων Αναργύρων και η τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να γνωρίζουμε πάντα ότι θα υπάρχουν πισωγυρίσματα και θα υπάρχουν και τραγωδίες .Αυτές πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς να τρέχουμε πιο γρήγορα».
Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος σε αυτό, γιατί αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή θα είχαμε παραιτήσεις κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ένας υπουργός ο οποίος πραγματικά κατέχει το αντικείμενο αυτό δεν νομίζω ότι αμφισβητείται και κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενά στην ελληνική αστυνομία τα οποία τονίζω είναι προβλήματα τα οποία έρχονται και τα οποία διαιωνίζονται εδώ και πάρα πολύ καιρό.’Οχι δεν θεωρώ ότι εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο συμβάν.
Και με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη και να το τονίσω. Αυτή η 2η τετραετία, είναι τετραετία που πρέπει να κάνουμε πολύ βαθιές τομές στο κράτος. Αν η πρώτη τετραετία ήταν μια τετραετία όπου ουσιαστικά διορθώσαμε την πορεία της χώρας και αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά .Και όταν τα βάζουμε με το βαθύ κράτος ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια άσκηση η οποία απαιτεί υπομονή, επιμονή και μεγάλη συστηματικότητα. Δεν έκρυψα ότι αυτός είναι ο στόχος της 2ης τετραετίας και θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών μας στο τέλος της τετραετίας αυτής.
Αυτή είναι η μάχη η οποία δίνουμε και η αστυνομία θα έλεγα είναι μόνο μια έκφανση των σημαντικών δομικών παρεμβάσεων που πρέπει να κάνουμε αλλά εκεί φέρνουμε και νέες πρωτοβουλίες όπως για το μπούλινγκ.Θα ήθελα να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και γι αυτά τα οποία είπαμε χθες γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικά ,μου το λένε και συνέχεια γονείς ότι αυτή η βία και η παραβατικότητα η οποία υπάρχει στους εφήβους και στα σχολεία μας πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί .Και νομίζω ότι η πλατφόρμα που παρουσιάσαμε χθες αλλά και όλη η πολιτική μας προσέγγιση στο θέμα αυτό έχει βαριά επιστημονική τεκμηρίωσή και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά τα οποία υφίστανται μπούλινγκ, να κάνουν μια καταγγελία και να ξέρουν ότι θα την κάνουν με ασφάλεια, διακριτικότητα και ότι το περιστατικό αυτό θα αντιμετωπιστεί πραγματικά. Και αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια πίσω από την πλατφόρμα, δεν εξαντλείται προφανώς στην πλατφόρμα όλη η πρωτοβουλία κατά του μπούλινγκ αλλά πρέπει τα παιδιά να μιλήσουν και όπως σωστά επισημάνατε και όταν μιλήσατε στη Χρύσα να μιλήσουν και τα υπόλοιπα παιδιά γιατί πολλές φορές τα παιδιά γίνονται μάρτυρες περιστατικών και δε μιλάνε και δε παρεμβαίνουν και να καταλάβουν και αυτά ότι έχουν μια ευθύνη να παρέμβουν .Γιατί τελικά το μπούλινγκ τι είναι; Είναι μια ανοχή στην διαφορετικότητα. Είσαι κοντός, χοντρός, ψηλός, αδύνατος ,έχεις άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, μπορεί να υποστηρίζεις την λάθος ομάδα και για αυτό το λόγο υφίσταται μπούλινγκ. Τα αίτια τώρα του μπουλινγκ , κοιτάξτε εδώ μιλάμε για κάτι πάρα πολύ πιο σύνθετο, το οποίο έχει βαθιά κοινωνικά αίτια.Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.Συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με τη χρήση των κινητών τηλέφωνων και τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής μας ζωής .Αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει, να μιλάμε, γι αυτά τα περιστατικά, να έχουμε ενημερωμένους γονείς, να έχουμε περισσότερους ψυχολόγους στα σχολεία, να παρέχουμε αυτή την υποστήριξη στα παιδιά τα οποία έχουν το θάρρος να μιλήσουν.
Έχω μεγαλώσει τρια παιδιά και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε με τα παιδιά μας είναι να τους δίνουμε αγάπη και να τους επιβάλλουμε όρια. Τι σημαίνει όριο; Υπάρχει ένα πλαίσιο κανόνων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων το οποίο κάθε παιδί πρέπει να σέβεται. Και ακριβώς αυτό επιχειρούμε να κάνουμε και για τις περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς στο σχολείο.
Δεν μπορείς να μπαίνεις και να τα κάνεις γης μαδιάμ, να σπας τα πάντα και να έχεις την απαίτηση ότι δε θα συμβεί απολύτως τίποτα .Και ότι αυτό είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά.
Και επειδή άκουσα και κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αν σπάσεις ένα παράθυρο πρέπει να το πληρώσει όλο το σχολείο, η απάντηση μου είναι όχι. Δε θα το πληρώσει όλο το σχολείο, όλο το κοινωνικό σύνολο. Θα το πληρώσει η οικογένεια εάν το παιδί αυτή την στιγμή προβεί σε μια φθορά. Γιατί ξέρετε αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 12-14 ετών, όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο ποιο είναι το υπόδειγμα που τους έχουμε διδάξει; Μετά θα πάρουν και την μολότοφ και θα θεωρούν ότι όλα είναι κοινωνικός αγώνας και μια κατάκτηση ,ένα ” κεκτημένο” το οποίο εμείς τους το προσφέραμε όταν είχαμε δυνατότητα να βάλουμε το πλαίσιο και δε το κάναμε.
Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο, μιας σχετικής λελογισμένης αυστηριοποίησης των ποινών και αν μιλήσετε στην πλειοψηφία των γονέων και των καθηγητών, θα σας πουν ότι αυτό χρειάζεται σήμερα το ελληνικό σχολείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά είμαστε εδώ για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών .Γιατί ξέρετε, αυτή η λογική τα παιδιά είναι έφηβοι, κάποτε θα γίνουν ενήλικες ίσως κάποιοι θέλουν πάντα να μένουν παιδιά το έχουμε ακούσει αυτό από την Αριστερά κυρίως για να υπάρχει το άλλοθι αυτής της παιδικότητας ότι μπορεί να τα κάνει κανείς χωρίς επίπτωση”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ” υπάρχει πλέον μια πολύ πιο έντονη αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας σε χώρους όπου μαζεύονται έφηβοι νεαροί και είχαν προκληθεί θέματα κατά το παρελθόν. Είχαμε θέματα ας πούμε στην Κηφισιά ,στα Βόρεια Προάστια και αποτρεπτικά η παρουσία της αστυνομίας σίγουρα βοηθάει ώστε να μην έχουμε εκδηλώσεις τέτοιων φαινόμενων. Από εκεί και πέρα” , πρόσθεσε ” θα ήμασταν πολύ αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε με μιας φαινόμενα βίας των εφήβων. που σας διαβεβαιώνω ότι σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο έντονα με οργανωμένες συμμορίες, με βαριά παραβατική συμπεριφορά.Εδώ πέρα ευτυχώς δεν έχουμε, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δε θα φτάσουμε εκεί .Γατί δυστυχώς η τάση είναι για περισσότερη βία και περισσότερη ένταση. Να σκεφτούμε λίγο ποια είναι τα πρότυπά των παιδιών αυτών, πως μπορούμε να αντιτάξουμε σε μια μουσική που προάγει τη βία και κυρίως τη βία κατά των γυναικών με άθλια πρότυπα όπου η γυναίκα είναι ουσιαστικά ένα αντικείμενο για τον άντρα .Υπάρχουν είδη μουσικής που αγαπούν τα παιδιά που ακριβώς αυτό προάγει. Τι θα κάνουμε με την αθλητική βία γιατί πολλές φορές είναι το πρώτο στάδιο εκδήλωσης βίας έξω από το σχολείο.Και πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που κάναμε μια δραστική παρέμβαση στα θέματα του ποδοσφαίρου, αυτοματοποιήσαμε τις τιμές, κάναμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάλαμε κάμερες στα γήπεδα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα πράγματα πάνε να αλλάξουν.Για μένα, το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι ένα στοίχημα που θέλω να το κερδίσω και στη μνήμη ενός αστυνομικού που έχασε τη ζωή του πριν από λίγους μήνες σε ένα αδιανόητο επεισόδιο”.
Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη για την τραγωδία των Τεμπών-Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της -Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της
Για τους κυβερνητικούς χειρισμούς της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Να συγκαλύψουμε τι; Στο ερώτημα αυτό δε παίρνω απάντηση. Να συγκαλύψουμε τι; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά και εμείς σπεύσαμε την ώρα του ατυχήματος; Γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρχε καμία συγκάλυψη.Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά .Και θα σας επαναλάβω αυτό το οποίο είπα στη Βουλή και είναι βαριά προσβλητικό και δύσκολο για μένα. Τη στιγμή που κλήθηκα να διαχειριστώ τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορούσε κάποιος να διανοηθεί, εκείνο το βράδυ το μυαλό μας να ήταν σε τι ακριβώς; Κάτι το οποίο στη συνέχεια μάθαμε χωρίς αυτό να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ουσιαστικά στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης κάτι το οποίο δε το έκρυψα ποτέ.
‘Ακουσα ότι θέλαμε ντε και καλά να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη. Ποτέ δεν το είπα αυτό. Αλλά κανείς δεν αμφισβητεί από την άλλη ότι υπήρξε ένα ανθρώπινο λάθος.Αλλά δεν ήταν μόνο το ανθρώπινο λάθος.Ο ίδιος είπα ότι πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι δυστυχώς παρότι προσπαθήσαμε, δεν προφτάσαμε να έχουμε έτοιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας της τηλεδιοίκησης. Τι θα γινόταν αν τα είχαμε; Πάλι δε το ξέρουμε μετά βεβαιότητας .Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα για τα Τέμπη. Ξέρω ότι έχω απέναντι μου μια κοινωνία πολύ καχύποπτη .Αλλά το μόνο που μπορώ να πω αυτήν τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της .Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς .Και η δικιά μας δουλειά είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα θα είναι ασφαλή».
Σε ερώτηση για το κατά πόσον υπήρξε «μοντάζ» στα ηχητικά ντοκούμεντα το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δε το γνωρίζω και δε γνωρίζω αν είναι αλήθεια .Και να το αποδείξει η δικαιοσύνη αν είναι έτσι. Πιθανώς να είναι, αλλά δεν το ξέρω. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι το υλικό ακέραιο έφτασε στη Δικαιοσύνη και αυτό δεν αμφισβητείται. Όλες οι ηχητικές συνομιλίες είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης .Και το πως διέρρευσαν στα Μέσα Ενημέρωσης , το τι έπαιξαν μετά τα Μέσα , σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό .Και επαναλαμβάνω να συγκαλύψω τι ακριβώς; Ξαναθυμηθείτε εκείνο το βράδυ.Πιστεύετε πραγματικά ότι εκείνη την ώρα που δεν είχαμε εικόνα για το πόσοι νεκροί υπήρχαν, που το μέλημα μας ήταν να περιθάλψουμε τους τραυματίες. πήγα στο νοσοκομείο στη Λάρισα και είδα συντετριμμένους ανθρώπους που είχαν χάσει τους δικούς τους, ότι το μέλημα μας ήταν εκείνη την στιγμή να πάμε να πειράξουμε κάποια ηχητικά; Είναι βαριά προσβλητικό αυτό για μένα, για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τη κρίση .Τα υπόλοιπα ας τα βρει η δικαιοσύνη.
Τα ηχητικά ,όλα τα ηχητικά ,τα πλήρη ηχητικά, διέρρευσαν στα Μέσα δυο μέρες μετά .Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ειπώθηκε τελικά. Όλοι ξέρουμε την αλήθεια. Εγώ καταλαβαίνω καταρχάς, οι μόνοι οι οποίοι έχουν δικαίωμα σε αυτή την ιστορία να κάνουν το θυμό τους πραγματική οργή, να πούνε μια κουβέντα παραπάνω, να ζητήσουν τα ρέστα είναι οι γονείς. Οι γονείς όμως. Όχι τα κόμματα που εργαλειοποιούν τον πόνο των γονέων διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό γίνεται με πολύ συστηματικό τρόπο και είναι κάτι χυδαίο.
Θα μπορούσαμε να το έχουμε κάνει για το “Μάτι”. Δεν το κάναμε ποτέ και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Ν.Δ από αυτούς που εργαλειοποιούν την τραγωδία. Έρχομαι τώρα στο ερώτημα σας. Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος, να πάει ο γερανός ,να σηκώσει τα βαγόνια της αμαξοστοιχείας όχι της εμπορικής της επιβατικής .Γι αυτό έγινε .Ήταν μια υπηρεσιακή απόφαση. Εμείς ούτε καν το γνωρίζαμε .Πάρθηκε μια απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Οι άνθρωποι που χειρίζονταν το χώρο του ατυχήματος, θεώρησαν ότι έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος για να σηκώσουν τα βαγόνια. Είναι πάρα πολύ δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόσο μεγάλη συστηματικότητα και να πρέπει να καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είναι ανυπόστατες. Ο μόνος τρόπος που μπορώ να το κάνω δεν είναι να πείσω εσάς ή τους τηλεθεατές σας γιατί μπορεί να μη μπορέσω να τους πείσω. Είναι να έρθει η ίδια η Δικαιοσύνη, η οποία έχει αναθέσει σε δεύτερο πραγματογνώμονα, να διαψεύσει όλα αυτά τα οποία εγώ γνωρίζω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεση μου ότι είναι αναληθή.
Θα σας πω ένα λάθος το οποίο έγινε.Δεν απαντήσαμε με πειστικότητα στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που διακινήθηκαν. Το αφήσαμε και ρίζωσαν όλα αυτά, το μπάζωμα, τα εκρηκτικά ,το ξυλόλιο, όλα αυτά τα οποία αναπαράγονται σήμερα προσέξτε από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σε άρθρο του σε πλήρη συντονισμό με τον κ. Βελόπουλο. Αυτοί τα λένε. Εκεί κάνω τη δική μου αυτοκριτική και λέω έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα, διότι προφανώς δεν πείσαμε ότι όλα αυτά είναι τερατουργίες. Πιστεύω ότι θα το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη .
Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συγχέουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας ενός βουλευτή με τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που μπορεί να έχει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είτε ήταν, είτε δεν είναι βουλευτής ο κ. Καραμανλής σήμερα δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στο αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή .Μέχρι στιγμής η αντιπολίτευση μας λέει ότι αυτό πρέπει να γίνεια αλλά δεν έχει καταθέσει κανένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Αν το κάνει θα το συζητήσουμε τότε. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο .Μέχρι στιγμής εγώ κατηγορητήριο δεν έχω δει. Και ξέρετε όταν ζητάς από τον άλλον να πάει στη Δικαιοσύνη, γιατί αυτό ζητούν στην ουσία αφήνοντας υπονοούμενα ότι εδώ υπήρχε ανθρωποκτονία με δόλο, βαριά κατηγορία, τουλάχιστον γράψε , συνέταξε ένα κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα επίσημα”.
Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, ώστε να είναι δωρεάν τα απογευματινά χειρουργεία για κάποιες κατηγορίες ασθενών
Για τα θέματα υγείας, το νέο θεσμό των «απογευματινών» χειρουργείων, αλλά και τα προβλήματα στα νοσοκομεία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία, να τονίσουμε, δεν αφορούν κρίσιμες εγχειρήσεις, να το πούμε αυτό, αν έχεις μια επείγουσα εγχείρηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγχειριστείς. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Αφορά περιπτώσεις που έχουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις γιατί, πόσο υποφέρει κανείς που πρέπει να κάνει έναν καταρράκτη, μιλάμε για συνηθισμένα περιστατικά. Οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους, αλλά ταλαιπωρούνται και δεν γίνεται να περιμένουν 2 και 3 χρόνια για να γίνει μια επέμβαση. Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια απάντηση, δεν την θεσμοθετήσαμε εμείς πρώτοι, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα και τη διάθεση να πληρώσουν λιγότερα λεφτά από όσο θα πλήρωναν στον ιδιωτικό τομέα και βέβαια είναι περισσότερα έσοδα για γιατρούς και νοσηλευτές, να το πούμε αυτό, γιατί έχουμε ένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Ότι επειδή ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα γιατρούς και νοσηλευτές χάνουμε ικανούς γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα, άρα είναι και ένα επιπλέον εισόδημα για τους γιατρούς».
«Νομίζω ότι θα πρέπει στους 2-3 μήνες να αξιολογήσουμε πράγματι ποιοι είναι αυτοί τελικά που έκαναν χρήση αυτών των χειρουργείων και να σας πω και κάτι ακόμη. Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος να χρηματοδοτήσει το ίδιο τα χειρουργεία αυτά. Οι γιατροί να πάρουν τα λεφτά, αλλά να μη τα πληρώσει ο ασθενής, αλλά να τα πληρώσει το κράτος άρα να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε με το υπουργείο Υγείας, για να μπορούμε εμείς να πληρώνουμε κάποια από τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο γι’ αυτό, γιατί ο άλλος σου λέει εγώ δεν έχω λεφτά καθόλου άρα πως με βάζεις εμένα σε αυτή τη δύσκολη θέση να πληρώσω για κάτι. Αλλά ποια είναι η λογική. Ότι αν όντως η λίστα αποσυμφορηθεί από αυτούς που μπορούν να πληρώσουν τότε αυτός που δε μπορεί να πληρώσει θα έρθει πιο νωρίς η σειρά του. Θα πρέπει πάνω στο 3μηνο να δούμε ποιοι είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Μιας και με ρωτήσατε για την υγεία, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία. Δεν πήγα μόνο στον Άγιο Παύλο, πάω σε πολλά νοσοκομεία σε πολλά κέντρα υγείας, γιατί ξέρω πολύ καλά ότι όταν ρωτάμε τους πολίτες για την υγεία, μας λένε πρέπει να κάνετε περισσότερα παρότι πολλοί πολίτες που μας ακούνε αναγνωρίζουν ότι έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς, ότι πολλές φορές η περίθαλψη είναι εξαιρετική. Έχουμε ζητήματα με τις υποδομές μας, με τα κτίρια, με τα μηχανήματα, με τους θαλάμους και ρίχνουμε πολλά λεφτά σε αυτή τη κατεύθυνση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πήγα στον Άγιο Παύλο δεν είναι η πρώτη φορά που πάω στο νοσοκομείο. Ο Άγιος Παύλος είναι ένα νοσοκομείο, στο οποίο δεν είχε μπει ούτε 1 ευρώ εδώ και 20 χρόνια. Μπαίνουν 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ολοκαίνουρια τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούριοι θάλαμοι, καινούρια μηχανήματα, ενεργειακή αναβάθμιση. 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας ανακαινίζονται μερικώς ή πλήρως με πόρους μόνο από το ταμείο ανάκαμψης. Χρειάζεται να δούμε ζητήματα ειδικοτήτων, δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε παθολόγους, αναισθησιολόγους. Αυτά είναι δομικά προβλήματα, δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει κανείς από τη μια στιγμή στην άλλη, κάπου έχουμε περισσότερους γιατρούς, κάπου λιγότερους δεν έχουμε όσους γιατρούς θα θέλαμε στα νησιά μας και σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ιατρικής κάλυψης στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλα είναι τα προβλήματα. Χρειαζόμαστε παραπάνω νοσηλευτές, προσλαμβάνουμε παραπάνω νοσηλευτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε: «Θα κριθεί το νέο ΕΣΥ το 2027, στο τέλος της τετραετίας δηλαδή. Γιατί η παρέμβαση αυτή λιθαράκι-λιθαράκι ο πολίτης θα αρχίσει να βλέπει την αλλαγή. Δεν θα την δει αμέσως, ούτε υπάρχει κάποια μαγική λύση για να αλλάξει ένα σύστημα που είχε στερηθεί πόρων πολλές δεκαετίες».
- Βέβαιος για τη νίκη ο Ντόναλντ Τραμπ
- Πολιτικός σεισμός στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον υπουργό Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ
- Το 61% των Βρετανών προτιμάει να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις
- Θόδωρος Τσίκας / Τα «κλειδιά» και τα δυνατά χαρτιά της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ
- Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές – Πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των εκλογών